Bugün Gasm İstanbul Merkez'de girdiğim Vardiya Standartları sınavında çıkan yeni sorular (belki daha önce çıkmıştır ama ben ilk defa rastladım) şöyledir:
Şekilde görülen tekne/tekneler ne olabilir?
Cevap: Kuvvetle yürütülen boyu 50 metreden kısa, diğer bir tekneyi iterek yedekleyen teknelerin sancak taraftan görünüşü.
Benzer bir şekil COLREG-ÇÖT,de var, ancak iskele taraftan görünüşü.
Trol çeken bir tekne kısıtlı görüşte nasıl ses işareti verir?
Cevap: 2 dakikayı geçmeyen aralıklarla 1 uzun 2 kısa gemi düdüğüyle.
Kural 35
Kısıtlı Görüş Hallerinde Verilecek Ses İşaretleri
(c) Kumanda altında bulunmayan, manevra yapma gücii kısıtlı olan, su çekimi nedeniyle kısıtlı olan, yelkenli tekne, balıkçılıkla uğraşan, diğer bir tekneyi çekerek veya yedekleme işi ile uğraşan bir tekne, bu kuralın (a) veya (b) paragraflannda belirtilen işaretler yerine aralarında iki dakikadan fazla bir süre olmayan aralıklarla üç düdüğü birbiri ardından çalacak ve bu üç düdükten birisi uzun olacak ve bunu iki kısa düdük takip edecektir.
bu soruyu yanlış cevapladım
Mayın tarama gemisi gündüz işareti nedir?
Kural 27
Kumanda Altında Bulunmayan veya Manevra Gücü Kısıtlı Olan Tekneler
f) Mayın temizleme işleri ile uğraşan bir tekne, 23 sayılı Kural'da kuvvetle yürütülen bir tekne için belirtilen fenerlere ya da demirli bulunan tekneler için Kural 30'da belirtilen fenerler ya da şekile ek olarak her yönden görünür üç yeşil fener ya da üç küre gösterecektir. Bu fenerlerden ya da şekillerden biri pruva direği başı yakınında ve pruva direği sereni cundalannda birer adet gösterilecektir.
Özel yapılan teknelerde colreg kural 1e'ye göre ...........
fener yeri , fener sayısı , düdük sayısı, fener yüksekliği (roma rakamlarıyla 1 2 3 4 ) hangisidir?
a) yalnız 1
b) 1 2 3 4
c) 1 3 4
d) 1 4
e) 1 2 4
cevap: e) şıkkı
ben b) şıkkı yaptım, 2. yanlışım oldu.
Diğer tüm sorular eski sorular ve sitede yeni sorular başlıkları altında paylaşılmış sorulardı.
Şekilde görülen tekne/tekneler ne olabilir?
Cevap: Kuvvetle yürütülen boyu 50 metreden kısa, diğer bir tekneyi iterek yedekleyen teknelerin sancak taraftan görünüşü.
Benzer bir şekil COLREG-ÇÖT,de var, ancak iskele taraftan görünüşü.
Trol çeken bir tekne kısıtlı görüşte nasıl ses işareti verir?
Cevap: 2 dakikayı geçmeyen aralıklarla 1 uzun 2 kısa gemi düdüğüyle.
Kural 35
Kısıtlı Görüş Hallerinde Verilecek Ses İşaretleri
(c) Kumanda altında bulunmayan, manevra yapma gücii kısıtlı olan, su çekimi nedeniyle kısıtlı olan, yelkenli tekne, balıkçılıkla uğraşan, diğer bir tekneyi çekerek veya yedekleme işi ile uğraşan bir tekne, bu kuralın (a) veya (b) paragraflannda belirtilen işaretler yerine aralarında iki dakikadan fazla bir süre olmayan aralıklarla üç düdüğü birbiri ardından çalacak ve bu üç düdükten birisi uzun olacak ve bunu iki kısa düdük takip edecektir.
bu soruyu yanlış cevapladım
Mayın tarama gemisi gündüz işareti nedir?
Kural 27
Kumanda Altında Bulunmayan veya Manevra Gücü Kısıtlı Olan Tekneler
f) Mayın temizleme işleri ile uğraşan bir tekne, 23 sayılı Kural'da kuvvetle yürütülen bir tekne için belirtilen fenerlere ya da demirli bulunan tekneler için Kural 30'da belirtilen fenerler ya da şekile ek olarak her yönden görünür üç yeşil fener ya da üç küre gösterecektir. Bu fenerlerden ya da şekillerden biri pruva direği başı yakınında ve pruva direği sereni cundalannda birer adet gösterilecektir.
Özel yapılan teknelerde colreg kural 1e'ye göre ...........
fener yeri , fener sayısı , düdük sayısı, fener yüksekliği (roma rakamlarıyla 1 2 3 4 ) hangisidir?
a) yalnız 1
b) 1 2 3 4
c) 1 3 4
d) 1 4
e) 1 2 4
cevap: e) şıkkı
ben b) şıkkı yaptım, 2. yanlışım oldu.
Diğer tüm sorular eski sorular ve sitede yeni sorular başlıkları altında paylaşılmış sorulardı.