1-Aşağıdaki ifadelerden hangisi trafik ayrım düzeninde uyulması gereken kurallardan değildir?
Rotalar trafik ayrım düzenine uygun olmalıdır.
Trafik ayrım düzenine giriş çıkışlar sert dönüşlerle olmamalıdır.
Trafik düzeninin bulunduğu bir yerde karşıdan karşıya geçişler (örneğin iç bölgeden dış bölgeye geçiş) mümkün olduğunca genel trafik akım yönüne yakın açılarla yapılmalıdır. xxxx
İç bölgede seyir yapılmamalıdır.
Trafik ayrım bölgesinde seyir yapılmamalıdır.
2- Bir akıntı seyir üçgeninde Akıntı Önleme Rotasını belirleyen vektör (kenar) üzerinde ölçülen sürate ne isim verilir?
Makine sürati xxxx
Ortalama ilerleme sürati
Yere göre sürat
Bileşke sürat
Hiçbiri
3-Gemideki Navtex aygıtının yaptığı otomatik bir işlev için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Yalnız deniz meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder.
Yalnız seyir (seyrüsefer) uyarılarını alır ve kayıt eder.
Seyir ve meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder. xxxx
Sinoptik harita verir.
Yalnız atış ve tatbikat sahalarını bildirir.
4- Aşagıdakı samadıranın kullanım amacı asagıdakılerden hangısıdır
A.Tehlıkelı su samandırası
B.Sıstem A sancak samandırası
C.Sistem b sancak taraf samandırası
D.özel samandıra
E.Emnıyetlı su samandırası xxxx sekıl vardı yanında Rw yazmıstı
5- İstiridye yatağını gösteren kısaltma hangisidir?
Or
K
gty
Oys xxxxx
Si
6- IMO Performans Standartlarina göre asağıdakilerden hangisi VDR'da kayıt edilmesi gerekenlerden değildir?
Gemi pozisyonu ve bilgi kaynağı
VHF haberlesmeleri
Makina kumandalari
Şirket görüsmeleri xxxxx
Dümen Komutları
7- 110 rotasına 10 knot sürat ile seyreden bir geminin zabiti rüzgarın sancak 30 den geldıgını ve hızının saatte 50 mıl oldugunu belırlıyor,Hakıkı ruzgar yönunu ve hızını plotlama levhası kullanarak bulunuz
A.130 derece -50 mıl/saat
B.080 derece -50 mıl/saat
C.112 derece -45 mıl/saat
D.147 derece- 41 mıl/saat xxx bunlar cok basit 110+30 :140 en yakın sık 147 butun hepsınde deneyın
E.152 derece -54 mıl/saat
8.03 mayıs 1999 günü 09:24:22 ut gmt de güneşin Gha ve dec degerlerı nedır
buna benzer soruydu ama saat 02:24:13 cıvarıydı sanırım zaten bu sorular cok kolay
9-acrux yıldızı ıdı sanırım merıdyen gecısı sorusu cıktı sorunun aynısını bulamadım henuz notlardan
10-Bir büyük daıre seyrı rotası ıcın aşagıdakı ıfadelerden hangısı yanlıstır
A.yeryuzu ustunde ıkı nokta arasındakı en kısa mesafe bu ıkı noktadan gecen büyük daıre yayı parcasının uzunlugudur
B.Büyük daire rotasının max.enlemı (vertex noktası)daima baslangıc ve bitiş noktaları arasındadır xxxx
C.Büyük daire rotası yay seklınde olup,vertex noktası baslangıc noktası kutbuna yakın olur
...
11-23 subat 1999 gunu saat 05:00 zt de lıman onlerınde olan ve 6 M su yukseklıgıne ıhtıyacı olan gemı Port of Brıstol ....
