GOSS Ana Makine Çıkmış Sorular

Kaptan Sakin TÜRK

Kıdemli
Site Yetkilisi
Dekan
1) fren ısıl verimi ve genel verim için hangi süperşarj yöntemi uygundur?

a) mekanik süperşarj
b) kısmi "
c) aşırı "
d) turboşarj
e) blover

cevap: turboşarj

2) aşağıdaki hang, türbinlerde dami pistonu bulunmaz ?

a) parsons
b) çift akımlı parsons
c) rato
d) körtis
e) de laval

cevap:parsons türbin çift akımlı parsons türbin diye bi şey yok
diğerleri aksiyon türbini zaten

3) kontollü süperhiterler hangi kazanlarda bulunur ?

a) kalın borulu heder türü
b) ince borulu heder türü
c) ters akımlı skoç tipi
d) iki dramlı d türü
e) üç akımlı a türü

cevap:iki dramlı d türü

4) palamar yatak şimlerinin aşınması hangi cihaz ile ölçülür ?

a) dial indikatör
b) dış kumpas
c) briç geyç
d) iç kumpas
e) çap mikrometresi
cevap:tam emin değilim ama briç geyç

5) silindir beygirleri p-v diyagramlarında 800, 805, 795, 810, 800 olan makinanın mekanik verimi 0,90 olan bu makinanın gücü haç hp dir ?

6) yüksek basınçlı dizel makinalarında silindir basınç düşürme valfi (rilif valf) hangi durumlarda atar

a) aşırı yakıt püskürtme d
b) düşük ana yatak klerensi
c) düşük kompresyon oranı

cevap:aşırı yakıt püskürtme çünkü aşırı basınç oluşacaktır
ama genelde egsoz manifoldunun tıkanmasından ve basıncın artmasından dolayı atar

7) gemilerde hangi tür yağlama yağı kullanılır ?

a) hayvansal yağlar
b) bitkisel yağlar
c) deterjan türü yağlar

cevap: detyerjan türü yağlar

8) bir dizel makinası ilk hareket havası verilmesine rağmen ateşleme yapmıyorsa sorun aşağıdakilerden hangisidir ?

a) ilk hareket havasının düşük sıcaklığı
b) ilk hareket havasında yağ
c) yakıt sisteminde hava
d) ilk hareket havasında su

cevap:yakıt sisteminde hava

9) bir dizel makinasında yüksek yanma basıncı ve düşük egsoz sıcaklığı varsa sorun nedir ?

a) erken yakıt püskürtme taymingi

(dogrudur bende oyle bılıyorum ya da aşırı yakıt puskurtme olabılır)

10) yüksek devirli makinalarda hava fazlalık kat sayısı nedir ?

a) 2,2

11) çalışmakta olan bir dizel makinasının silindir kaverinde hava ceplerinin oluşmasının sebebi nedir ?

a) silindir kaverinde kızgın noktalar

cevap:hava cepleri neye sebep olur ise cevap ta yerel kızgın noktalar

12) bir nozulu keys, bir nozulu diyaframa bağlı olan nozulda aşağıdakilerden hangisi söylenemez ?

a) türbin kanatları düşey eksenine göre simetriktirler
b) türbin nozulu egsozuna doğru büyür

cevap: b

13)kompresyon oranının tanımı aşağıdakilerden hangisidir ?

a) sıkıştırma basıncının yanma basıncına oranı
b) yanma basıncının sıkıştırma basıncına oranı

14) sabit akımlı governörler veya regulatörler aşağıdakilerden hangisine donatılır ?

a) ana makina
b) turbofit
c) ana konderser yoğuşum pompası

cevap:a

15) buhar kazanlarını üst kısmına yerleştirilen hava valfinin görevi aşağıdakilerden hangisidir?

a) iç basıncı olmayan kazanlarda yüzey blöfü yapmak

16) egsoz valfinin kirlenmesi-tıkanması ne gibi sonuçlar çıkarır ?

a)ortalama indike basınç küçülür
b) egsoz sıcaklığı artar
c) makinanın devri dğşer

cevap:hepsi dogru

17) aşaşğıdakilerden hangisi sabit yangın söndürme sistemi değildir ?

a) 50 lb`lik halonlar
b) 15 lb`lik co2`ler
c) sprinkler
d) inert gaz

cevap:b

18- silindir sıkıştırma hacmi normal. yanma basıncı maximumda ise aşagıdakilerden hangisi olmuştur

a) erken yakıt püskürtme
b)geç yakıt püskürtme
c)süpürme havası yetersiz
d) yakıt pompası aşınması

Selam arkadaşlar 22.12.2011 de karaköyde girdiğim sınavda kitapan yaklaşık 9-10 soru çıktı bıuna ek olarak aşağıda hatırlayabildiğim daha önce çıkmamış soruları yazıyorum.Herkese başarılar. 1-c:0,865 h:0,130 O:0,05 (C=Karbon , H=Hidrojen O=Oksijen) ve hava fazlalık katsayısı 1,85 olan havanın ağırlığı nedir? 2-6 silindirli dizel makinenin indike gücü 6700 hp ,silindir çapı 600 mm ve strok uzunluğu 840 mm ise bu makinenin litre başına düşen indike verimini bulunuz? 3-Parson türbinin hareketli kanatları aşağıdailerden hangisi ile temizlenir? a.sülfirik asit b.sülfüroz asit c.Nitrik asit d.Karınca Asidi e....... dan arındırılmış sıcak su 4-Aşağıdakilerden hangisi çift akımlı bir türbindir. 5-Ejnjektördeki havayı alma işlemine ne denir? a.havalandırma b.Prayming c.Taşıntı d...... e:tümü 6-Bu yazacağım soru kitapta var ama buradaki cevap şıkları değğişik.Aşırı doldurmalı sitemlerde havanınsoğutulması neden yapılır. a.Silindire giren havanın miktarını arttırmak b.Havanın miktarını azaltmak c.Yanmayı kolaylaştırmak d.Yakıt tüketimini azaltmak e.Tümü

