GOSS 24.07.2013 Deniz Hukuku Çıkmış Sorular

pirate1777

Küpeşteci
Denizci
Gecenlerde girdigim hukuk sinavinda daha once gormedigim, bir soru geldi, cok basit bir soruydu.
----Bir ulkenin etrafinda olup acik denizlere baglayan sulara ne denir. (maalesef kelime kelime hatirlayamadim)
Cevap karasular.
Birde bir geminin baglama limani ile ilgili soru geldi, sahsen benimde muallakda oldugum bir soru idi. Forumda ki cevaplarda hem seferlerinin idare edildigi, hemde sicilinin tescil oldugu liman diye cevaplari vardi. Dogru cevap seferlerinin idare oldugudur. Her nekadar mantikli gelmesede dogru cvp budur.
Geri kalan sorular eski sorulardi.
Ben gecdim, daha once katilimda bulunan arkadaslara cok tesekkur, burayi kullanip sinava girecek arkadaslardan da katilim bekleriz
Basarilar..

1.Gemide işin bir haftadan fazla süreyle tatil edilmesini gerektiren zorlayıcı sebepler ortaya çıktığında bu süreye rastlayan hafta tatili ücreti ne kadardır?
a) Tam gün b) 10 saat karşılığı c) 2 gün
d) Yarım gün e) 1,5 gün

2.Donatanın çevre kirliliğinden....
Sınırsız
Sınırsız ayni ?

3. kıdem tazminatında gecikme faizi?
%30
mevduata uygulanan en yüksek faiz?

Cevapları bilen birisi yardım edebilir mi..

1.Gemide işin bir haftadan fazla süreyle tatil edilmesini gerektiren zorlayıcı sebepler ortaya çıktığında bu süreye rastlayan hafta tatili ücreti ne kadardır?
d) Yarım gün e) 1,5 gün

Sınırsız
Sınırsız ayni ?

%30

Cevapları bilen birisi yardım edebilir mi..

ben soyle cevap verirdim,
1-tam gun (degisik cevaplari gordum ama imtihanda gelseydi tam gun olarak cevap verecekdim)
2-Sinirsiz ayni
3-mevduata uygulanan en yuksek faiz
Kolay gelsin..

d) Yarım gün e) 1,5 gün

Sınırsız
Sınırsız ayni ?

%30

kesin cevaplar: yarım gün-%30

A. GECİKME FAİZİ

1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesinde yer alan “…kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi sebebiyle açılacak davanın sonunda hâkim gecikme süresi için, ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmeder. İşçinin mevzuattan doğan diğer hakları saklıdır.” hükmü uyarınca kıdem tazminatının ödenmesinde oluşabilecek gecikmelerde mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesi gerekecektir[49].

KEsinlikle cevap mevduata uygulanan en yüksek faiz.

Ayrıca bugün ki sınavda bir kaç görmediğim soru geldi;
mesela plastik çöpler hangi renge atılır? doğru cevap siyah olmalı, ben öyle okumuştum çöp yönetim planında ama hala bu mu geçerli bilmiyorum.
mavi ; yemek atığı
kırmızı ; kağıt, metal, cam
siyah ; plastik
yeşil; yağlı bez
birde tam hatırlamıyorum ama şöyle bir şeydi, deniz elverişliliği seyir sırasında bi nedenden dolayı iptal oluyor bir geminin , bunun için hangisi yanlıştır diyordu, şıklar;
yükün teslim edileceği limana gidebilir
kaptan seyir için gerekli önlemleri alır
idareden seyir için izin alınır
varılan ilk limandan sonra seyir yapamaz
varılan ilk limandan sonra onarım için bir limana gidebilir
gibiydi ama tam hatırlamıyorum.

Denize elverişlilik belgesi ve su aracı uygunluk belgesi :

madde 8)

Belge süresi içinde, yolculuğun devamı sırasında herhangi bir sebeple bu Yönetmeliğe uygun durumunu kaybetmiş olan ticaret gemisi, ticari işleminin tamamlanacağı limana kadar kaptan tarafından gerekli emniyet tedbirleri alınarak ve İdareye durumunu bildirerek yolculuğuna devam edebilir. Böyle bir ticaret gemisi, hiçbir ticari işlemde bulunmaksızın yolculuğunu tamamladığı limandan onarılabileceği en yakın limana gidebilir. Onarılabilecek en yakın liman, geminin güvenli bir şekilde seyrederek, İdarece uygun bulunan ve denize elverişliliğini kazanabileceği limandır.

MARPOL RENK KODLARI

siyah renk - plastik
mavi - yemek atıkları
yeşil - yağlı atıklar
kırmızı - kağıt ürünleri - paçavra - cam - teneke kutu - metal

vardamir 759 rumuzlu arkadaşımıza sorulan bu soru ; yat kaptanlığı sınavı hukuk sınavındada arkadaşıma çıkmıştı .

Deniz elverişliliği seyir sırasında bir nedenden dolayı iptal olan gemi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?
a ) yükün teslim edileceği limana gidebilir
b ) kaptan seyir için gerekli önlemleri alır
c ) idareden seyir için izin alınır
d ) varılan ilk limandan sonra seyir yapamaz
e )varılan ilk limandan sonra onarım için bir limana gidebilir

Geri