GOSS 21.11.2013 Makine Hukuk Trabzon

SeaSenator

Küpeşteci
Denizci
Donatanın çevre kirliliğinden doğan sorumluluğunun hukuki niteliği hangisidir?
a) Sınırsız
b) Sınırlı ayni
c) Sınırlı şahsi
d) Sınırsız ayni
e) Sorumluluğu yoktur

Hangisi riskin en yakın tanımıdır?
a) Tehlike
b) İstenmeyen bir olay
c) İstenmeyen bir olayın olma ihtimali
d) Tehlikeli bir durumun belirsizliği
e) İnsana veya çevreye zararlı olabilecek her şey

Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)’in EK-IV’ ü, hangi maddelerle denizlerin kirletilmesinin önlenmesine ilişkin alınacak tedbirleri kapsar.
a) Petrol ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar
b) Dökme zehirli sıvı maddelerle deniz kirlenmesini önleyici kurallar
c) Ambalajlı bir şekilde veya konteynerlerde, portatif tanklarda veya kara ve demiryolu tank vagonlarında deniz yolu ile taşınan zararlı maddelerle deniz kirlenmesini önleyici kurallar.
d) Gemilerden çıkan pis sularla (tuvalet, revir, hastane ve canlı hayvan) deniz kirlenmesini önleyici kurallar.
e) Gemilerden atılan çöpler ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar

TTK.817/1’e göre, aşağıdakilerden hangisi “Denize Elverişlilik” denetinde dikkate alınmaz.
a) Can kurtarma ve seyir donanımları, Yangından korunma ve yangın söndürme araçları
b) Tekne
c) Makine
d) Kazan
e) Genel donatım

Gemilerdeki kuru kumanyalıklar, soğuk kumanyalıklar ve kuzinelerdeki kumanya saklama dolapları ile bunların genel fiziki durumlarının, hastalık unsuru oluşturmayacak biçimde olması ve sağlık koşullarına uygun olması amacıyla gerekli düzenlemeler getiren uluslararası kuralları içeren denizcilik sözleşmesine ait kısaltma aşağıdakilerden hangisidir?
a) ISM
b) FAL
c) SOLAS
d) CLC
e) FUND

Yağ sızıntısının olduğu tespit edilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi Baş Mühendisin yapması gerekenlerden değildir?
a) Yağ sızıntısının olduğu noktayı belirler
b) Sızıntının nedenini araştırır
c) P&I temsilcisine haber verir
d) Gemiden dökülen yağın yaklaşık miktarını belirler
e) Olayı Kaptana rapor eder

Aşağıdakilerin hangisi, TTK.md.973’e göre, kaptanın sorumlu olduğu kişileri gösterir.
a) Kaptan donatandan başka, taşıtana, yükletene, gönderilene, yolcuya, gemiadamlarına, alacağı 988 md. giren bir kredi alacaklısına, özellikle deniz ödüncü verene karşı da sorumludur.
b) Kaptan donatana, taşıyana, taşıtana, yükletene, gönderilene, gemiadamlarına, deniz ödüncü ve gemi alacaklılarına, sorumludur.
c) Kaptan donatana, taşıyana, taşıtana, yükletene, gönderilene, gemiadamlarına, Kurtarma ve Yardım alacaklısı ile Müşterek Avarya alacaklılarına karşı sorumludur.
d) Kaptan donatana, donatma iştirakinde müşterek donatanlara, taşıyana, taşıtana, yükletene, gönderilene, çarterer’e gemiadamlarına, Kurtarma ve Yardım alacaklısı ile Müşterek Avarya alacaklılarına karşı sorumludur.
e) Kaptan donatana, donatma iştirakinde müşterek donatanlara, taşıyana, taşıtana, Kurtarma ve Yardım ile Müşterek Avarya alacaklıları, Liman ve Gümrük yetkilileri ile Güvenlik güçlerine karşı sorumludur.

İşveren işçiyi kötü niyetli olarak işten çıkarırsa,
A) 2 aylık tazminat
B) 6 aylık tazminat
C) 6 aylıktan az olmayan tazminat
D) 1 yıllık tazminat
E) 1 yıllıktan az olmayan tazminat ödemek durumunda kalır.

Müşterek Avarya olarak hangi ifade kabul edilebilir?
A. Karaya oturtulmuş geminin yüzdürülmesi için yapılan masraflar
B. Müşterek selamet adına geminin bilerek karaya oturtulması ve tekrar yüzdürülmesi nedeniyle yapılan masraflar
C. Müşterek avarya fedakarlığının doğrudan sonucu gemi veya yüke gelecek zararlar
D. Müşterek selamet uğruna yükün yakıt olarak yakılması
E. Hepsi doğrudur

Aynı menfaatin aynı rizikolara karşı birden çok sigortacılara sigorta ettirilmesine ne denir?
1) Aşkın sigorta
2) Çifte sigorta
3) Güvenceli sigorta
4) Teşvik sigortası
5) Tedbir sigortası

Fesih yetkisi sebebin öğrenilmesinden itibaren aşağıdaki sürede kullanılmalıdır.
a) 6 ay
b) 1 yıl
c) 10 gün
d) 6 iş günü
e) 10 iş günü

Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Hizmet sözleşmesi belli bir süre için yapılabilir
B) Hizmet sözleşmesi süresiz yapılabilir
C) Hizmet sözleşmesi belli bir sefer için yapılabilir
D) Hizmet sözleşmesi belli bir sefer için yapılmışsa fesih ihbarıyla sona erer
E) Hizmet sözleşmesi belli bir sefer için yapılmışsa varma limanında yükün boşaltılmasıyla sona erer

Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)’in EK-I’i, hangi maddelerle denizlerin kirletilmesinin önlenmesine ilişkin alınacak tedbirleri kapsar.
a) Petrol ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar
b) Dökme zehirli sıvı maddelerle deniz kirlenmesini önleyici kurallar
c) Ambalajlı bir şekilde veya konteynerlerde, portatif tanklarda veya kara ve demiryolu tank vagonlarında deniz yolu ile taşınan zararlı maddelerle deniz kirlenmesini önleyici kurallar.
d) Gemilerden çıkan pis sularla (tuvalet, revir, hastane ve canlı hayvan) deniz kirlenmesini önleyici kurallar.
e) Gemilerden atılan çöpler ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar

ISM kod’un tanımladığı “İDARE” aşağıdakilerden hangisidir?
a) Liman idaresi
b) Gemi idaresi
c) Geminin bayrağını taşıdığı ülke hükümetidir.
d) Şirket
e) Denizcilikten sorumlu Birleşmiş Milletler komisyonu.

TTK.817/1’e göre, aşağıdakilerden hangisi “Denize Elverişlilik” denetinde dikkate alınmaz.
a) Can kurtarma ve seyir donanımları, Yangından korunma ve yangın söndürme araçları
bu soruya bu cevabı bir başka kaynaktan ve siteden çalışarak verdim ve 65 ile kaldım.sende bu cevabı görünce bende araştırdım ve cevabımın yanlış olduğunu gördüm.her şerde bir hayır vardır diyerek geçelim :) teşekkürler.

Geri