GOSS 22.05.2013 Hukuk-Tophane (U.1.zbt)

celebi

Küpeşteci
Denizci
soruları aşağıdaki şekilde cevapladım 90 la geçtim, 2 yanlış var, hangilerinin yanlış cevap olduğunu bilmiyorum.başarılar.

1-MERSAR veya IAMSAR’da bulunan ‘’Sektör Arama’’ paterninde, dönüşler ve dönüş derecesi aşağıdakilerden hangisidir?
A. SANCAK - 120 DERECE xxx
B. İSKELE - 120 DERECE
C. SANCAK - 90 DERECE
D. İSKELE -90 DERECE
E. SANCAK -45 DERECE

2-Aşağıdakilerden hangisi yağ kirliliği temizleme metodlarından olup tekrar toplanamayacak yağ döküntüleri için belirli izinlerle yapılabilecek bir yoldur?
a) kepçe, kova ve benzeri bir metodla yağın temizlenme çabasında olmak
b) emici keçelerle geri toplama metodu uygulamak
c) yağın kenarına şamandıralar yerleştirmek
d) yağ ıslah ediciler kullanarak temizleme metodu uygulamak xxx
e) yağ döküntüsünün çevresine su sıkmak

3-Gemilerden Kaynaklanan Kirliliğin Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’nin (MARPOL73/78) Ek-I’i, hangi maddelerle denizlerin kirletilmesinin önlenmesine ilişkin alınacak tedbirleri kapsar?
a) petrol ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar xxx
b) dökme zehirli sıvı ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar
c) ambalajlı bir şekilde veya konteynerlerde, portatif tanklarda veya kara ve demiryolu
tank vagonlarında deniz yolu ile taşınan zararlı maddeler ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar
d) gemiden çıkan pis sular ile (revir, hastane, tuvalet, canlı hayvan) deniz kirlenmesini önleyici kurallar
e) gemilerden atılan çöpler ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar

4-Aşağıdakilerden hangisi kirlenme durumunda aykırı bir kaptan talimatı olmadıkça kesilmesi gereken işlerden olamaz??
a) yük operasyonu
b) gemiye insan giriş çıkışı xxx
c) gemi müstehlik malzemesi vs yüklenmesi
d) gemi bakım ve tamir çalışmaları
e) ballast operasyonu

5-Aşağıdakilerden hangisi TTK.md.973’e göre kaptanın sorumlu olduğu kişileri gösterir?
A) Kaptan donatandan başka, taşıtana, yükletene, gönderilene, gemi adamlarına, alacağı 988 md. giren bir kredi alacaklısına,
özellikle deniz ödüncü verene karşıda sorumludur.
B) Kaptan donatana, taşıyana, taşıtana, yükletene, gönderilene, gemi adamlarına deniz ödüncü ve gemi alacaklılarına sorumludur.
C) Kaptan donatana, taşıyana, taşıtana, yükletene, gönderilene, gemi adamlarına, kurtarma ve yardım alacaklısı ile müşterek avarya
alacaklılarına karşı sorumludur.
D) Kaptan donatana, donatma iştirakinde müşterek donatanlara, taşıyana, taşıtana, yükletene, gönderilene, gemi adamlarına
çarterer’e, kurtarma ve yardım alacaklısı ile müşterek avarya alacaklılarına karşı sorumludur.
E) Kaptan donatana, donatma iştirakinde müşterek donatanlara, taşıyana, taşıtana, kurtarma ve yardım alacaklısı ile müşterek
avarya alacaklıları, liman ve gümrük yetkilileri ile güvenlik güçlerine karşı sorumludur. xxx

6-Ticari yatın tanımı
Ticari Yat: Yat tipinde inşa edilmiş, kamarası, tuvaleti, lavabosu, mutfağı olan, ticari olarak gezi ve spor amacıyla yararlanılan, yük, yolcu veya balıkçı gemisi niteliğinde olmayan, taşıdığı yolcu sayısı onikiyi (dahil) ya da kabotaj seferinde yüz mille sınırlı, en yakın karadan yirmi milden daha fazla uzaklaşmamak şartıyla, taşıdığı yolcu sayısı otuzaltıyı (dahil) geçmeyen ve tonilato belgesinde ticari yat olduğu belirtilen gemi xxx

7-Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)’in EK-V’ de belirtilen gemilerden atılan çöpler ile ilgili kurallar kapsamında denize atılması kesinlikle yasak olan madde aşağıdakilerden hangisidir.
A) Gıda atıkları
B) Yüzebilecek olan istif gereçleri
C) Ambalaj malzemeleri
D) Sentetik halatlar xxx
E) Madeni şişeler

