23/12/2014 Tophane Deniz hukuku soruları. 65 ile geçtim.
4. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi “geminin mütemmim cüz’lerinden” (ayrılmaz parçalarından) değildir?
a) Pervane
b) Makine
c) Kazan
d) Dümen donanımı
e) RadarXXXXXX
33. “Denize Elverişlilik” belgesi olmayan veya süresi biten gemi :
a) Hiçbir şekilde hareket edemez
b) Yük taşıyamaz
c) Yolcu taşıyamaz
d) Yük taşır, yolcu taşıyamaz
e) Ticari faaliyette bulunamazXXXXX
Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)’in EK-IV, hangi maddelerle denizlerin kirletilmesinin önlenmesine ilişkin alınacak tedbirleri kapsar?
A) Petrol ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar
Dökme zehirli sıvı maddelerle deniz kirlenmesini önleyici kurallar
C) Ambalajlı bir şekilde veya konteynerlerde, portatif tanklarda veya kara ve demiryolu tank vagonlarında deniz yolu ile taşınan zararlı maddelerle deniz kirlenmesini önleyici kurallar.
D) Gemilerden çıkan pis sularla (tuvalet, revir, hastane ve canlı hayvan) deniz kirlenmesini önleyici kurallar.XXXXXXXX
E) Gemi Baca Gazlarından Kirlenmenin Önlenmesi için Kurallar
SOLAS 74 Konvansiyonu içeriği aşağıdakilerden hangisi için azami (en çok) gerekliliktir?
A) Kıyı Devleti
Bayrak Devleti
C) Liman Devleti xxx
D) Uluslararası Kurumlar
E) Uluslararası Denizcilik Kuruluşları
Gemilerdeki kuru kumanyalıklar, soğuk kumanyalıklar ve kuzinelerdeki kumanya saklama dolapları ile bunların genel fiziki durumlarının, hastalık unsuru oluşturmayacak biçimde olması ve sağlık koşullarına uygun olması amacıyla gerekli düzenlemeler getiren uluslararası kuralları içeren denizcilik sözleşmesine ait kısaltma aşağıdakilerden hangisidir?
A) ISM
FAL
C) SOLAS XXX
D) CLC
E) FUND
Özel alanlarda MARPOL 73/78 EK-V kapsamındaki çöplerden istif tahtaları kaç mil açıkta denize atılabilir?
a) 10 mil
b) 12 mil
c) 15 mil
d) 25 mil
e) Atılamaz XXXXX
Gemilerdeki kuru kumanyalıklar, soğuk kumanyalıklar ve kuzinelerdeki kumanya saklama dolapları ile bunların genel fiziki durumlarının, hastalık unsuru oluşturmayacak biçimde olması ve sağlık koşullarına uygun olması amacıyla gerekli düzenlemeler getiren uluslar arası kuralları içeren denizcilik sözleşmesine ait kısaltma aşağıdakilerden hangisidir?
1) ISM
2) FAL
3) SOLASXXX
4) CLC
5) FUND
Plimsoll markası hangi sözleşmenin altundadır gibi bir soru vardı
LL dedim ama tonnage de olabilir.
Kaptan gemi tasdiknamesini gemide bulındurmazsa veya geminin ismi yazılı değilse nasıl ceza uygulanır gibi bir soru vardı.
İdari para cezası dedim.
garbage management plan da çöpler kaç renk/kutudan oluşur
3 dedim
kaçak deşarj yapan bir geminin yol açtığı cevre kirliliğine yapılacak ceza hangi kanuna göre yapılır
Çevre kanunu dedim.
Kirlenmeye hazırlık sözleşmesi gi bir soru vardı.
OPRC dedim.
Hangisi yanlıştır sorusu vardı.
İdari cezayı 30 günde ödemeyen gemi satılığa çıkartılır dedim.
Hatırladıklarım bunlar. Birde seferde fesih sorusu vardı.
4. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi “geminin mütemmim cüz’lerinden” (ayrılmaz parçalarından) değildir?
a) Pervane
b) Makine
c) Kazan
d) Dümen donanımı
e) RadarXXXXXX
33. “Denize Elverişlilik” belgesi olmayan veya süresi biten gemi :
a) Hiçbir şekilde hareket edemez
b) Yük taşıyamaz
c) Yolcu taşıyamaz
d) Yük taşır, yolcu taşıyamaz
e) Ticari faaliyette bulunamazXXXXX
Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)’in EK-IV, hangi maddelerle denizlerin kirletilmesinin önlenmesine ilişkin alınacak tedbirleri kapsar?
A) Petrol ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar
Dökme zehirli sıvı maddelerle deniz kirlenmesini önleyici kurallar
C) Ambalajlı bir şekilde veya konteynerlerde, portatif tanklarda veya kara ve demiryolu tank vagonlarında deniz yolu ile taşınan zararlı maddelerle deniz kirlenmesini önleyici kurallar.
D) Gemilerden çıkan pis sularla (tuvalet, revir, hastane ve canlı hayvan) deniz kirlenmesini önleyici kurallar.XXXXXXXX
E) Gemi Baca Gazlarından Kirlenmenin Önlenmesi için Kurallar
SOLAS 74 Konvansiyonu içeriği aşağıdakilerden hangisi için azami (en çok) gerekliliktir?
A) Kıyı Devleti
Bayrak Devleti
C) Liman Devleti xxx
D) Uluslararası Kurumlar
E) Uluslararası Denizcilik Kuruluşları
Gemilerdeki kuru kumanyalıklar, soğuk kumanyalıklar ve kuzinelerdeki kumanya saklama dolapları ile bunların genel fiziki durumlarının, hastalık unsuru oluşturmayacak biçimde olması ve sağlık koşullarına uygun olması amacıyla gerekli düzenlemeler getiren uluslararası kuralları içeren denizcilik sözleşmesine ait kısaltma aşağıdakilerden hangisidir?
A) ISM
FAL
C) SOLAS XXX
D) CLC
E) FUND
Özel alanlarda MARPOL 73/78 EK-V kapsamındaki çöplerden istif tahtaları kaç mil açıkta denize atılabilir?
a) 10 mil
b) 12 mil
c) 15 mil
d) 25 mil
e) Atılamaz XXXXX
Gemilerdeki kuru kumanyalıklar, soğuk kumanyalıklar ve kuzinelerdeki kumanya saklama dolapları ile bunların genel fiziki durumlarının, hastalık unsuru oluşturmayacak biçimde olması ve sağlık koşullarına uygun olması amacıyla gerekli düzenlemeler getiren uluslar arası kuralları içeren denizcilik sözleşmesine ait kısaltma aşağıdakilerden hangisidir?
1) ISM
2) FAL
3) SOLASXXX
4) CLC
5) FUND
Plimsoll markası hangi sözleşmenin altundadır gibi bir soru vardı
LL dedim ama tonnage de olabilir.
Kaptan gemi tasdiknamesini gemide bulındurmazsa veya geminin ismi yazılı değilse nasıl ceza uygulanır gibi bir soru vardı.
İdari para cezası dedim.
garbage management plan da çöpler kaç renk/kutudan oluşur
3 dedim
kaçak deşarj yapan bir geminin yol açtığı cevre kirliliğine yapılacak ceza hangi kanuna göre yapılır
Çevre kanunu dedim.
Kirlenmeye hazırlık sözleşmesi gi bir soru vardı.
OPRC dedim.
Hangisi yanlıştır sorusu vardı.
İdari cezayı 30 günde ödemeyen gemi satılığa çıkartılır dedim.
Hatırladıklarım bunlar. Birde seferde fesih sorusu vardı.