GOSS Uzakyol 1.Zabit Seyir 23 Şubat 2012 Sorular

onursakarya

Küpeşteci
Denizci
Sınava bugün girdim arkadaşlar 90 ile geçtim o yüzden cevaplar güvenilirdir.

1- Dover haritasında Tondue demir yerinin 5 ocak'ta saat 1630 daki set ve drift'ini soruyor.
CVP: 044 - 1.6 KNOT

2- ECDIS ne demektir?(türkçesini sormuş)
CVP:Elektronik harita gösterim sistemi

3- Set heading'te salınımlar yapan bir otopilot'ta engellemek için ne yapılır?
CVP: Count-rudder küçültülür.

4- 3W hatası olan bir cayro ile 50'ye gidiliyor. Radar 2 derece iskelede göstermektedir. Radar bir hedef sancak 35'te görünüyorsa gerçekte bu hedefin hakiki kerterizi nedir?
CVP:080

5- Şekil vermiş. Şekilde bizim gemimizin 2 ayrı rotaya gitmiş.ilk rotada gittiği rotanın 2.rotada 50 derece sancagına dogru gidiyor.2. bir gemide her iki durumdada aynı yöne gidiyor.Şekilin neyi gösterdiğini soruyor.
CVP: Gemimizin rotası değişince diğer geminin göreceli hızı ve göreceli kerterizi değişir.

6- Cumulative list'te neler bulunur?
CVP: Daha önceki listten sonra çıkan düzeltme numaraları.

7- Enlem seyri için hangisi yanlıştır?
CVP: DEP: Dlong

8- Rapor verme noktası şeklini sorumuştu.

9- Hangisi navtex mesajı değildir denilen soru?
CVP: Inmarsat mesajı

10- 115 w te LMT 1648 ise ZT nedir?
CVP: 16:28:00

11- + yay 31,4 - yay 32,2 Güneşin yarıçap yüksekliği 15,9 ise IC Nedir ?
CVP: -0,4 dedim ama emin değilim bu cevaptan.

12- Mevki vermiş tarih vermiş güneşin batış saatini gmt olarak istiyor? (Rakamları unuttum kusura bakmayın)

Gerisini hatırlayamadım arkadaşlar ama gerisi eski sorulardandı.Umarım herkes kurtulur bu beladan kolay gelsin hepinize.

Doğru Cevap Budur

Merhaba Paylaşım İçin Teşekkürler 11 numaralı sorudan emin değilim yazmışınız bir ara gündeme gelmişti bu soru hatırladıgım kadarıyla asli yay(-) - artı yay (+) = Buradaki Sonuçun İşareti Büyük Olanın İşaretidir Bulunan Sonuç İkiye Bölündüğünde IE bulunur 32,2 - 31,4 = -0,8 / 2 = - 0,4 bu IE'dır I.E + Fabrikasyon Hatası = I.C'dir Soruda Fabrikasyon Hatası Olmadığından 0 Kabul Ederek I.C -0,4'dür Selamlar

benim bildiğim şimdide kitaptan teyit ettiğim kadarıyla;

işaret, yayın "sayı" değeri(eksi artı olmaksızın) büyük olanın yani bu sorudaki 32,2nin işaretini (-) alması gerekiyor.

aynı zamanda çıkan sonucu son olarak ikiye bölmeniz gerekiyor.

yani -0,4 doğru cevap

(kaynak:fethi yağız seyir-2 kitabı sayfa 290)

benim bildiğim şimdide kitaptan teyit ettiğim kadarıyla;

işaret, yayın "sayı" değeri(eksi artı olmaksızın) büyük olanın yani bu sorudaki 32,2nin işaretini (-) alması gerekiyor.

aynı zamanda çıkan sonucu son olarak ikiye bölmeniz gerekiyor.

yani -0,4 doğru cevap

(kaynak:fethi yağız seyir-2 kitabı sayfa 290)

asli yay(-) - artı yay (+) = Buradaki Sonuçun İşareti Büyük Olanın İşaretidir Bulunan Sonuç İkiye Bölündüğünde IE bulunur 32,2 - 31,4 = -0,8 / 2 = - 0,4 bu IE'dır I.E + Fabrikasyon Hatası = I.C'dir Soruda Fabrikasyon Hatası Olmadığından 0 Kabul Ederek I.C -0,4'dür Selamlar

ben anlamadım şimdi, bu gösterdiğiniz kaynakta IC,IE nin ters işaretlisi demiyor ki. Orada da "İki ölçü değeri arasındaki fark alınıp ikiye bölündüğünde bulunan değer İndex Error dur. Artı yay kısmındaki değer büyük olduğunda IE (+), Asli yay kısmındaki değer büyük olduğunda IE (-) olur" diyor.
Ayrıca IC=IE + fabrikasyon hatası demiş. Yani bu eşitlikten de dediğiniz gibi bir sonuç çıkmıyor.

Acaba benim gözümden kaçan bir nokta mı var ?

ben anlamadım şimdi, bu gösterdiğiniz kaynakta IC,IE nin ters işaretlisi demiyor ki. Orada da "İki ölçü değeri arasındaki fark alınıp ikiye bölündüğünde bulunan değer İndex Error dur. Artı yay kısmındaki değer büyük olduğunda IE (+), Asli yay kısmındaki değer büyük olduğunda IE (-) olur" diyor.
Ayrıca IC=IE + fabrikasyon hatası demiş. Yani bu eşitlikten de dediğiniz gibi bir sonuç çıkmıyor.

Acaba benim gözümden kaçan bir nokta mı var ?

Merhaba Evet Benim Aklımda Yanlış Kalmış Formül = (-) Yay - (+) Yay = Çıkan Sonuç I.E'dir I.E + Fabrikasyon Hatası = I.C'dir.Eğer Fabrikasyon Hatası I.E'den İşaret Olarak Farklı ve Büyük Olursa I.C (+) yada (-) Olarak Değişebilir Selamlar

Geri