A.09:10 zt
B.08:50 xxx bu sorularda ugrasmayın cevabı ezberleyın zaten az sayıda gel gıt sorusu cıkıyor
12-sextant sorusu tarıhı vermıs Hp yı vermıs göz yukseklıgı var ho nedır dıye soruyor(sımdı aklıma geldı)
13-Bir gemı kucu adanın yanından gecerken sextantla adanın ıkı ucu arasındakı acıyı 7 derece olarak olcmustur,adanın harıtadan olculen genıslıgı 1.7 mıldır.gemının adadan mesafesı
A.13.91 nm xxxx acıkcası bu soruyu hazılanırken defalarca cozdugun soru oldugu ıcın dırek cevabı ısaretledım gectı
14.rotası 340 olan a gemısı b gemısını nıspı 150 derecede gormektedır,b gemısı a gemısını sancak 60 da kerterız etmektedır.B gemısının rotası nedır seklınde soruyu bulursan eklerım
cevap 250 derece ısaretledım
15.120 derece rotasına 100 nm seyrederek 40 n 020 e mevkııne demırleyen gemının seyre kalktıgı enlemı nedır
A.41 40N
B.38 20 N
C.40 50 N xxxx
D.39 10 N
E.38 42 N
16.Bır tane fener sorusu eskılerden ,fenerın ozellıklerını vermıs cevaplarda nomınal gorunme mesafesı .. mıl ,cografı gorunme mesafesı ..mıl seklınde sıklar vardı onu da bulursam eklerım daha bulamadım
17.okyanus routıng chart ları ıcın asagıdakı ıfadelerden hangısı yanlıstır
A.Routıng chartlarda dew poınt sıcaklık egrılerı yer alır
B.,Routıng chartlarda ortalama basınc egrılerı yer alır
C.Routıng chartlar aylıktır
D.Routıng chartlar gronomıc harıtalardır xxx
E.Routıng chartlar da okyanus akıntılarını gosterır
18.oto pılot operator tarafından gırılen gıdılmek ıstenen rota......göz önunde bulundurulması gerekmeyen bılgıdır
A.gemının boyu
B.gemının yuk durumu
C.varıs lımanı xxxxxx
D.gemının hızı
E.denız durumu
19.eko elektrıklı ıskandıl kullanılarak derınlık tespıtı yapılırken dip yapısı sert ve dip derınse aşagıdakılerden hangısı dogru secım olur?
A.P.R.F çoğaltılmalı ve kazanc arttırılmalıdır
B.P.R.F. azaltılmalı kazanc azaltılmalıdır xxxxx
20.Radar sorusu sekıl cızmıs gemı 270 e gıdıyor sancak tarafında kara var pruvasında gecmekte olan bır gemı ve ıskele basomuzlugunda 2 tane daha gemı ekosu var gemının radar ekran durumunu soruyor acıkcası kasmadım baktım 14 soruyu tam emın oldum course up relatıve motıon seklınde salladım gıttı neysekı verdım seyırı ılk gırısımde herkese basarılar umarım yardımı olur sınava yeri antalya
forumdakı goss sorularını hazırlayan ve bu forumda soruları paylasan herkese sonsuz teşekkurler
Rotalar trafik ayrım düzenine uygun olmalıdır.
Trafik ayrım düzenine giriş çıkışlar sert dönüşlerle olmamalıdır.
Trafik düzeninin bulunduğu bir yerde karşıdan karşıya geçişler (örneğin iç bölgeden dış bölgeye geçiş) mümkün olduğunca genel trafik akım yönüne yakın açılarla yapılmalıdır. xxxx
İç bölgede seyir yapılmamalıdır.
Trafik ayrım bölgesinde seyir yapılmamalıdır.
2- Bir akıntı seyir üçgeninde Akıntı Önleme Rotasını belirleyen vektör (kenar) üzerinde ölçülen sürate ne isim verilir?
Makine sürati xxxx
Ortalama ilerleme sürati
Yere göre sürat
Bileşke sürat
Hiçbiri
3-Gemideki Navtex aygıtının yaptığı otomatik bir işlev için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Yalnız deniz meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder.
Yalnız seyir (seyrüsefer) uyarılarını alır ve kayıt eder.
Seyir ve meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder. xxxx
Sinoptik harita verir.
Yalnız atış ve tatbikat sahalarını bildirir.
4- Aşagıdakı samadıranın kullanım amacı asagıdakılerden hangısıdır
A.Tehlıkelı su samandırası
B.Sıstem A sancak samandırası
C.Sistem b sancak taraf samandırası
D.özel samandıra
E.Emnıyetlı su samandırası xxxx sekıl vardı yanında Rw yazmıstı
5- İstiridye yatağını gösteren kısaltma hangisidir?
Or
K
gty
Oys xxxxx
Si
6- IMO Performans Standartlarina göre asağıdakilerden hangisi VDR'da kayıt edilmesi gerekenlerden değildir?
