GOSS 23.01.2014 Seyir Çıkmış Sorular U.K.

madthink

Küpeşteci
Denizci
birkaç yeni soru var ,cevaplarını bulamadım , çözüm methodlarını bilen varsa cevaplarsa herkez için faydalı olur.
hatırladığım kadarı ile;

- okyanusta 175 derece rotasında 14knot ile seyreden gemi 315dereceden fırtına ihbarı alıyor,
kaçış rotası ne olur.burda fırtınanın uzaklığı da veriliyor aklımda değil

- en hassas sonuç veren ,yada en doğru sonuç alınan parakete hangisidir.
pareketelerin hepsi şıklarda

- navtex te seyir uyarıları hangi sınıf tır.
şıklar

rutin
emerg.

- tek bağlama şamandrasının harf kodu nedir.
shm
rg
....

seyir uyarıları safety katagorisine girer / tek bağlama şamandırası sbm olması lazım bu şıklar varmıydı acaba cevaplarda.
ayrıca,
-
FIRTINAYA GĠRMEMEK VEYA FIRTINADAN
UZAKLAġMAK ĠÇĠN GEREKLĠ YÖNTEMLER:
Fırtınalı sahada seyrin esasını, söz konusu tehlikeli sahadan uzak
kalmak veya bu sahaya girmemek teĢkil eder. Tropikal fırtına rotası
fırtına sahasını iki parçaya böler. Kuzey yarımkürede, bu parçalardan
rota yönünün sağında kalan parça tehlikeli yarı dairedir. Diğer yarı
daire ise kısmen daha az tehlikeli, seyredilebilir yar dairedir. Güney
yarıkürede, bu parçalardan rota yönünün solunda kalan parça
tehlikeli yarı dairedir. Diğer yarı daire ise kısmen az tehlikeli
seyredilebilir yarı dairedir. Tehlikeli yarı daire olarak vasıflandırılan
parçanın tehlikeli oluĢ nedeni, rüzgar yönü ile fırtına hareket yönünün
aynı olmasıdır. Rüzgar hızı ile hareket hızı birleĢtiğinde rüzgarın daha
da Ģiddetleneceği muhakkaktır. Halbuki diğer yarı dairede, yönler ters
olduğundan rüzgar Ģiddeti azalacaktır.
Seyirde tropikal fırtınayla karĢılaĢıldığında aĢağıdaki yöntemler
uygulanır:
Kuzey yarımkürede:
1-Gemi tehlikeli yarı dairede ise, rüzgar sancak baĢ omuzluğa
alınarak seyredilir.
2-Gemi, diğer yarı dairede ise rüzgar sancak kıç omuzluğa alınarak
seyredilir.
21
3-Gemi, fırtına merkezinin önünde ve rotası üstünde ise rüzgar 22,5
derece sancak kıç omuzluğa alınarak seyredilir ve tehlikesiz yarı
daireye geçilmeye çalıĢılır. Bu yarı daireye geçilince 2. maddedeki
hareket edilir.
4-Gemi fırtına merkezinin akasında ve rotası üstündeyse rüzgar sancak baĢ omuzluğa alınarak uzaklaĢılır.

Rica ederim seyir uyarıları safety - emniyet katagorisine girer. Benim de size bir sorum olacak, sbm şıklarda varmıydı acaba tek bağlama şamandırası olarak gelen soruda.Birde Fırtına sorusunda rüzgarı şurayama burama alırım tarzındaydı anlaşılan doğrumudur.

parakete ile ilgili soruya gelirsek yaptığım araştırmada başka bir formda paylaşılanları yazıyorum "Elimde bu konunun anlatıldığı ders notu var ve aynen şöyle diyor: "Elektromanyetik Parakete: Çalışma prensibi; parakete kılıcı içinde iki elektrot arasında deniz suyunun sürtünmesinden oluşan elektromanyetik saha süratle doğru orantılı olarak değiştiğinden bir sistem yardımıyla sürat elde edilir. Bu tip paraketeler; a. 0-60 mil arası gemi süratini bir indikatör üzerinde gösterir. b. İyi kalibre edilirse hatası yoktur. c. Tornistanda sürat gösterir." "Doppler/İskandil/Akustik Parakete: Şimdiye kadar izah edilen paraketeler deniz suyuna göre sürat ölçerler. Halbuki arzu edilen deniz dibine göre sürat ölçmektir. Bu amaçla yapılan en modern parakete G.E.K.’dır. G.E.K. oşinografi hizmetinde çalışan gemilerde bulunur. Özellikle akıntı süratini hesaplar. Bu konu içerisinde bahsedilen paraketelerden başka gemideki makina telgrafından, torna telgrafından, makina devir göstergesinden veya şafta bağlı takometrelerden ve yere göre coğrafi mevkilerden geminin süratini hesaplamak mümkündür.Deniz suyu içine ses dalgaları gönderip bunların dönen ekolarından yaralanılarak Geminin hızını ölçen paraketelere Akustik Parakete denir.Akustik paraketeler Doppler prensibinden yararlanılarak hız ölçerler.Ses dalgaları; deniz tabanından geriye yansıdığında alıcı-verici tarafından alınan ekoların frekansı gemi ileri gittiğinden gönderilen ses dalgasının frekansından daha yüksektir. Bu olaya Doppler denir.Gemi hızı yükseldikçe, yayınlanan dalganın frekansı ile deniz tabanından yansıyan ses dalgalarının frekansı arasındaki farkın büyümesinden hareketle, cihaz içerisinde bulunan bilgisayar gemi hızını hesaplayarak tespit eder. " Bu açıklamalara göre elektromanyetik paraketenin hatası yok denecek kadar azdır,ancak yere göre hız ölçmez.Akustik parakete diğerlerinden farklı olarak yere göre hız da ölçeceği için hassaslık konusunda cevap Akustik Parakete gibi duruyor. "

bu yazılanlara istinaden ben olsam bu soruya elektromanyetik derdim.

Bu fırtına dan kaçınma rotasını plotlama levhasında tam olarak nası yapıcaz biri anlatabilirmi elimde bi kaç seyir kitabı var ama bişi bulamadım.Ayrıca kuzey veya güney yarım küre olarak soruda belirtmiyo soruda neye göre soruya baslıcaz

Geri