bugün girdiğim sınavdan 95 alarak geçtim. hangi soruda çuvalladım bilemiyorum. aşağıda sadece sorular ve kendi işaretlediğim cevapları yazacağım. elimdeki eski sorulardan şıklarını da bulursam, onları da yazarım. başarılar
1. Başüstünde manevra amiri zabit zincirin durumunu köprüüstüne “SAAT 9’A KUMANDA EDİYOR” şeklinde rapor ettiğinde bu ne anlama gelir?
a) Demir dipten yaklaşık saat 9’da kopacak demektir.
b) Zincirin 9’uncu kilidi gelmek üzeredir.
c) Zincir başa doğru kumanda ediyordur.
d) Zincir sancak bordaya kumanda ediyordur.
e) Zincir iskele bordaya kumanda ediyordur.
2.Aşağıdakilerden hangisi normal hızlarda yolalan bir gemi için sığ suyu tanımlar?
A) 10 metreden daha az derin sular sığ sudur.
B) Geminin suçekiminin bir buçuk katı ya da daha az derinlikteki sular sığ sudur.
C) Geminin suçekiminin iki katı ya da daha az derinlikteki sular sığ sudur.
D) Omurgasının altında suçekiminin bir buçuk katı ya da daha az açıklık bulunan gemiler sığ sudadır.
E) Omurgasının altında bir buçuk metreden daha az su bulunan gemiler sığ sudadır.
3.Rüzgarın geldiği yönde kalan tekne alabandasına ne ad verilir?
A) Rüzgar altı
B) Rüzgar kenarı
C) Rüzgar gülü
D) Rüzgar üstü
E) Rüzgar ucu
4.Makine veya ambardaki atık suyun tahliye devresi nedir?
cevap: sintine devresi
5.Suda bir yere bağlı olmadan duran bir gemi tümüyle düzenli bir akıntının içindeyken hangi hızda ve
hangi yönde sürüklenir?
A) Akıntının hızının yarısı bir hızla, akıntının aktığı yöne sürüklenir.
B) Akıntının hızının iki katı bir hızla, akıntının aktığı yöne sürüklenir.
C) Akıntının aktığı hızla, aktığı yöne sürüklenir.
D) Hemen hemen akıntının aktığı hızla, aktığı yönün tersine sürüklenir.
E) Sürüklenmenin akıntının hızıyla da yönüyle de ilgisi yoktur
6.Hangisi güverte yardımcı makinesi değildir.
cevap: seperatörler
7.Kaloma edilen demir zincirinin uzunluğunu rapor etmek için demirleme donanımı
üzerinde nasıl bir işaretleme yönteminden faydalanırız?
A) Zincir demirden itibaren birer metre aralıklarla markalanmıştır. Bu metreler özel bir takım işaretlerle ve bazı özel boyalarla markalanmıştır. Bunları zaman zaman kontrol etmek ve boyaları yenilemek gerekir.
B) Zincirin her baklasını sayarız. Bazen şaşırırsak zincirin bazı baklaları üzerinde yazılı rakamlar vardır . Bunları bulup tekrar saymaya başlarız.
C) Demir attıktan sonra geçen zamanı ölçeriz. Daha sonra demirin akış hızını bulduğumuz zamana bölerek sudaki zincir miktarını kolayca hesaplarız.
D) Her kilitin sayısı kadar bakla baklasız lokmadan sonraki bakladan başlıyarak boyayla ve sonuncu bakla bir parça branda üzerine sarılan parlak bakır yada çelik telle işaretlenir.
E) Başüstünde zincir uzunluğunu gösteren bir sayaç vardır. Viraya başlamadan bunu çalıştırmak lazımdır.
8.Ağır denizlerde gemimize aborda olması gereken bir küçük tekne hangi taraftan yanaştırılır?
