GOSS Gemi İnşaa ve Stabilite Çıkmış Sorular

Kaptan Sakin TÜRK

Kıdemli
Site Yetkilisi
Dekan
1-tahıl yüklecek bir gemide GM yüksekliğği aşagıdakilerden hangisinden daha küçük olmamaz. 0,30 m

2-Tahliye limanında hangi belge kaptana verilmezse kaptan yükü teslim etmez. Orjinal konşimento

3-Güverteye büyük ve ağır parçalar bağlamalrında hangi malzeme kullanılır. Zincir ve Tel halat

4-Serbest sıvı yüzeylerin gemi dengesine etkisi? Gizli GM küçülmesine neden olarak dengeyi olumsuz etkiler.

5-Yük manifestoların hazırlanmasıyla ilgili aşagıdakilerden hangisi yanlıştır. Yükleme limanları esas alınarak hazırlanır.

6-Stabilite eğrilerinden KN eğrileri neyi bulmamızı sağlar. GZ

7-Eğer bir gemi iskeleye yatarsa yüzdürme yeteneği merkezi B ; Ne tarafa hareket eder ?

8-Aşağıdaki yük dökümanlarından hangisi ciro edilir. Konşimento

9-Manifesto kim tarafından imzalanır? Kaptan

10-Hangisi freeboard düzelmesinde kullanılmaz diye bir soru vardı.Blok katsayısı,boy düzeltmesi falan..

11-serbest yüzey kuvvetinde azalma olursa GM nasıl etkilenir.

12-G noktası M noktasının altında ise ....... aksi taktirde ....... olur. Negatif , pozitif

13-Serbest yüzey kuvveti hesaplanmasında en etkili hangisidir?

1.gemilerde meyil tecrübesi nicin yapılır.agırlık merkezinin bulunması icin (yada GM)
2.bir geminin lcb si lcg nin baş tarafında ise geminin nereye tirimli olucagı.kıca trimli
3.zaman cizelgesi(time sheet) aşagıdakilerden hangisinin tespiti icin yapılır. dispec demorec hesabı
4.tahıl yükleyecek gemide en fazla meyil kac dereceye kadar olmalıdır ? 12 Derece

1- A gemisi dokme tahıl yuklemektedır. gemının bos agırlıgı 6750 ton, gemının aldıgı yuk 18150 ton , gemıdekı tatlı su 50 ton yakıt 200 ton dur. yapılan hesaplamalar sonucu GHM 9930 tonmetre baslangıc GM 2,50 metre olarak tespıt edılmıstır. bu bılgıler ısıgında SOLAS a uygunluk acısından bu gemının yatma acısını hesaplayınız
2- A gemısının stowage faktoru 1,2 m3 dokme tahıl yuklemektedır. gemının deplasmanı 27000 dur. yapılan hasaplamalar sonucu VHM 18320,40 tonmetre baslangıc GM 2,70 m olarak tespıt edılmıstır. bu bılgıler ısıgında SOLAS a uygunluk acısından bu gemının yatma acısını hesaplayınız.
3- A gemısıne stowage faktoru 1,2 m3 dokme tahıl yuklemektedır. gemının deplasmanı 27000 dur. yapılan hesaplamalar sonucu VHM 18320,40 tonmetre baslangıc GM 2,70 m olarak tespıt edılmıstır. bu gemının GHM ını bulunuz.
-------------------------
1)yatma acısı formul : GHMx57,3/DeplasmanxGM
2)GHM formul : VHM/s.f
soruların cevaplarını burdan cıkarabılırsın Dokme tahıl gemılerınde musade edılebılır max yatma acısı 12 DERECE olarak bıldırılmıstır. Gemıdekı uygulamalarda (AHM DEGERIN GHM den buyuk olmalıdır)

soruların cevapları 1-9,04 derece / 2-11,99 derece /3-GHM:15267

slmlar arkdaslar ben uzakyol 1. zabıtlıgı ıcın sınava gırdım ve bır tek gemı ınsaadan kaldım sorular zor ve cogu degısmıs bun dan kaynaklı lutfen sınava gıren arkdaslar farklı soruları burda paylassın ve bı sekılde yenı soru bankasını olusturmus oluruz dıger derslerden 2-3 farklı soru gelıyor ama özellıkle gemı ınsaa nın sözel soruları cok farklı

yük istif 8 mart 2011 trabzon goss sınav soruları

8 tane farklı soru çıktı 6 sı aşağıda
1) her draft değeri için BM değeri nerden bulunur
a)endaze resmi
b)trim tablosu
c)statik stabilite eğrileri

2) aşağıdaki evraklardan hangisi/leri tahliye öncesi verilmez
a)boş tank belgesi
b)slop belgesi
c)tahliye protokolü
d)cargo plan
e)liman kontrol ??? (ben a dedim boş tank belgesi tahliye sonrası verilir

3) dip tanklara balast alınırsa ağırlık merkezinde ne gibi deişiklik/ler GERÇEKLEŞMEZ.
1)kaide hattında uzaklaşır
2)yaklaşır
3)değişiklik olmaz

4)statik elektriği önlemek için ne gibi tedbir/ler alınır
1-düşük rate ile başlama
2-ınert gaz kullanmak
3-statik elektriği önleyici katkı maddesi kullanmak

5) problem--- gemiyi havuzlamada kritik GM

6)problem--- doğrultucu moment kolu (GZ) bulunması

daha çok farklı soru tanım var genelde tankerle ilgili 12 soruyu yanıtladım 8 inide gemi tecrübesinden yanıtlayabildim geçtim. kolay gelsin

4 soru cevap ne bıde tankerlerle ılgılı sorular var ıse onları hatırlayan yazsın kuruyukte calısmıs olanlar sınavdazorlanıyor slmlr

Geri