GOSS 26.03.2013 Izmir Vardiya Standartları Sınavı

Alphan

Küpeşteci
Denizci
9 tane yeni soru geldi arkadaşlar bana göre çok kazık sorulardı okadar çalıştm tamamen hayal kırıklığına uğradım , 65 aldım kaldım ne yazikki , COLREG'e çok dikkat edin tamamen ezber 7 soru geldi , belkide benim şanssızlığıma oldu , gemi inşa 55 , vardiyadan 65 haberleşmeden 65 le kaldım 2. turdu bu , çok ama çok şanssızım herbirinden tek soru ile 3 derstende kaldım , seyire girmedim ondanda pek umudum yok çalışmayı bıraktım , yeni çıkan soruları yazıyorum faydalı olması dileğiyle

1-) Hangisi silyon fenerini kullanmayabilir ?
A Kuvvetle yürütülen tekne
B Kumanda altında olmayan tekne
C Mayın Tarama işleri ile uğraşan tekne
D Draftı(su çekimi) nedeniyle manevrası kısıtlı tekne
E Üzerinde yol olan tekne

2-) Yedekleyen ve yedeklenen tekne arka arkaya ne işaret verir ?

şıklarda biri uzun düdük biri 3 kısa düdük falan gibi cevaplar mevcuttu baya paragraf gibiydi

3-) baş tarafta beyaz yukarıda beyaz kırmızı kıçta beyaz ne teknesidir?
demirde kılavuz teknesi
demirde içinde pilot blunan klavuz tekne
demirde içinde pilot bulunmayan klavuz tekne
Seyir halinde üzerinde yol bulunmayan klavuz tekne
seyir halinde üzerinde yol bulunan klavuz tekne

4-) özel yapılan teknelerde colreg kural 1e ( yazdıgım kural no yanlış olabilir ama şıklar tamamen aklımdyazıyorum
fener yeri , fener sayısı , düdük sayısı, fener yüksekliği (roma rakamlarıyla 1 2 3 4 ) hangisidir?
a yalnız 1
b 1 2 3 4
c 1 3 4
d 1 4
e 1 2 4

5-) Trol teknesi sordu ağları engele takılmış gece ne gösterir , ses işareti olarak ne verir diye kocaman bir paragraftı

6-) Boyu 20 metre’den kısa teknede; Silyon feneri, borda fenerlerinin yüksekliğinin kaçta kaçından daha yüksek olacaktır?
a 1/4
b 2/4
c 3/4
d 4/4
e böyle bir kural yoktur

7-) Makinemi Tornistan Çalıştırıyorum a cevap olarak Hareketleriniz Anlaşılmadı diye yapılan muharebe çeşitleri sesleri ve sayısı nelerdir ?

cevap: kumanda altında olmayan tekne olucak eger yanılıosam dogrusunu bilen bilgilendirirse sevinirim

Yedekleyen ve yedeklenen tekne arka arkaya ne işaret verir ?

bir tekne veya birden fazla tekne yedekleniyorsa yedeklenen tekne son tekne eger içinde adam varsa aralarında iki dakikadan fazla bir sure olmayan aralıklarla 4 dudugu bırbırı ardına calıcak ve bu dort dudukten bırı uzun olucak ve bunu 3 kısa duduk takıp edicektir eger mumkun olursa bu ısaret yedekleyen teknenın verdiği isaretten hemen sonra verilicektir.

6-) Boyu 20 metre’den kısa teknede; Silyon feneri, borda fenerlerinin yüksekliğinin kaçta kaçından daha yüksek olacaktır?
a 1/4
b 2/4
c 3/4
d 4/4
e böyle bir kural yoktur

3/4 olucak

7-) Makinemi Tornistan Çalıştırıyorum a cevap olarak Hareketleriniz Anlaşılmadı diye yapılan muharebe çeşitleri sesleri ve sayısı nelerdir ?