A) Sancak taraftan
B) İskele taraftan
C) Rüzgaraltı taraftan
D) Rüzgarüstü taraftan
E) Kıç taraftan
9.Eğer bir dizel makinesi 1 saatte beygir gucu basina 140 gram yakit sarfediyorsa gucu 4500 hp olan bu makinenin saatteki yakit sarfiyati ne olacaktir?
cevap : 630 kg
10. Maksimum kapasite alinan yakitla en cok mesafe hangi tip makine ile yapilir?
cevap: Dizel makine
11. Guvenli bir demirleme icin tutma kuvveti katsayisi en yuksek dip yapisi asagidakilerden hangisidir?
cevap: Koyu balcik
12. Romorkörlerden hangisi daha güçlüdür gibi bir soru vardı.
cevap : ASD (bu sorudan emin değilim. buralarda bi yerde görmüştüm, aklımda kaldığı için böyle işaretledim.)
13. Eğer klavuz tarafından başka türlü istenmiyorsa, klavuz botunun bordoya gelebilmesi için gemi hızı yaklaşık kaç olmalıdır?
cevap: 3 mil/saat
14. Güverte yardımcı makinelerden hangisi, yekeye kumanda etmekte kullanılır gibi bir soruydu.
cevap: 2 şık arasında kalmıştım. "dümen makinesi" ve "dümen donanımı", hangisi işaretledim hatırlamıyorum. cevabı bilen varsa bilgilendiriversin lütfen.
15. Buhar türbinlerinin devir sayıları hangi rpm arasında değişmektedir.
cevap : 3000-6500
16. krankşaftın tam iki deviri veya pistonunun 4 storklu ya da 720 derecelik krank açısında bir iş çevirimi oluşturan dizel motorlara ne ad verilir.
cevap : dört stroklu makine (cevap sorunun içinde var zaten)
17. kıçtan kara olurken çift demir atıldığında iki demir arasındaki açı kaç derece olmalıdır?
cevap: 60 derece
18. Ticari gemilerin genellikle tercih ettiği makineler
cevap: dizel makineler
19. ağır denizleri kemere istikametinden alan bir gemi ile ilgili bir soru vardı. bunun etkilerini soruyordu.
cevap: çok yalpadan dolayı yükün hasarlanması ve kayması ile alabora tehlikesi, personeli rahatsız etmesi, gemideki araç gereçlerin zarar görmesi vs vs..
20. makine ile pervane ARAsındaki şaftları taşıyan yataklara ne ad verilir?
cevap : ARA şaft yatağı denir
1. Başüstünde manevra amiri zabit zincirin durumunu köprüüstüne “SAAT 9’A KUMANDA EDİYOR” şeklinde rapor ettiğinde bu ne anlama gelir?
a) Demir dipten yaklaşık saat 9’da kopacak demektir.
b) Zincirin 9’uncu kilidi gelmek üzeredir.
c) Zincir başa doğru kumanda ediyordur.
d) Zincir sancak bordaya kumanda ediyordur.
e) Zincir iskele bordaya kumanda ediyordur.
2.Aşağıdakilerden hangisi normal hızlarda yolalan bir gemi için sığ suyu tanımlar?
A) 10 metreden daha az derin sular sığ sudur.
B) Geminin suçekiminin bir buçuk katı ya da daha az derinlikteki sular sığ sudur.
C) Geminin suçekiminin iki katı ya da daha az derinlikteki sular sığ sudur.
D) Omurgasının altında suçekiminin bir buçuk katı ya da daha az açıklık bulunan gemiler sığ sudadır.
E) Omurgasının altında bir buçuk metreden daha az su bulunan gemiler sığ sudadır.
3.Rüzgarın geldiği yönde kalan tekne alabandasına ne ad verilir?
A) Rüzgar altı
B) Rüzgar kenarı
C) Rüzgar gülü
D) Rüzgar üstü
E) Rüzgar ucu
4.Makine veya ambardaki atık suyun tahliye devresi nedir?
cevap: sintine devresi
5.Suda bir yere bağlı olmadan duran bir gemi tümüyle düzenli bir akıntının içindeyken hangi hızda ve
hangi yönde sürüklenir?
A) Akıntının hızının yarısı bir hızla, akıntının aktığı yöne sürüklenir.
B) Akıntının hızının iki katı bir hızla, akıntının aktığı yöne sürüklenir.
C) Akıntının aktığı hızla, aktığı yöne sürüklenir.
