GOSS 29.05.2012 Gemi İnşaa Ve Stabilite Sınavı

barbarcy

Küpeşteci
Denizci
Arkadaşlar ilk önce sınava gireceklere başarılar. bu gün sınava girmiş ve geçmiş bulunmaktayım. söylemek istediğim genel olarak burdaki sorulara çalışdım geneldede burdakilerden çıktı. sadece hiçbir yerde rastlamadığım 2 soruyla karşılaştım. bunlardan birini sizinle paylaşma istiyorum.

Boyu 100 m eni 23 m ve blok katsayısı 0,9 olan bir geminin vasat draftı 6,8 dir. bu gememi tartlı sudan deniz suyuna geçtiğinde draftının aynı kalabilmesi için ne kadar yük alalıdır.

açıkcası ben böyle bir soruyaforumda rastlamadım. hesapmakinasını ile işlemlerden sonra sonuca ulaştım.

cvp şu : 100 x 23 x 6,8 x 0,9 = 14076 sanırım B şıkkı.

diğer soruyuda hatırlarsam mutlaka sizinle paylaşacam.

selamlar boyu 100 m tatlı sudan tuzlu suya gecmesi icin 14bin mt alması lazım gibi bir şık olması şaşırtıcı değilmi başka bir çözüm yolu yokmu ?

Deplasman​
Cb = ------------
LxBxd​

tatlı sudan deniz suyuna geçiş..

1000​
( (-------) - 1 ) x Deplasman = Yüklenmesi gereken yük miktarı
1025​

selamlar arkadaşlar,
bugün iskenderun sınav merkezinde girdim sınava. sorular çok zorlamadı. sözel soruların çoğu forumdaki mevcut sorulardan geldi. 10 tane sözel soru vardı. sayısallar bizi asıl zorlayan bölümü sınavın sanırım. hatırladıklarımı şöyle özetleyeyim:

*bir geminin deplasmanı ve kg'si veriliyor. buna kütlesi ve kg'si verilen bir cisim ekleniyor. yeni kg ne olur diye soruyor.
*kn eğrilerinden gz bulma vardı. buna hiç çalışmamıştım. burdan soracaklarına pek ihtimal vermedim nedense. sallamak zorunda kaldım.
*deplasmanı ve bazı değerleri verilmiş bir gemi vardı. bu geminin iskeleye 2 derece meyletmesi için 15 ton yük kaç metre shifting edilmelidir diye bi soru vardı. bunuda yapamadım.
*bir adet free surface sorusu vardı. fsm=LxBxdeniz suyu yoğ./12/disp. formülünden rahatça bulunuyordu.
*2 adet aynı tip soru vardı. 90 metrelik gemide F noktası gemi ortasının 1m kıçındadır. baş draft 5m kıç draft 6m ve mct 70 olduğuna göre 150 ton yük 22m başa shift edilirse yeni draftlar ne olur gibi bişeydi. rakamların 1-2 tanesini yanlış hatırlıyor olabilirim. aynı tip sorunun shifting değilde yük eklemeli olanı vardı. eklenen yüke göre yeni trim ve yeni baş-kıç draftlar ne olur diye soruyordu.
*tpc'nin tanımı vardı. vasatı aşağıdakilerden hangisi 1 cm batırır diye.
*Aşagıdakilerden hangisi petrol tankerleri için kullanılan sistemdir?
a- main ring sistem
b- direct sistem
c- combined sistem
d- free flow sistem
xxxe- hepsi

*aşağıdakilerden hangisi petrol tankerlerine en uygun yükleme-tahliye koludur sorusunun cevabı FREE FLOW.
*nötr denge ile ilgili 2 adet soru vardı. ikisindede nötr dengeyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır şeklindeydi.
*3. BİR GEMİ DEPLASMANI DEĞİŞMEDEN TATLI SUDAN TUZLU SUYA YADA TUZLU SUDAN TATLI SUYA GEÇ TİĞİ ZAMAN MEAN DAFT DEĞİŞİKLİĞİ HANGİ KISALTMA İLE GÖSTERİLİR ?
A. TPC
B.CSE
xxxC.FWA
D.LCG
E.MEAN DRAFT
*bir gemi havuza oturtulacak. kıç tarafının oturtulmasıyla tamamen oturtulması arasındaki periyoda ne denir? ben kritik periyot olarak işaretledim. şıkları net hatırlamıyorum.
*kn eğrileri hangisini bulmamıza yarar? GZ
*bir gemiye aşağıdaki noktalardan hangisine yük yüklendiğinde geminin trimi değişmez diye bi soru vardı. yanıtını F noktası olarak verdim.
*bir geminin devrilme açısını aşağıdakilerden hangisi en çok etkiler gibi bi soru vardı. eni, boyu, freeboard, draft gibi şıklar vardı. ne cevap verdiğimi hatırlamıyorum. rastlamadığım bir soru tipiydi.

hatırladıklarım bunlar arkadaşlar. 80 alıp geçtim ama birazda şanslıydım açıkçası. umarım sizde şanslı olursunuz. herkese başarılar dilerim...

Arkadaşlar ilk önce sınava gireceklere başarılar. bu gün sınava girmiş ve geçmiş bulunmaktayım. söylemek istediğim genel olarak burdaki sorulara çalışdım geneldede burdakilerden çıktı. sadece hiçbir yerde rastlamadığım 2 soruyla karşılaştım. bunlardan birini sizinle paylaşma istiyorum.

Boyu 100 m eni 23 m ve blok katsayısı 0,9 olan bir geminin vasat draftı 6,8 dir. bu gememi tartlı sudan deniz suyuna geçtiğinde draftının aynı kalabilmesi için ne kadar yük alalıdır.

açıkcası ben böyle bir soruyaforumda rastlamadım. hesapmakinasını ile işlemlerden sonra sonuca ulaştım.

BU SORUNUN COZUMU SU SEKILDE OLMASI GEREKTIGNI DUSUNUYORUM
Cb formulunden v=14076 bu da suyun oz kutlesı 1 oldugundan m=v olur bu gemı tuzlu suya gectıgınde draftı aynı kalacaksa hacmı de aynı kalacak demektır 1025=m/14076 m=14427.9 olur 14427.9-14076 =351.9 daha yük yuklenmelıdır

bulduğun değer deplasman hacim, bunu tekrar deplasmana çevirmen gerekiyor;

dep/ 1,025 = 14076
14427,9 olacak cevap...

buradan farkı aldığında daha ne kadar yükleyeceğini bulursun;
14427,9 - 14076 = 351,9 ton

Geri