GOSS 27.01.2016 Ankara Uz.vr.zbt.hukuk Soruları

murs23

Denizci
Denizci
merhaba arkadaşlar dün girdiğim hukuk sınavından hüseyin gündüz ve goss 2015 kitapçığından eski 17 tane soru geldi 3 adet daha önce görmediğim soru vardı.eski soruları yaptığım için yenileri pek önemsemedim.

4. TTK' nun 845. maddesi gereğince sabit kasıt ve ihmal ile gemi tasdiknamesini gemide bulundurmayan gemi kaptanı ile gemi adı ve bağlama limanını Kanunda öngörülen usülüne uygun olarak yazmayan gemi kaptanına uygulanacak müeyyide aşağıdakilerden hangisidir?
A) İdari para cezası verilir
B) Adli para cezası veya onbeş güne kadar hafif hapis cezasıxxxx
C) Yeterliliği askıya alınır
D) 1000 TL idari para cezası verilir
E) Kınama cezası verilir

13. Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)’in EK-IV’ ünde belirtilen gemilerden çıkan pis sularla
(tuvalet, revir, hastane ve canlı hayvan) ilgili denizlerin kirlenmesini önleyici kurallar, aşağıda belirtilen gemilere uygulanmaz.
A) 200 GRT’ un altında 10 kişi veya daha az kişi taşıyan bütün gemiler xxxxx
B) 250 GRT ’ un altında 15 kişi veya daha az kişi taşıyan bütün gemiler
C) 300 GRT ’ un altında 20 kişi veya daha az kişi taşıyan bütün gemiler
D) 350 GRT ’ un altında 25 kişi veya daha az kişi taşıyan bütün gemiler
E) 400 GRT ’ un altında 30 kişi veya daha az kişi taşıyan bütün gemiler

25. PSC’nin etkin olarak yapılabilmesi için, ‘’Bölgesel Andlaşmalar’’ YAPILMIŞ, MOU’lar oluşturulmuştur. İlk kurulan MOU aşağıdakilerden hangisidir?
a- Tokyo MOU
b- Akdeniz MOU
c- Paris MOUxxxxxxxxxx
d- Latin Amerika MOU
e- Hindistan MOU

29. Aşağıdakilerden hangisi, TTK md.1230 gereği; makinalı gemilerde kaptan hariç, baş mühendis dahil, gemi adamlarının tümünün kurtarma yardım alacağının miktarını gösterir?
A) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra %10
B) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra 1/2
C) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra 1/3
D) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarılmadan 1/8
E) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra 1/6xxxxxxxxxxxxx

38. 50-500 rüsum tonilato arasındaki gemilerin “Yola Elverişlilik” denetini yapmaya, aşağıdaki kuruluşların hangisi yetkilidir?
1) Marmara Bölge Müdürlüğü Sörvey Kurulu
2) Liman Başkanlıklarıxxxxxxx
3) Bölge Müdürlükleri Sörvey Kurulları
4) Yüksek okul mezunu liman başkanlıkları
5) Devlet Denetleme Kurulu

75. Özel alanlar dışında MARPOL 73/78 EK-V kapsamındaki çöplerden yüzebilecek olan istif gereçleri, kaplamalar ve ambalaj malzemesi karadan …………milden daha fazla açığa boşaltılabilir.
a) 6 mil
b) 12 mil
c) 25 mil (soru 1 ocak 2013 marpol değişikliğiyle cevabı değişti. Artık atılamaz)
d)40 mil
e) Atılamaz (yeni cevap)

107. 25000 DWT lik bir gemi İzmir’ den yazın yüklenecek ve Brezilya’ nın Santos limanına (TROPIK ZONE) gidecek. Buna göre gemi hangi yükleme hattına göre yükler ?

a) T
b) W
c) Sxxxxxxx
d)WNA
e) LWNA

114. Denizde yağ kirliliğini fark eden gemici ilk olarak ne yapmalıdır?
1) Hemen SOPEP temizleme kitini kullanır
2) Acenteye durumu rapor eder
3) Sorumlu vardiya zabitine veya 2. Kaptana veya Baş mühendise olayırapor ederxxxxx
4) Gemi anons devresinden durumu rapor eder
5) Yağ kirliliği acil istasyonu görevli ekibini görece çağırır

125. TK.md.829'a göre "Gemi Tasdiknamesine ve Bayrak Şahadetnamesine" gerek olmaksızın Türk Bayrağı çekebilecek gemiler,
1) Ticari olmayan gemilerdir
2) 50 Grt.'dan küçük gemilerdir
3) 50 Grt.'dan küçük ticaret gemilerdir
4) 18 Grt.'dan küçük gemilerdirxxxx

137. Gemide işin bir haftadan fazla süreyle tatil edilmesini gerektiren zorlayıcı sebepler ortaya çıktığında bu süreye rastlayan hafta tatili ücreti, ne kadardır?
1) Tam gün
2) 10 saat karşılığı
3) 2 gün
4) Yarım günxxxxx
5) 1,5 gün

167. Aşağıdakilerden hangisi işverenin fesih sebeplerinden değildir?
1) Limanda geminin hareketinden önce gemiye gelmemek
2) Limanda gemi adamının tutuklanması
3) Kamarada içki bulundurmakxxxxxxxxxx
4) Gemi adamının işverene karşı kanuna aykırı hareket etmesi
5) Gemi adamının ahlaka aykırı davranışları

287. IMO’nun yirmi dört adet sözleşmesi içinde; yürürlük tarihi en eski olan sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?
A. LL
B. TONNAGE
C. MARPOL
D. OILPOL 1954xxxxxxx
E. STCW

