GOSS 19.08.2013 Meteoroloji Çıkmış Sorular

goker2006

Küpeşteci
Denizci
Değerli Meslektaşlarım,Bugün girdiğim sınavda hatırladığım kadarıyla bana çıkan sorular aşağıdadır.Başarılar..

1- Soğuk cephe ile sıcak cephe arasındaki bölgeye ne ad verilir_?

**** Sıcak sektör

2- V şekilli olan alçak basınç alanlarına ne ad verilir_?

**** Oluk
3- Tropopoz sıcaklığı hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur_?

**** Ekvatorda en düşüktür.

4- Aşağıdakilerin hangisi nembostratüs'un özelliklerinden değildir_?(Bu soru soru bankalarında cevabı Ay ve güneş ışığı geçirirler olmalıydı değiştirip şıkka hale meydana getirirler yapmışlar.)

**** Hale meydana getirirler.

5- Bir geminin yakın çevresinde nimbostratüs tipi bulutların görülmesi beraberinde aşağıdaki durumlardan hangisini getirecektir_?

**** Yağmur ve zayıf görüş

6- Kuzey yarım kürede yüksek basınç alanları için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur_?

**** Rüzgar saat ibrelerinin yönünde drise eder

7- Kışın bulunduğumuz yere yaklaşırken yağışlı bir sıcak cephede beklenen bulut sıralanışı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir_?

**** Ci,Cs,As,Ns

8- Orta enlemlerde hava sistemleri genellikle nereden nereye yolculuk ederler_?

**** Batıdan doğuya

9- Aneroid bir barometrede aşağıdaki düzeltmelerden hangisi/hangileri yapılır_?

**** Yükseklik

10- Gün içinde bağıl nemin değişimi hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur_?

**** Sabahın erken saatlerinde bağıl nem en yüksektir

11- Kuzey yarımkürede orta enlemlerde hava sistemleri genellikle nereden nereye yolculuk ederler_?

**** Batıdan doğuya

12- Bağıl nem günün hangi saatinde maximumdur_?

**** Ben öğleden 2-3 saat sonra gibi bir şık vardı onu yaptım bilmiorum doğrumu.

13- Cephelerin genel özellikleri için hangisi doğru değildir_?

**** Cephelerde konvektif hareket yoktur

14- Aşağıdakilerden hangisi adveksiyon sisleri için uygun koşullardan biri değildir_?

**** Yükseklikle azalan bağıl nem

15- Aşağıdaki eşitliklerden hangisi doğrudur_?

**** 1hPa=1mb

16- Aşağıdakilerden hangisi yağmur ölçme aletidir_?

**** Plüviyometre

17- Güney yarımkürede 270 rotasına 20 knot ile seyrediyorsunuz,rüzgar hakiki iskeleden 12 knot drise ediyor.Aşağıdakilerden hangisi rüzgrın etkisidir mi öle bir soru vardı ilk defa gördüm..

**** Şıklarda zaten mantık olarak bakarsanız şekil çizdim ben şöle bir şıkkı işaretledim.060 dereceden alçak basınç alanında merkezden dışa doğru (sanırım böyleydi)

18- Ülkemizi genellikle kışın KAFKASLARDAN gelen hava nedir mi öle bir soru vardı_?(İlk defa gördüm)

**** hT şıkkını cevapladım bilmiyorum doğru mu (Soru yannışta olabilir hatırlayamadım tam)
19- Şekilsiz bir açıklama yapmış.En çok rüzgar nerede eser demiş.İşte A noktasında 7 bf B noktasında 9 bf C noktasında 11 bf

**** Ben A ile B noktası arasında yaptım bilmiorum doğrumu

20- Gemide ölçülen bağıl rüzgar hızı sadece iki koşulda (0) olabilir.Bu koşullardan biri aşağıdakilerden hangisidir_?

**** Rüzgar tam kıçtan esmelidir.

Ben 75 ile geçtim çok şükür.Sınava girecek arkadaşlarımın denizcilikfakültesi nin 2013 UZAKYOL KAPTAN GOSS kitabından çıkmış sorulara çalışmasını tavsiye ederim.Sevgilerimle.BAŞARILAR.

12. Sorunun cevabı sabah güneş doğmadan hemen önce olmalıydı. Zaten 10. Sorunuza verdiğiniz cevap bunu destekler yönde. Gözünüzden kaçtı sanırım.. Neyse sonuçta kazanmışsınız tebrikler. Darısı başımıza..

Geri