cevaplar 3 cakar 3 kısa duduk gıbı bısymıydi

ilk sorunun cevabı kuvvetle yürütülen tekne mi ? ben mayın tarama işleri ile uğraşan tekne yapmıştım

sorular forumda mevcut değil sanırım şansıma 9 yeni soru çıktı ve bana zor geldi 65 le kalmak üzücü ...

cevap: b) şıkkı

Kural 27
Kumanda Altında Bulunmayan veya Manevra Gücü Kısıtlı Olan Tekneler

(a) Kumanda altında bulunmayan bir tekne :

(i) En iyi görülebilecek yerde dikey bir doğru üzerinde ufkun her tarafından görülür iki kırmızı fener;

(iii) Su üzerinde ilerlerken, bu paragrafta belirtilen fenerlere ek olarak, borda fenerleri ve bir pupa feneri gösterecektir.

kumandaaltindabulunmaya.jpg

2-) Yedekleyen ve yedeklenen tekne arka arkaya ne işaret verir ?

Kural 35
Kısıtlı Görüş Hallerinde Verilecek Ses İşaretleri

(c) Kumanda altında bulunmayan, manevra yapma gücü kısıtlı olan, su çekimi nedeniyle kısıtlı olan, yelkenli tekne balıkçılıkla uğraşan diğer bir tekneyi çekerek veya yedekleme işi ile uğraşan bir tekne, bu kuralın (a) veya (b) paragraflannda belirtilen işaretler yerine aralarında iki dakikadan fazla bir süre olmayan aralıklarla üç düdüğü birbiri ardından çalacak ve bu üç düdükten birisi uzun olacak ve bunu iki kısa düdük takip edecektir.

(e) Bir tekne veya birden fazla tekne yedekleniyorsa, yedeklenen son tekne eğer içinde adam varsa aralarında iki dakikadan fazla bir süre olmayan aralıklarla 4 düdüğü birbiri ardından çalacak ve bu dört diidükten biri uzun olacak ve bunu üç kısa düdük takibedecektir. Eğer mümkün olursa bu işaret, yedekleyen teknenin verdiği işaretten hemen sonra verilecektir.

3-) baş tarafta beyaz yukarıda beyaz kırmızı kıçta beyaz ne teknesidir?
a)demirde kılavuz teknesi
b)demirde içinde pilot blunan klavuz tekne
c)demirde içinde pilot bulunmayan klavuz tekne
d)Seyir halinde üzerinde yol bulunmayan klavuz tekne
e)seyir halinde üzerinde yol bulunan klavuz tekne

cevap: b) şıkkı

Kural 29
Kılavuz Tekneleri

(a) Kılavuzluk görevi ile uğraşan bir tekne :

(i) Direk başı veya direk baçına yakın bir yerde ufkun her tarafından görülen ve dikey bir doğru iizerinde üstteki beyaz alttaki de kırmızı olan iki fener,

(ii) Seyir halinde oiduğu zaman bunlara ek olarak, borda fenerleri ile bir pupa feneri,

(iii) Demirde iken alt paragraf (i) de belirtilen fenerlere ek olarak Kural 30'da demirde bulunan tekneler için belirtilen fener, fenerler ya da şekiller, gösterilecektir.

Kural 30
Demirli ve Karaya Oturmuş Tekneler

(a) Demirli olan bir tekne en iyi görülebilecek bir yerinde :

(i) Baç tarafında, ufkun her tarafından görülen bir beyaz fener
veya bir küre;

(ii) Kıç veya kıç tarafa yakın bir yerinde ve alt paragraf (i) de belirtilen fenerden daha az yükseklikte ufkun her tarafından görülen bır beyaz fener, gösterecektir.