D) Hemen hemen akıntının aktığı hızla, aktığı yönün tersine sürüklenir.
E) Sürüklenmenin akıntının hızıyla da yönüyle de ilgisi yoktur
6.Hangisi güverte yardımcı makinesi değildir.
cevap: seperatörler
7.Kaloma edilen demir zincirinin uzunluğunu rapor etmek için demirleme donanımı
üzerinde nasıl bir işaretleme yönteminden faydalanırız?
A) Zincir demirden itibaren birer metre aralıklarla markalanmıştır. Bu metreler özel bir takım işaretlerle ve bazı özel boyalarla markalanmıştır. Bunları zaman zaman kontrol etmek ve boyaları yenilemek gerekir.
B) Zincirin her baklasını sayarız. Bazen şaşırırsak zincirin bazı baklaları üzerinde yazılı rakamlar vardır . Bunları bulup tekrar saymaya başlarız.
C) Demir attıktan sonra geçen zamanı ölçeriz. Daha sonra demirin akış hızını bulduğumuz zamana bölerek sudaki zincir miktarını kolayca hesaplarız.
D) Her kilitin sayısı kadar bakla baklasız lokmadan sonraki bakladan başlıyarak boyayla ve sonuncu bakla bir parça branda üzerine sarılan parlak bakır yada çelik telle işaretlenir.
E) Başüstünde zincir uzunluğunu gösteren bir sayaç vardır. Viraya başlamadan bunu çalıştırmak lazımdır.
8.Ağır denizlerde gemimize aborda olması gereken bir küçük tekne hangi taraftan yanaştırılır?
A) Sancak taraftan
B) İskele taraftan
C) Rüzgaraltı taraftan
D) Rüzgarüstü taraftan
E) Kıç taraftan
9.Eğer bir dizel makinesi 1 saatte beygir gucu basina 140 gram yakit sarfediyorsa gucu 4500 hp olan bu makinenin saatteki yakit sarfiyati ne olacaktir?
cevap : 630 kg
10. Maksimum kapasite alinan yakitla en cok mesafe hangi tip makine ile yapilir?
cevap: Dizel makine
11. Guvenli bir demirleme icin tutma kuvveti katsayisi en yuksek dip yapisi asagidakilerden hangisidir?
cevap: Koyu balcik
12. Romorkörlerden hangisi daha güçlüdür gibi bir soru vardı.
cevap : ASD (bu sorudan emin değilim. buralarda bi yerde görmüştüm, aklımda kaldığı için böyle işaretledim.)
13. Eğer klavuz tarafından başka türlü istenmiyorsa, klavuz botunun bordoya gelebilmesi için gemi hızı yaklaşık kaç olmalıdır?
cevap: 3 mil/saat
14. Güverte yardımcı makinelerden hangisi, yekeye kumanda etmekte kullanılır gibi bir soruydu.
cevap: 2 şık arasında kalmıştım. "dümen makinesi" ve "dümen donanımı", hangisi işaretledim hatırlamıyorum. cevabı bilen varsa bilgilendiriversin lütfen.
15. Buhar türbinlerinin devir sayıları hangi rpm arasında değişmektedir.
cevap : 3000-6500
16. krankşaftın tam iki deviri veya pistonunun 4 storklu ya da 720 derecelik krank açısında bir iş çevirimi oluşturan dizel motorlara ne ad verilir.
cevap : dört stroklu makine (cevap sorunun içinde var zaten)
17. kıçtan kara olurken çift demir atıldığında iki demir arasındaki açı kaç derece olmalıdır?
cevap: 60 derece
18. Ticari gemilerin genellikle tercih ettiği makineler
cevap: dizel makineler
19. ağır denizleri kemere istikametinden alan bir gemi ile ilgili bir soru vardı. bunun etkilerini soruyordu.
cevap: çok yalpadan dolayı yükün hasarlanması ve kayması ile alabora tehlikesi, personeli rahatsız etmesi, gemideki araç gereçlerin zarar görmesi vs vs..
20. makine ile pervane ARAsındaki şaftları taşıyan yataklara ne ad verilir?
cevap : ARA şaft yatağı denir