GOSS Deniz Ticaret Hukuku 3 Yeni Soru

ondersson

Denizci
Denizci
Sınavda karşıma çıkan 3 yeni soru aşağıdaki gibidir, hatırladığım kadarıyla.

1-Marpol ek VI zorunluluğu, kaç tonajdan büyük gemiler...

400 GRT ve daha büyük tonajda uluslararası sefer yapan tüm gemileri, sabit ve yüzer sondaj üniteleri ile diğer platformları kapsar.

2-Petrol tankeri işlemleri belgesini kimler almalıdır?
-Zabitan
-Gemi kaptanı
-Tüm personel
-Zabitanlar ile operasyondan sorumlu tutulan personel

3-Geminin zamanından önce yüklemesi ve tahliyesi ile ilgili bir soru vardı.

C/P’de yer alması şartıyla, yükleme boşaltma faaliyetlerinin starya süresi bitmedentamamlanması halinde yükle ilgiliye (kiracıya) taşıyan tarafından ödenen bir meblağ, diğer bir ifade ilegeminin zamanından evvel yola çıkması ya da tahliye limanında serbest kalması karşılığında doğantaşıtan lehine bir ücret hakkıdır. Genellikle az sayıda C/P de düzenlenmiştir. Limanlara göre üç farklıkullanımı vardır:

•D.L.O : Dispetch Money for loading port(s) only
•D.D.O: Dispetch Money for discharging port(s) only
•D.B.E: Dispetch Money payable at both endsUygulamada genellikle hızlandırma priminin yarım sürastarya ücretine eşit olduğu düzenlenmektedir.Ancak farklılıklar mevcuttur.

Diğer tüm sorular eski sorulardı.

Bizim tankerlerde yani Türk personelin çalıştığı tankerlerde ben henüz "işlemler" sertifikasına sahip bir personel ile karşılaşmadım.Ama kural hakkında bir bilgim yok.

Bizim tankerlerde yani Türk personelin çalıştığı tankerlerde ben henüz "işlemler" sertifikasına sahip bir personel ile karşılaşmadım.Ama kural hakkında bir bilgim yok.

Doğru söylüyorsun, ben de kuralı bilmiyordum. Sınavda gemideki gemicilerin sertifikalarını düşündüm, Zabitan olarak işaretledim ve yanlış yaptım. Sınav çıkışı öğrendim.

Burada paylaştım ki aynı soruyla karşılaşanlar yanlış yapmasınlar.

Geri