GOSS 25.05.2016 Kocaeli Uzakyol Kaptan Ingilizce

yelkenci

Küpeşteci
Denizci
merhaba bu gün girdiğim sınavda soruların büyük bir kısmı uscg 700 pdf den geldi pdf de olmayan ve aklımda kalan sorular

alçak basınç alanı ile ilgili bir soru vardı cyclon'u soruyordu.
-bir izobar haritası verilmiş rüzgarın en kuvvetli olduğu yeri sormuş.
-inert gaz sistemi hangi gemilerde zorunludur.
-inert gaz hangi amaçla kullanılır diye bir soru vardı.
- gangway ve pilot çarmıhı hangi sertifika içerisinde olduğunu sormuş safety eq. sertifikası yaptım emin değilim.
-kreyn bomu üzerinde bulunan indikatör neyi gösterir diye sormuş. bomun açısını yaptım bundan da emin değilim.
-tam hatırlayamadığım bir soru aklıma gelirse düzeltirim şöyle idi, eskiden deniz dibi kontrolü bilmem ne yöntemi ile yapılırdı şimdiki teknolojide aşağıdakilerden ..... kullanılmaktadır diye bir soru echo sounder yaptım.

kusura bakmayın soruları ingilizce olarak hatırlayamıyorum....

cikmis sorular hakkinda

Gecmis olsun, paylasiminiz icin tesekkürler, asagidaki arastirmayi yaptim, eksiklik varsa yorumunuz rica olunur.

Inert gaz ile ilgili sorular asagidaki gibi miydi?

Every U.S. crude oil tankship with a keel laying date on or after 1/1/75, shall be equipped with an inert gas system if the tonnage is more than __________.
a. 100,000 DWT (long tons)
b. 100,000 DWT (metric tons)
c. 50,000 DWT (long tons)
d. 50,000 DWT (metric tons)

The purpose of inert gas systems aboard tank vessels is to __________.
a. allow sufficient oxygen in the tank to sustain life
b. prevent outside air from entering the tank
c. provide increase in cargo discharge pressure
d. comply with double hull pollution prevention regulations

Digerleri hakkinda;

ACC. LADDER- GANGWAY - PROVISION WINC HANGI SERTIFIKA ILE ILGILIDIR?

A-SAFETY EQUIPMENT
B-LOAD LINE
C-SAFETY CONSTRACTION
D-DEC DEPARTMAN SERT.

Crane Boom Indicator; All cranes, derricks and certain lift equipment require some form of boom angle indication. Boom angle indicators must be visually readable by the operator. (Verdiginiz cevap dogrudur.)

echo sounder ile ilgili cevabiniz dogrudur.

Hayır sorular böyle değildi cevaplarda 20000dwt üzeri tankerler vardı. Diğerlerinde fire fighting ve cargo handlin diye kısa cevaplar vardı

INERT ZORUNLU GEMILER / PURPOSE OF IT

Tesekkürler,

IMO sayfasindan Inert Gas Systems kisminda;

An inert gas system is required on all new tankers and most existing tankers of 20,000 dwt and above. (kurali geciyor sanirim sizin de belirttiginiz gibi, seceneklerde bu olmasi gerekiyor.)

Amaci ile ilgili yine ayni syfda yer alan asagidaki metine göre secenekler yorumlanarak, eger soru ile karsilasilinirsa cevap bulunabilir, eger kisa cevaplar varsa sanirim cevap fire fighting seklinde olmali.

´´It is not just fire which is dangerous - in certain circumstances a single spark can cause a disaster, for even tanks which contain no oil are filled with flammable gas which can explode unless proper procedures are followed.

The normal method is to fill these tanks with inert (non-explosive) gas from the ship's boiler flue: it is cleaned and then pumped into the empty tanks, or into the spaces left above the oil in loaded tanks´´

Yine asagida inert gaz ile ilgili cesitli olabilecek sorular var, belki denk gelir diye ekledim. Herkeze iyi calismalar.