Gemi pozisyonu ve bilgi kaynağı
VHF haberlesmeleri
Makina kumandalari
Şirket görüsmeleri xxxxx
Dümen Komutları
7- 110 rotasına 10 knot sürat ile seyreden bir geminin zabiti rüzgarın sancak 30 den geldıgını ve hızının saatte 50 mıl oldugunu belırlıyor,Hakıkı ruzgar yönunu ve hızını plotlama levhası kullanarak bulunuz
A.130 derece -50 mıl/saat
B.080 derece -50 mıl/saat
C.112 derece -45 mıl/saat
D.147 derece- 41 mıl/saat xxx bunlar cok basit 110+30 :140 en yakın sık 147 butun hepsınde deneyın
E.152 derece -54 mıl/saat
8.03 mayıs 1999 günü 09:24:22 ut gmt de güneşin Gha ve dec degerlerı nedır
buna benzer soruydu ama saat 02:24:13 cıvarıydı sanırım zaten bu sorular cok kolay
9-acrux yıldızı ıdı sanırım merıdyen gecısı sorusu cıktı sorunun aynısını bulamadım henuz notlardan
10-Bir büyük daıre seyrı rotası ıcın aşagıdakı ıfadelerden hangısı yanlıstır
A.yeryuzu ustunde ıkı nokta arasındakı en kısa mesafe bu ıkı noktadan gecen büyük daıre yayı parcasının uzunlugudur
B.Büyük daire rotasının max.enlemı (vertex noktası)daima baslangıc ve bitiş noktaları arasındadır xxxx
C.Büyük daire rotası yay seklınde olup,vertex noktası baslangıc noktası kutbuna yakın olur
...
11-23 subat 1999 gunu saat 05:00 zt de lıman onlerınde olan ve 6 M su yukseklıgıne ıhtıyacı olan gemı Port of Brıstol ....
A.09:10 zt
B.08:50 xxx bu sorularda ugrasmayın cevabı ezberleyın zaten az sayıda gel gıt sorusu cıkıyor
12-sextant sorusu tarıhı vermıs Hp yı vermıs göz yukseklıgı var ho nedır dıye soruyor(sımdı aklıma geldı)
13-Bir gemı kucu adanın yanından gecerken sextantla adanın ıkı ucu arasındakı acıyı 7 derece olarak olcmustur,adanın harıtadan olculen genıslıgı 1.7 mıldır.gemının adadan mesafesı
A.13.91 nm xxxx acıkcası bu soruyu hazılanırken defalarca cozdugun soru oldugu ıcın dırek cevabı ısaretledım gectı
14.rotası 340 olan a gemısı b gemısını nıspı 150 derecede gormektedır,b gemısı a gemısını sancak 60 da kerterız etmektedır.B gemısının rotası nedır seklınde soruyu bulursan eklerım
cevap 250 derece ısaretledım
15.120 derece rotasına 100 nm seyrederek 40 n 020 e mevkııne demırleyen gemının seyre kalktıgı enlemı nedır
A.41 40N
B.38 20 N
C.40 50 N xxxx
D.39 10 N
E.38 42 N
16.Bır tane fener sorusu eskılerden ,fenerın ozellıklerını vermıs cevaplarda nomınal gorunme mesafesı .. mıl ,cografı gorunme mesafesı ..mıl seklınde sıklar vardı onu da bulursam eklerım daha bulamadım
17.okyanus routıng chart ları ıcın asagıdakı ıfadelerden hangısı yanlıstır
A.Routıng chartlarda dew poınt sıcaklık egrılerı yer alır
B.,Routıng chartlarda ortalama basınc egrılerı yer alır
C.Routıng chartlar aylıktır
D.Routıng chartlar gronomıc harıtalardır xxx
E.Routıng chartlar da okyanus akıntılarını gosterır
18.oto pılot operator tarafından gırılen gıdılmek ıstenen rota......göz önunde bulundurulması gerekmeyen bılgıdır
A.gemının boyu
B.gemının yuk durumu
C.varıs lımanı xxxxxx
D.gemının hızı
E.denız durumu
19.eko elektrıklı ıskandıl kullanılarak derınlık tespıtı yapılırken dip yapısı sert ve dip derınse aşagıdakılerden hangısı dogru secım olur?
A.P.R.F çoğaltılmalı ve kazanc arttırılmalıdır
B.P.R.F. azaltılmalı kazanc azaltılmalıdır xxxxx
20.Radar sorusu sekıl cızmıs gemı 270 e gıdıyor sancak tarafında kara var pruvasında gecmekte olan bır gemı ve ıskele basomuzlugunda 2 tane daha gemı ekosu var gemının radar ekran durumunu soruyor acıkcası kasmadım baktım 14 soruyu tam emın oldum course up relatıve motıon seklınde salladım gıttı neysekı verdım seyırı ılk gırısımde herkese basarılar umarım yardımı olur sınava yeri antalya
forumdakı goss sorularını hazırlayan ve bu forumda soruları paylasan herkese sonsuz teşekkurler