Değerli Meslektaşlarım,Bugün girdiğim sınavda hatırladığım kadarıyla bana çıkan sorular aşağıdadır.Başarılar..
1- Soğuk cephe ile sıcak cephe arasındaki bölgeye ne ad verilir_?
**** Sıcak sektör
2- V şekilli olan alçak basınç alanlarına ne ad verilir_?
**** Oluk
3- Tropopoz sıcaklığı hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur_?
**** Ekvatorda en düşüktür.
4- Aşağıdakilerin hangisi nembostratüs'un özelliklerinden değildir_?(Bu soru soru bankalarında cevabı Ay ve güneş ışığı geçirirler olmalıydı değiştirip şıkka hale meydana getirirler yapmışlar.)
**** Hale meydana getirirler.
5- Bir geminin yakın çevresinde nimbostratüs tipi bulutların görülmesi beraberinde aşağıdaki durumlardan hangisini getirecektir_?
**** Yağmur ve zayıf görüş
6- Kuzey yarım kürede yüksek basınç alanları için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur_?
**** Rüzgar saat ibrelerinin yönünde drise eder
7- Kışın bulunduğumuz yere yaklaşırken yağışlı bir sıcak cephede beklenen bulut sıralanışı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir_?
**** Ci,Cs,As,Ns
8- Orta enlemlerde hava sistemleri genellikle nereden nereye yolculuk ederler_?
**** Batıdan doğuya
9- Aneroid bir barometrede aşağıdaki düzeltmelerden hangisi/hangileri yapılır_?
**** Yükseklik
10- Gün içinde bağıl nemin değişimi hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur_?
**** Sabahın erken saatlerinde bağıl nem en yüksektir
11- Kuzey yarımkürede orta enlemlerde hava sistemleri genellikle nereden nereye yolculuk ederler_?
**** Batıdan doğuya
12- Bağıl nem günün hangi saatinde maximumdur_?
**** Ben öğleden 2-3 saat sonra gibi bir şık vardı onu yaptım bilmiorum doğrumu.
13- Cephelerin genel özellikleri için hangisi doğru değildir_?
**** Cephelerde konvektif hareket yoktur
14- Aşağıdakilerden hangisi adveksiyon sisleri için uygun koşullardan biri değildir_?
**** Yükseklikle azalan bağıl nem
15- Aşağıdaki eşitliklerden hangisi doğrudur_?
**** 1hPa=1mb
16- Aşağıdakilerden hangisi yağmur ölçme aletidir_?
**** Plüviyometre
17- Güney yarımkürede 270 rotasına 20 knot ile seyrediyorsunuz,rüzgar hakiki iskeleden 12 knot drise ediyor.Aşağıdakilerden hangisi rüzgrın etkisidir mi öle bir soru vardı ilk defa gördüm..
**** Şıklarda zaten mantık olarak bakarsanız şekil çizdim ben şöle bir şıkkı işaretledim.060 dereceden alçak basınç alanında merkezden dışa doğru (sanırım böyleydi)
18- Ülkemizi genellikle kışın KAFKASLARDAN gelen hava nedir mi öle bir soru vardı_?(İlk defa gördüm)
**** hT şıkkını cevapladım bilmiyorum doğru mu (Soru yannışta olabilir hatırlayamadım tam)
19- Şekilsiz bir açıklama yapmış.En çok rüzgar nerede eser demiş.İşte A noktasında 7 bf B noktasında 9 bf C noktasında 11 bf
**** Ben A ile B noktası arasında yaptım bilmiorum doğrumu
20- Gemide ölçülen bağıl rüzgar hızı sadece iki koşulda (0) olabilir.Bu koşullardan biri aşağıdakilerden hangisidir_?
**** Rüzgar tam kıçtan esmelidir.
Ben 75 ile geçtim çok şükür.Sınava girecek arkadaşlarımın denizcilikfakültesi nin 2013 UZAKYOL KAPTAN GOSS kitabından çıkmış sorulara çalışmasını tavsiye ederim.Sevgilerimle.BAŞARILAR.