An inert gas system installed on a tanker is designed to __________.
a. aid in the stripping and cleaning of cargo tanks
b. increase the rate of discharge of cargo
c. force toxic and explosive fumes from a cargo tank to vent to the outside atmosphere
d. lower the oxygen levels inside cargo tanks, making explosion nearly impossible

The advantages of using an inert gas system on a tank vessel is that it provides __________.
a. for faster loading
b. tank atmosphere with low oxygen content
c. better fuel economy
d. All of the above

İlk kural zaten ben tankerlerde çalıştığımdan kolaylıkla cevap 20000 dwt üzeri tankerler dedim şıklar arasında kolaylıkla bulunabilir şıklarda 150 metre üzeri kuruyük gemileri yolcu gemileri yat gibi şıklardı içlerinden tankeri seçmek kolay bi soruydu diğer soruda da inert gaz ne için kullanılır diye sormuştu şıklarda cargo handling vardı yangon söndürme vardı ve alakasız 2 şık daha vardı yangın söndürmede co2 kullanılır ayrıca ben hiç yangın için inert gen. bulunduğunu görmedim gemilerde. Gerçi inert gem diye sormamıştı ama yinede bence cargo handling en mantıklısı 85 aldım 2 yanlışım pdf den hatırlayabildiğim sorulardan. Yani muhtemelen bu cevaplar doğru.

INERT GAS SISTEMI

Tesekkürler, inert gaz kullanimi ve amaci icin asagidaki bilgiyi paylastim, soru tam olarak ve dogal olarak hatirlanamadigi icin haklisin cevabi kestiremiyoruz, yanliz inert gas sisteminin yanginla bir mücadele oldugunu söyliyebilirim;

Inert gazın ne olduğunu bilmek önemli aslinda; tehlikeli yük taşıyan tankerlerin veya kara tesislerinin depolarında çok fazla yanıcı, uçucu gaz bulunur. Bu gazlar atmosfer içerisinde bulunan yakıcı gaz olan oksijenle temas halinde bulunduğunda ve uygun sıcaklık ortamı da sağlandığında yangın meydana gelir. Yani yangin ücgeni olusur kisaca. Yangin ücgeni bacagini kırmamız için bu değerlerden en bir tanesini yok etmeliyiz ki, yangın için uygun ortam sağlanmasına müsaade etmeyelim. Taşıdığımız yük itibarı ile bu imkansızdır. Çünkü önemli olan o yükün taşınmasıdır. Sıcaklık konusunda da fazla seçeneğimiz bulunamamaktadır. Gerek taşınan yükün kimyası gereği ve gerekse maliyetler açısından bu da çok sorunlu bir işlem olabilmektedir. Bu analiz sonucunda bizim için yangın oluşmasını engelleyebilmenin en basit ve kolay yolu oksijeni ortamdan kaldırmak olacaktır. İşte inert gaz sistemlerinin ana çalışma prensibi de budur. Ortamdaki oksijen miktarını düşürmek.

Bir de bu sistemin çalışabilmesi için ekstra makine ve teçhizata ihtiyaç duyarız. İnert gaz anlattığımız gibi içeriğinde Oksijen bulundurmayan bir gaz çeşididir. Bu nedenle kullanacağımız/üreteceğimiz inert içerisinde oksijen bulunmamalıdır. Bunu çeşitli yollarla sağlayabiliriz.

İnert Gaz Jeneratörleri
Liman Kazanları

Büyük tonajlı gemilerde genelde Liman Kazanlarından inert gaz elde edilmektedir. Tahliye operasyonları esnasında zaten kazanlar çalıştığı için çıkan egzost gazları soğutma ve temizlik ardından sisteme inert olarak sunulur.

Sistemi kısaca anlatmak gerekirse, kazandan çıkan egzost gazları hem içerisindeki kurumdan arındırılmak için, hemde soğutulmak için scrubber denilen sisteme girip burada basınçlanmak üzere fanlara ulaşır. Fan çıkışındaki bir ölçüm cihazı üretilen gazın oksijen seviyesine göre gazı ya tanklara gönderip oksijen miktarını azaltır, veya oksijen oranı yüksek inert gazın uygun oksijen miktarına düşmesi süresince gazı atmosfere verir.

Oksijen ölçüm cihazları genelde %2 ve %5 oksijen seviyesi arasındaki gazı kaliteli inert olarak tanklara verir. Eğer inert içerisindeki oksijen oranı %8’i aşarsa bu oran tanklar için tehlike oluşturacağından dolayı hemen sistem kendisini durdurarak, genel bir emniyet sistemi sağlanmış olur.

Iyi calismalar.

Geri