sayın türk, yukarıdaki 2. soruyu anlayamadım konuyu acabilirmisiniz.2) aşağıdaki hang, türbinlerde dami pistonu bulunmaz ?a) parsonsb) çift akımlı parsonsc) ratod) körtise) de lavalcevap:parsons türbin çift akımlı parsons türbin diye bi şey yokdiğerleri aksiyon türbini zaten dami piston sadece reaksiyon türbinlerinde bulunur, aksiyon türbinlerinde bulunmaz bildiğim kadarıyla..buna göre bütün sıklar dogru gibi gözüküyor?? yardımcı olursanız yada bilgisi olan varsa sevinirim. tesekürler

sayın türk, yukarıdaki 2. soruyu anlayamadım konuyu acabilirmisiniz.2) aşağıdaki hang, türbinlerde dami pistonu bulunmaz ?a) parsonsb) çift akımlı parsonsc) ratod) körtise) de lavalcevap:parsons türbin çift akımlı parsons türbin diye bi şey yokdiğerleri aksiyon türbini zaten dami piston sadece reaksiyon türbinlerinde bulunur, aksiyon türbinlerinde bulunmaz bildiğim kadarıyla..buna göre bütün sıklar dogru gibi gözüküyor?? yardımcı olursanız yada bilgisi olan varsa sevinirim. tesekürler

merhabalar. bildiğim kadarıyla bir açıklama yapayım. öncelikle bu soruda yanlış bir çelişki var. dami piston reaksiyon türbinlerinde bulunur. bunun sebebi ise kanatların asimetrik yapısıdır. yani hareketli kanatların arka yüzünde bir basınç düşümü olur ve bu sebeptende kanatlar arka tarafına doğru itilirler.
yani kısaca söyle diyebiliriz. reaksiyon türbinlerinde bulunur, aksiyon türbinlerinde bulunmaz. soru hatalı soruluyor.

evet bencede.. sorunun cevabı parsons ise soru şu şekilde olmalıdır bence, aşağıdaki hangi türbinlerde dami pistonu BULUNUR? cevap: şıklarda tek reaksiyon türbini olan parsons

kardeşim evet yaa okadar kafam karışıkki soru okuyup çözmekten unuttum sen paylasmıstın tabi yaa.. ben gemi inşadan ilk girişte geçtimyaptığım şey kenan taşcıoğlunun kitabıyla bu sitedeki sorulara çalışmak oldu bir arkadaş 100 kusur tane soru hazırlamış sagolsun içinde yenisorularda var onlara çalışmasam kalırdım 5 tane falan o yeni sorulardan geldi. bana göre bu iki kaynağa çalışırsan geçersin fazla kasmıyorlar.. 2. sorunun cevabında hero olduğuna eminmisin kardeşim.. teşekkürler

kardeşim evet yaa okadar kafam karışıkki soru okuyup çözmekten unuttum sen paylasmıstın tabi yaa.. ben gemi inşadan ilk girişte geçtimyaptığım şey kenan taşcıoğlunun kitabıyla bu sitedeki sorulara çalışmak oldu bir arkadaş 100 kusur tane soru hazırlamış sagolsun içinde yenisorularda var onlara çalışmasam kalırdım 5 tane falan o yeni sorulardan geldi. bana göre bu iki kaynağa çalışırsan geçersin fazla kasmıyorlar.. 2. sorunun cevabında hero olduğuna eminmisin kardeşim.. teşekkürler
evet eminim. doğru cevap kesinlikle hero türbini. bu kenan taşcıoğlu nun kitabı hangisi oluyor. akademinin sattığı kitapmı bu. makina soru bankası yazan. bu konuda bilgilendirirmisin beni. bu arada senin sadece ana mk mı kaldı

bende perşembe gircem. benimde sadece gemi inşaa ve sörvey işlemleri kaldı. çok fazla bir bilgi olmadığı için bende ençok ondan çekiniyorum.Benim verdiğim tüm dersler bana kolay geldi. ana makinadan korkuyordum ama biraz türbin bilgisi ve eski soruları mantığınızla yorumlayıp çözerseniz ana makina da kolay. hayırlısı artık.

ya sorular basitti:))
1- enjektör nidilı aşınırsa neolur? cvp: meme ve nidil komple değişir
2- ıdeal cevrimde yanma nasıl gerceklesir? cvp: sabit hacimde
3- krank açısı sorusu,cvp:0,0024
4- buhar kazanlarında yaş buharı, kızgın buhara çeviren ekipman? cvp: süperhiyter
5- termodinamikte kuramsal yanma nasıl gerçekleşir? cvp: iki safhada
6- 2 sıra hareketli kanat en fazla 5 sıra, aksiyon türbini cvp: körtis
7- laynerlerde o-rıngler neyi sağlar? cvp: kartere sızdırmazlığı
8- maksimum basıncın sıkıstırma basıncına oranı neyifade eder? cvp: basınc artması oranı

valla suanda aklımda olanlar bunlar.. aklıma gelince yazarım gene.. evet kardeşim sondersti.. persembe gunu mutlu haberlerını beklıyorum, tebrkler sanada şimdiden..:)

Geri