1- Soğuk cephe ile sıcak cephe arasındaki bölgeye ne ad verilir_?
**** Sıcak sektör
2- V şekilli olan alçak basınç alanlarına ne ad verilir_?
**** Oluk
3- Tropopoz sıcaklığı hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur_?
**** Ekvatorda en düşüktür.
4- Aşağıdakilerin hangisi nembostratüs'un özelliklerinden değildir_?(Bu soru soru bankalarında cevabı Ay ve güneş ışığı geçirirler olmalıydı değiştirip şıkka hale meydana getirirler yapmışlar.)
**** Hale meydana getirirler.
5- Bir geminin yakın çevresinde nimbostratüs tipi bulutların görülmesi beraberinde aşağıdaki durumlardan hangisini getirecektir_?
**** Yağmur ve zayıf görüş
6- Kuzey yarım kürede yüksek basınç alanları için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur_?
**** Rüzgar saat ibrelerinin yönünde drise eder
7- Kışın bulunduğumuz yere yaklaşırken yağışlı bir sıcak cephede beklenen bulut sıralanışı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir_?
**** Ci,Cs,As,Ns
8- Orta enlemlerde hava sistemleri genellikle nereden nereye yolculuk ederler_?
**** Batıdan doğuya
9- Aneroid bir barometrede aşağıdaki düzeltmelerden hangisi/hangileri yapılır_?
**** Yükseklik
10- Gün içinde bağıl nemin değişimi hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur_?
**** Sabahın erken saatlerinde bağıl nem en yüksektir
11- Kuzey yarımkürede orta enlemlerde hava sistemleri genellikle nereden nereye yolculuk ederler_?
**** Batıdan doğuya
12- Bağıl nem günün hangi saatinde maximumdur_?
**** Ben öğleden 2-3 saat sonra gibi bir şık vardı onu yaptım bilmiorum doğrumu.
13- Cephelerin genel özellikleri için hangisi doğru değildir_?
**** Cephelerde konvektif hareket yoktur
14- Aşağıdakilerden hangisi adveksiyon sisleri için uygun koşullardan biri değildir_?
**** Yükseklikle azalan bağıl nem
15- Aşağıdaki eşitliklerden hangisi doğrudur_?
**** 1hPa=1mb
16- Aşağıdakilerden hangisi yağmur ölçme aletidir_?
**** Plüviyometre
17- Güney yarımkürede 270 rotasına 20 knot ile seyrediyorsunuz,rüzgar hakiki iskeleden 12 knot drise ediyor.Aşağıdakilerden hangisi rüzgrın etkisidir mi öle bir soru vardı ilk defa gördüm..
**** Şıklarda zaten mantık olarak bakarsanız şekil çizdim ben şöle bir şıkkı işaretledim.060 dereceden alçak basınç alanında merkezden dışa doğru (sanırım böyleydi)
18- Ülkemizi genellikle kışın KAFKASLARDAN gelen hava nedir mi öle bir soru vardı_?(İlk defa gördüm)
**** hT şıkkını cevapladım bilmiyorum doğru mu (Soru yannışta olabilir hatırlayamadım tam)
19- Şekilsiz bir açıklama yapmış.En çok rüzgar nerede eser demiş.İşte A noktasında 7 bf B noktasında 9 bf C noktasında 11 bf
**** Ben A ile B noktası arasında yaptım bilmiorum doğrumu
20- Gemide ölçülen bağıl rüzgar hızı sadece iki koşulda (0) olabilir.Bu koşullardan biri aşağıdakilerden hangisidir_?
**** Rüzgar tam kıçtan esmelidir.
Ben 75 ile geçtim çok şükür.Sınava girecek arkadaşlarımın denizcilikfakültesi nin 2013 UZAKYOL KAPTAN GOSS kitabından çıkmış sorulara çalışmasını tavsiye ederim.Sevgilerimle.BAŞARILAR.