GOSS Tüm Sınavlarım 03-07 Mart 2014

manshet

Küpeşteci
Denizci
GOSS sınavı için öncelikli tavsiyem heyecanınızı yenmeniz için size kolay dersten başlayarak sınavlara girmenizdir. Ayrıca sınavlarda başarısız olmanızı sağlayacka en büyük etken etrafta dolaşan yanlış cevaplı soru kirlilğidir. Eğer sorunun cevabından emin değilseniz muhakak Google amcaya sorun. Gerçekten etrafta çok fazla hatalı soru var.

İngilizce
Gelen soruların yarısı eski sorulardandı. Çalışma kitaplarında ki, forumlarda ki soruların aynısı çıktı. Yeni gelen sorular ise şöyleydi:

Faking a line means ........

a) Bight a line in long

b) Coil a line

c) Discard it

Yaptığım araştırmalarda bu terimin halatı güverteye salya edilmesi için kullanılmakta olan bir terim olduğunu gördüm.

Bir yükün emniyete alınmasıyla ilgili konsept vermiş ve "cribbing" kelimesinin ne anlama geldiğini sormuştu. Şıklarda yükün lashing yapılması, ambar kapağının üzerine ağ atılması, silindir şeklinde bir yükün desteklenmesi, güverte ki yükün bağlanması gibi abuk sabuk şeyler vardı. Doğru cevap hakkında ve bu kelimenin kökeni hakkında hiç bir fikrim yok.

Seyir
Gelen sorular eski sorulardandı. Altitude correction, American tide, menzil hesabı sorusu, bir görünüp bir kaybolan şamandıra sorusu ve çeşitli sözel sorularla karşılaştım.

2 adet demir sorusu geldi. Çipolu, 8 parçalı eskiden daha çok küçük teknelerde kullanılan demir hangisidir? Cevabı Admiralty.

Diğer demirli sorunun cevabı da Simüs’tü. Sorusunda tutma gücü yüksek, büyük gemilerde kullanılır, istifi kolaydır gibi bir şeyler yazıyordurdu.

Vardiya
Kıyısal seyir yapılan bir bölgede mevki atma sıklığını belirlerken hangisini dikkate almazsın gibi bir soru vardı. Şıklarda makine durumu, bölgesel akıntı şiddeti ve yönü, deniz ve hava koşulları, kıyıya yakınlık gibi şeyler vardı. Kesin cevabı bilmediğimden bir şey demek istemiyorum.

Demirde trol işiyle uğraşan bir teknenin kısıtlı görüşte vermesi gereken ses/ışık işaretleri nelerdir?

COLREG Kural 1e nin içeriği nedir?

Hukuk
4-5 tane daha önce görmediğim soru geldi. Gemisinde deniz protestosu yazdıracak durum yaşayan bir kaptan bunu ilk limanda gerekli mercilere bildirmezse nasıl bir ceza verilir gibi bir soru vardı. Ayrıca yetkisini kötüye kullanan zabit ve kaptanlara nasıl bir ceza verilir diye bir soru vardı. Kurtarma yardımın unsurları, müşterek avaryanın unsurları ile ilgili sorularla karşılaştım. Uzakyolda çalışan geminin life raft'ında ki paket türü nedir?

-Alıntıdır-

Arkadaşlar Lütfen Emin olmadığımız sorulara doğru olarak cevap vermeyelim, yanlış yönlendirme yapmayalım.

Prof Dr Sezer Ilgın kitabında şöyle açıklamıştır:

Denize elverişlilik: 50 rusum tonalitoya kadar liman başkanlıkları, 50-500 bölge müdürlükleri sörvey kurulları, 500 üstü Marmara bölge müdürlüğü sörvey kuruluşları,

Yola elverişlilik tüm tonajlar için: Liman başkanlıkları

Donatanın çevre kirliliğinden sorumluluğu kesinlikle Sınırsız olacak.

-Alıntıdır-

Gemicilik & Manevra
Çıkmış sorularla karşılaştım. Sürpriz bir soru yoktu.

Stabilite
Ağırlıklı olarak sözel geldi. Açıkçası keşke sayısal gelseydi diyorum. Sözelleri çözmesi daha zor oluyor.

Sınavda başarılar dilerim.

"cribbing" kelimesinin ne anlama geldiğini sormuştu.
Cribbing - Timbers used to support bottom of ship while it is under construction.

Geri