8- Petrol kirliliğine karşı, hazırlıklı olma, müdahale ve işbirliği IMO Sözleşmesi, aşağıdakilerden hangisidir?
A. FUND/71
B. CLC/99
C. OPRC/90 xxx
D. MARPOL 73/78
E. INTERVENTION/69

9- Aşağıdakilerden hangisi çatmanın unsurlarından değildir?
a) Fiilen veya hükmen bir çatmanın mevcut olması ve fiilen bir zararın doğmuş olması
b) Çarpışan gemilerin deniz gemisi olması
c) Çatmaya konu araçların gemi niteliği taşıması
d) Çarpışan gemiler arasında herhangi bir hukuki ilişki olmamalı
e) Kaptanın haklı ve makul karşı koymasının bulunmaması xxx

10-Marpol ek 6 aşağıdakilerden hangisidir
Gemi Baca Gazlarından Kirlenmenin Önlenmesi için Kurallar xxx

11-Aşağıdakilerden hangisi işverinin fesih sebeplerinden değildir
işcinnin işvereni şikayet etmesi.... xxx

12-Aşağıdakilerden hangisi gemiye ait kaydın talep üzerine sicilden terkin yollarından değildir?
A) Geminin tamir kabul etmez hale gelmesi
B) Geminin kurtarılamayacak şekilde batması
C) Gemi malik / maliklerinin talebi
D) Tescili caiz olmayan bir geminin tescili xxx
E) Geminin iç bayrağını çekme hakkını kaybetmesi

13-TTK md.948’e göre aşağıdaki hallerin hangisinde donatan sınırlı sorumludur?
A) Donatanın yapmış olduğu akitle yüküm altına girmişse
B) Kaptanın yasal yetkilerine dayanarak yaptığı bir sözleşmenin gereği gibi ifasında donatanın kusuru varsa
C) Donatan mukaveleyi yapmakla kalmamış, mukavelenin yerine getirilmesini ayrıca garanti etmişse
D) Gemiadamlarının hizmet ve iş sözleşmelerinden doğan alacaklarından
E) Alacak kaptanın özel bir vekaletle değil sırf kaptan sıfatıyla sahip olduğu yasal yetkiye dayanarak yaptığı bir hukuki işlemden doğmuşsa xxx

14-Aşağıdakilerin hangisi “Gemi Sicili” ile ilgili değildir?
A) Resmi sicildir
B) Gemiadamlarının sayısı ve yeterliklerini düzenler xxx
C) Alenidir, yani ilgili herkese açıktır
D) Devletin bayrağını taşıyan gemilerin kaydını tutmaya yarar
E) Mülkiyet, ipotek, intifa gibi özel hukuk ilişkilerini düzenler

15- Gemide en etkili eğitim aşağıdakilerden hangi yöntemle olur?
A) Training Manual, Instruction Manual vs. okumak
B) Ders anlatma
C) Video seyretmek
D) Role talimi yapmak xxx
E) Afiş, poster, uyarı yazısı vs. kullanmak

16- SOLAS 78 protokolünün getirdiği önemli yeniliklerden birisi aşağıdakilerden hangisidir.
A) Liman Devleti kontrolü gerekliliklerin önemi xxx
B) ARPA kullanımı
C) Zimni kabul
D) Seperatör kullanımı
E) Hiçbiri

17-yıllık ızın suresı 18 ay calısan ıcın ne kadardır demıs
a- 1 ay
b-45 gun xxx
c-15 gun

18- Fazla çalışma karşılığı ödenecek ücret normal çalışma Ücretinin saat başına düşen miktarının en az ne kadar arttırılmış haildir.
A) %30
B) %20
C) %50
D) %40
E) %25 xxx

19-Aşağıdakilerden hangisi “Voyage Charter” de kullanılan “charter party” formlarından değildir?
New-York Produce Exchange charterparty xxx

20- .Aşağıdaki düzenlemelerden hangisi ya da hangileri Uluslararası ...
(VI) Atık yağ (oil) içeriği her 1 mil için 15 litreyi aşmayan tankerler.
a)IV,VI xxx

Sınavı geçtiğiniz için tebrikler...paylaşım için de ayrıca teşekkür ederim..
Kimseyi yanıltmak istemem ama benim çalıştığım kaynaklara göre 5-A 18-C olacak.

5 a demek istiyorum
Madde 973 - Kaptan, donatandan başka, taşıtana, yükletene, gönderilene, yolcuya, gemi adamlarına, alacağı 988 inci maddeye giren bir kredi muamelesinden doğan gemi alacaklısına, hususiyle deniz ödüncü verene karşı da mesuldür.

Geri