GOSS 29.01.2013 Izmir Gemicilik Sorular

bahriyeli48

Küpeşteci
Denizci
1.)Aşağıdakilerden hangi durum normal şartlarda manevra açısından en ideal durumdur

d) Meyilsiz ve hafif kıça trimli

2.)Bir gemide başka bir dış etki olmaksızın, dümen ortadayken, tornistanda baş sancağa kıç iskeleye sav-ruluyorsa gemide aşağıdaki pervane tiplerinden hangisi kullanılmaktadır?
a) Sağ devirli sabit adım tek pervane XXX
b) Sol devirli sabit adım tek pervane
c) Birlikte çalışan dışa dönüşlü sabit adım çift pervane
d) Birlikte çalışan içe dönüşlü sabit adım çift pervane
e) Sağ devirli değişken adım pervane

3.Dar kanallarda gemilerin birbirlerini aynı yöne doğru giderken geçmeleri temel olarak aksi yönden gelip de karşılaşmaları durumunda yapılan manevrayla aynı prensipleri taşır. Fakat uygulamada karşılaşma duru-mundan çok daha tehlikelidir. Neden? Dikkate alınması gereken temel unsur nedir?
a) Karşılaşan gemiler geçen gemilerden daha az manevra alanına ihtiyaç duyarlar.
b) Geçen gemiler karşılaşan gemilere göre daha zor manevra yaparlar.
c) Geçilen gemi neredeyse durmuş denebilecek kadar hızını azaltmadığı müddetçe, geçme manevrasının aldığı zaman düşündüğümüzden çok daha fazla uzun olabilir. XXX
d) Birbirini geçen gemiler birbirlerini daha fazla çekerler.
e) Birbirini geçen gemiler karşılaşan gemilere göre daha az iletişim içinde olabilirler.

4.Normal sabit adım sağ devirli tek pervaneli bir gemiyi çift demirle kıçtan kara bağlamak için (Akdeniz çiftlemesi) demirleme manevrasında önce hangi demir nereye funda edilir?
a) Rıhtımı iskele baş omuzlukta görecek şekilde yaklaşılır. Rıhtımdan iki gemi boyu açığa, manevra tamamlandığında oluşacak geminin rıhtıma dik pruva hattına yarım gemi boyu kala iskele demir funda edilir.
b) Rıhtımı iskele baş omuzlukta görecek şekilde yaklaşılır. Rıhtımdan iki gemi boyu açığa, manevra tamam-landığında oluşacak geminin rıhtıma dik pruva hattına yarım gemi boyu kala sancak demir funda edilir. XXX
c) Rıhtımı sancak baş omuzlukta görecek şekilde yaklaşılır. Rıhtımdan iki gemi boyu açığa, manevra tamamlandığında oluşacak geminin rıhtıma dik pruva hattına yarım gemi boyu kala iskele demir funda edilir.
d) Rıhtımı sancak baş omuzlukta görecek şekilde yaklaşılır. Rıhtımdan iki gemi boyu açığa, manevra tamamlandığında oluşacak geminin rıhtıma dik pruva hattına yarım gemi boyu kala sancak demir funda edilir.
e) Rıhtıma kıçtan yaklaşılır. Rıhtımdan iki gemi boyu açığa her iki demir birlikte funda edilir.

5.“Rıhtıma paralel geldikten sonra yanaşılacak yerin ilersinde sancak demir funda edilir. Dümen iskele alabanda ve makine stop durumundayken demir zincirine kaloma verilerek rıhtıma doğru yaslanır.” Şek-linde manevra yapan bir gemi rüzgar veya akıntıyı hangi yandan almaktadır ve gemi hangi yandan aborda olmak için bu manerayı yapar?
a) Rüzgar veya akıntıyı baştan almaktadır ve iskeleden yanaşır. XXX
b) Rüzgar veya akıntıyı baştan almaktadır ve sancaktan yanaşır.
c) Rüzgar veya akıntıyı kıçtan almaktadır ve iskeleden yanaşır.
d) Rüzgar veya akıntıyı kıçtan almaktadır ve sancaktan yanaşır.
e) Rüzgar ve akıntıyı iskeleden almaktadır ve iskeleden yanaşır.

6.BİR FLOK YELKENİNİN CIVADRA BASTONUNA BAĞLANAN SABİT KÖŞE NE İSİM VERİLİR

CVP. KARULA YAKASI

7.BİR FLOK YELKENİNİN HİSA EDİLDİĞİ ÜST KÖŞESİ İLE İSKOTA BAĞLANAN KÖŞESİ ARASINDAKİ KALAN ALT KENARA NE İSİM VERİLİR

CVP.ISKOTA YAKASI

8.RÖMORKÖRE KUMANDA EDİLİRKEN RÖMORKÖRÜN DÖNMESİ GEREKEN VE ÇEKMESİ İSTENEN YÖN NASIL OLUR

CVP.RÖMORKÖRÜN DÖNMESİ GEREKEN YÖN RÖMORKÖRE GÖRE ÇEKMESİ İSTENEN YÖN GEMİYE GÖRE VERİLİR

9.ORSA SEYİRLERDE TEKNENİN KENDİLİĞİNDEN RÜZGARÜSTÜNE KAÇMASINA NE DENİR

CVP.BORİNA KAÇMA

10.BABALARA VOLTA EDİLEN VE ELDE TUTULAN HALATLARIN AĞIR AĞIR KOYUVERMEYE NE DENİR

CVP.LAÇKA

11. 3 BURGATALIK 24 TELLİ BİR HALATIN KESİLME GÜCÜ HANGİ TON DEĞERLERE UYGUNDUR

CVP.27

12.HALATLARIN KALIMLIK ÖLÇÜ BİRİMİNE NE DENİR

CVP,BURGATA

AKLIMDA KALANLAR ŞİMDİLİK BUNLAR GENELLİKLE ESKİ SORULAR ÇIKTI ŞANSIMA

Geri