Goss Hukuk Sorusu

frequenza

Küpeşteci
Denizci
selamlar,

u.y. kaptanlık sınavına giriyorum ve soru bankalarını incelediğimde bazı tezatlıklar gördüm. her ne kadar yönetmelikleri araştırmış olsam da ne yazık sınavda yanlış da olsa onlar için doğruyu bulmak gerek.

öğrenmek istediklerim;
1- liman seferi?
2- meburi kılavuzluk olan bölgede kılavuzun sorumlu olmadığı tip kılavuzluk hangisidir?
3- marpol sözleşmesi eklerinden özel alan olmayan ekler hangileridir?
4-hizme sözleşmesinden alacağın temini için açılacak davalarda zaman aşımı
a) 1235 md gereği 2 yıl
b) 1235 md gereği 1 yıl
c) türk borçlar kanunu md 126 gereği 5 yıl (cvp anahtarlarında bu görünüyor)

ilginize teşekkür ederm.

serkan arsoy

1) Liman Seferi, Hudutları belirli bir liman içerisinde ve sınırları dahilinde yapılan seferdir.
2) Mecburi Müşavir Kılavuzluk
4) C-Borçlar Kanunu Madde 126'ya Göre 5 Yıl Sonunda zaman aşımı olur.

3 Nolu soruyu anlamaya bile yaklaşamadım kusura bakmayın.

tekrar selamlar Sakin kaptan,

''Liman seferini aşağıdakilerden hangisi tanımlar''sorusunun iki versiyonu var sanırım. birisinde yanıtı

- ''Yüz mil ile sınırlı bölge, en yakın kıyı noktasından on milden çok açılmadan ve kalkma limanının merkez iskelesinden 100 milden fazla uzaklaşmadan yapılan seferler'' doğru kabul ediliyor (soru kitapçığında) ki mevzuata baktığımda da öyle görünüyor.

aynı cevap şıklarında sizin yazdığınıza en yakın- ''Sadece liman hudutları dahilindeki seferler'' diye bir cevap var fakat o doğru görünmüyor.

fakat bazı soru kitapçıklarında sizin yazdığınız gibi
- ''Liman Seferi, Hudutları belirli bir liman içerisinde ve sınırları dahilinde yapılan seferdir'' yanıtı doğru kabul ediliyor.

önceki mesajda da yazdığım gibi gerçekten doğru olanı değil, goss un doğru kabul ettiğini bulmaya çalışıyorum. önceki sınavda da sadece 1 soruyla kaçırınca her soru büyük önem arz ediyor. bu konuda görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.

Aslında iki cevapta açıktan açığa doğrudur,

Çünkü Liman seferi; İdari Liman seferi ve 100 Mille sınırlı Liman Seferi olarak ikiye ayrılır,

1) İdari liman seferi, Liman başkanlığı idari sınırları belirtilmiş deniz alanı içerisinde yapılır,
2) 100 mille sınırlı liman seferi, en yakın kıyıdan 10 milden fazla açılmadan ve kalkış limanından 100 milden fazla uzaklaşmadan yapılır.

Verdiğiniz soruda Cevap şıklarını göremediğim için ikisi de doğrudur diyemedim fakat liman seferi denilince genel tabir İdari Liman seferidir.
Çünkü Sınırları belli olmayan limanlarda 100 mil kuralı uygulanır.

GASM Sorularını Hazırlayanları, Soranları, Denetleyenleri ve onaylayanları ayakta alkışlıyoruz.
Zannedersem hazırlayan kişi tek başına bu soruları hazırlarken kahve almaya gittiğinde ve geri döndüğünde
D Şıkkını : A ve C şıkları doğrudur yapacağına başka birşey yapmış :)

Sorunun Mantıklı açıklaması ve özrü budur :)

2 gündür bende bu soru üzerine düşünüyorum, forumda daha önce yeterlilik sınavına girip bu soruyla karşılaşan bir üye arkadaşa msj attım ve gasm'ın kabul ettiği doğru cevabın aşağıdaki şık olduğunu öğrendim... bu soru hakkında fazla zaman kaybetmeğe gerek yok artık : )

Yüz mil ile sınırlı bölge, en yakın kıyı noktasından on milden çok açılmadan ve kalkma limanının merkez iskelesin-den 100 milden fazla uzaklaşmadan yapılan seferler.

Sorunun iki cevabı da doğrudur.
Liman hudutları belli olmayan yerlerde 100 mil sınırı,
Hudutları belli yerler için liman sınırları dahilindeki sefer bölgesidir.

Ama GASM Hangisini kabul eder bilemeyiz :)

selamlar,

u.y. kaptanlık sınavına giriyorum ve soru bankalarını incelediğimde bazı tezatlıklar gördüm. her ne kadar yönetmelikleri araştırmış olsam da ne yazık sınavda yanlış da olsa onlar için doğruyu bulmak gerek.

öğrenmek istediklerim;
1- liman seferi?
2- meburi kılavuzluk olan bölgede kılavuzun sorumlu olmadığı tip kılavuzluk hangisidir?
a) 1235 md gereği 2 yıl
b) 1235 md gereği 1 yıl

ilginize teşekkür ederm.

serkan arsoy

1- liman seferi?

GOSS burada; Yüz mil ile sınırlı bölge, en yakın kıyı noktasından on milden çok açılmadan ve kalkma limanının merkez iskelesinden 100 milden fazla uzaklaşmadan yapılan seferler
soruyor aslında

2- mecburi kılavuzluk olan bölgede kılavuzun sorumlu olmadığı tip kılavuzluk hangisidir?

Mecburi sevk ve idare kılavuzluğu dışındaki kılavuzluklarda Kaptan sorumludur.

EK3 EK4

a) 1235 md gereği 2 yıl
b) 1235 md gereği 1 yıl

Selamlar.Hukuk sınavına hazırlanıyorum,liman seferinin tanımının sorulduğu bahsettiğiniz sorunun cevabını 2013 yılı itibarı ile her iki doğru şıkkında aynı soruda verilmesi durumunda;Yüz mil ile sınırlı bölge, en yakın kıyı noktasından on milden çok açılmadan ve kalkma limanının merkez iskelesinden 100 milden fazla uzaklaşmadan yapılan seferlerdir şıkkınımı seçmeliyiz?2013 soru bankasında cevap olarak kısa tanımı(Sınırları belirli limanlar içinde yapılan seferler)tercih edilmiş.Teşekkür ederim.

Geri