366. Liman seferini aşağıdakilerden hangisi tanımlar?
a) İdari bölge, sınırları belli limanlar içinde yapılan seferlerle, sınırları belli olmayan limanlarda merkez iskeleden 30 mil açılmadan yapılan seferler.
b) Yüz mil ile sınırlı bölge, en yakın kıyı noktasından on milden çok açılmadan ve kalkma limanının merkez iskelesin-den 100 milden fazla uzaklaşmadan yapılan seferler
c)Yüz mil ile sınırlı bölge, en yakın kıyı noktasından yirmi milden çok açılmadan ve kalkma limanının merkez iskelesin-den 100 milden fazla uzaklaşmadan yapılan seferler.
d) İdari bölge, sınırları belli limanlar içinde yapılan seferlerle, sınırları belli olmayan merkez iskeleden 20 mil açılmadan yapılan seferler.
e) bu sık degıstırılmıs yerıne a sıkkına yakın 'idarı lımanla baslayan' bırseyler yazılmıs..(Sınırları belirli limanlar içinde yapılan seferler)

2-)Liman devleti kontolleri denetimlerinde gemi tutulduğunda itiraz süresi ne kadardır?(Cevap D)
a)10 gün
b)15 gün
c)20 gün
d)1 ayxxx
e)2 ay

life raft sorusu vardı sorumlu şirket ne kadar sürede kontrol yapar cevap 12 ay

yeni sorulardan ise daha doğrusu benim daha önce görmediğim sorular

1-denizde herhangi bir şeyi sigortalı yapınca ve bu sigortalanan malın gemi adamı tarafından zarar görmesinde kim sorumludur.

şıklar hatırladığım kadarıyla sigortalatanın rzikosu
gemi adamının sorumlu tutup ondan tahsil edilmesi
sigortalayan kişi

2-denizde batmakta olan bir gemiye yardım etme konusunda aşağıdakilerden hangisi doğru değildir tarzı bir soru vardı.
-derhal zor durumda olan gemiye yardım edilir.
-gemi kaptanı gemisini ve personelini tehlikeye sokmadan yardım eder.
-gemi kaptanının zor durumda olan gemiye yardım etmesi kural olarak mecburi
-gemi kaptanı gemisni denize hazırlar (aradaki dikkatimi çeken şık buydu bunu işaretledim doğru mu değilmi bilemiyorum.

3-yangın techizatlarının genel özellikleri nereden öğrenilir tarzında bir soru vardı

-fss
-emniyet techizatı genel özellikleri

aklımda kalanlar bunlar.

hukuk sınavına girecek arkadaşların goss 2015 ve hüseyin gündüz dosyasına kesinlikle çalışmalarını tavsiye ederim.

mrhba arkadaşlar bende 02.03.2016 izmirde uz vr zbt hukuk sınavına girdim daha önce görmediğim soruları yazdım , soru ve şıkları tam hatırlamıyorum aklımda kaldığı kadarıyla yazdım.

1)solas bölüm II/2 ye göre yapılacak testler aşağıdakilerden hangisi dikkate alınıp yapılacaktır?

-gemi malzemeleri yangın test prosedürü
-yangın techizatları test prosedürü
-techizat test etme rehberi
...
...

2)gemi sörveyleri yapılma aralığı ?

-tam sörvey zamanı
-sörvey zamanından 1ay önce 1 ay sonra
-sörvey zamanından 6ay önce 6 ay sonra
-sörvey zamanından 3ay önce 3 ay sonra
-sörvey zamanından 2ay önce 2 ay sonra

3)gemi bakım tutumundan kim sorumludur?
-liman devleti
-bayrak devleti
-donatan
-gemi kaptanı
-mürettebat

4)LL ek-II ye kampsamındadır?
I.yükeleme markalarının belirlenmesi II.load line bölge ve mevsimlerin belirlenmesi III....
-I
-II
-III
-I,II
-II,III

mrhba arkadaşlar bende 02.03.2016 izmirde uz vr zbt hukuk sınavına girdim daha önce görmediğim soruları yazdım , soru ve şıkları tam hatırlamıyorum aklımda kaldığı kadarıyla yazdım.

1)solas bölüm II/2 ye göre yapılacak testler aşağıdakilerden hangisi dikkate alınıp yapılacaktır?

-gemi malzemeleri yangın test prosedürü
-yangın techizatları test prosedürü
-techizat test etme rehberi
...
...

2)gemi sörveyleri yapılma aralığı ?

-tam sörvey zamanı
-sörvey zamanından 1ay önce 1 ay sonra
-sörvey zamanından 6ay önce 6 ay sonra
-sörvey zamanından 3ay önce 3 ay sonra
-sörvey zamanından 2ay önce 2 ay sonra

3)gemi bakım tutumundan kim sorumludur?
-liman devleti
-bayrak devleti
-donatan
-gemi kaptanı
-mürettebat

4)LL ek-II ye kampsamındadır?
I.yükeleme markalarının belirlenmesi II.load line bölge ve mevsimlerin belirlenmesi III....
-I
-II
-III
-I,II
-II,III

1.SORUNUN CEVABI HEPSİ OLACAK.
2.SORUNUN CEVABI 3 AY ÖNCE 3 AY SONRA
3.SORUNUN CEVABI DONATAN
4.SORUNUN CEVABI DA SADECE II OLACAK. (III... KOYDUGUNDA SERTİFİKALAR'DIR BÜYÜK İHTİMAL)

Geri