4-) özel yapılan teknelerde colreg kural 1e ( yazdıgım kural no yanlış olabilir ama şıklar tamamen aklımdyazıyorum
fener yeri , fener sayısı , düdük sayısı, fener yüksekliği (roma rakamlarıyla 1 2 3 4 ) hangisidir?
a yalnız 1
b 1 2 3 4
c 1 3 4
d 1 4
e 1 2 4

cevap: e) şıkkı

Kural 1
Uygulama

(e) Özel bir şekilde veya özel bir amaç için inşa edilmiş olan bir teknenin fenerlerinin sayısı, yeri, kapasitesi veya görünüş açılan veya şekilleri ile sesli işaret aletlerinin yeri veya nitelikleri bakımından bu kuralların hükümlerine uymadığının ilgili hükümetçe saptanmış olması halinde, teknenin özel faaliyetine müdahale etmeden böyle bir teknenin fenerlerinin sayısı, yeri, kapasitesi, görünüş mesafe veya açıları ile sesli işaret aletlerinin yerleri ve nitelikleri bakımından o tekne için Hükümeti bu kurallara mümkün olduğu kadar yakın olanını saptayacaktır.

5-) Trol teknesi sordu ağları engele takılmış gece ne gösterir , ses işareti olarak ne verir diye kocaman bir paragraftı

Kural 26
Balıkçı Tekneleri

(b) Balıkçılık takımı olarak tarama ağları veya diğer takımları kullanarak su içinde sürükleme anlamına gelen trol çekme işiyle uğraşan bir tekne;

(i) Üstteki yeşil alttaki beyaz renkte olan ve dikey bir doğru üzerinde bulunan ve ufkun her tarafından görülür iki fener
veya dikey bir doğru üzerinde ve biri diğerinin üstünde tepeleri birbirine bitişik iki koni gösterecektir.

(ii) Ufkun her tarafından görülen yeşil fenerin üstünde ve gerisinde bir silyon feneri gösterecek ve boyu 50 metreden kısa olan bir tekne böyle bir feneri göstermek zorunluluğunda olmayacak fakat isterse gösterebilecektir.

EK II
BİRBÎRLERİNE YAKIN BİR HALDE BALIKÇILIK YAPAN BALIKÇI TEKNELERİ İÇİN EK IŞARETLER

2. Trol için olan işaretler :

(a) İster dip veya ister yüzey ağ takımlan kullansın Trol işiyle uğraşan boyları 20 metre ve daha büyük tekneler göstermelidir.

(iii) Ağın bir engele takılması halinde :

Dikey bir doğru üzerinde iki kırmızı fener gösterebilirler.

alartaklmtrol.jpg
alartaklmtrol2.jpg

a 1/4
b 2/4
c 3/4
d 4/4
e böyle bir kural yoktur

cevap: e) şıkkı

EK 1
FENERLERİN VE ŞEKİLLERİN YERLEŞTİRİLMELERİ VE TEKNİK AYRINTILARI

2. Fenerlerin dikey yerleştirilmeleri ve aralarındaki mesafe
(h) Boyu 20 metreden kısa olan ve kuvvetle yürütülen bir teknenin borda fenerleri birleşik bir fanus içinde taşındığı zaman; bu fanus bir metreden daha az olmamak üzere silyon fenerinin altına yarleştirilmiş olacaktır.

Kural 34
Manevra ve Uyarma İşaretleri

(a) Kuvvetle yüriitiilen ve seyir halinde bulunan bir tekne diğerini gördüğü zaman, bu kurallar uyarınca manevra yaptığında düdüğii ile aşağıdaki işaretleri vererek bu manevrasını belli edecektir.
- Üç kısa düdük "Tornistan çalıştınyorum" anlamına gelecektir.

(d) Birbirini gören iki teknenin birbirine yaklaşması ve bu teknelerden birini diğerinin niyetini ve hareketlerini anlayamaması veya çatışmayı önlemek üzere yeteri kadar harekete geçtiğinden tereddüde düşmesi halinde, tereddüde düşen tekne düdüğü ile derhal en azından beş kısa ve seri işaret vererek böyle bir tereddüt içinde olduğunu gösterecektir. Böyle bir işaret en azından beş kısa ve seri çakmalar şeklinde bir ışık işareti ile kuvvetlendirilebilir.

Teşekkür ederim inşallah
Bugün Haberleşmeden 80 aldım geçtim , tek girmediğim seyir kaldı
gemi stabilite 55 vardiya 65 kaldım inşallah veririrm 3.turda seyirede gireyimde

Geri