Göz Sorunumum Engel Olur Mu?

• Konuyu açan Konuyu açan bully
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi

bully

Küpeşteci
Denizci
Merhabalar, ben Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği okumak istiyorum. Puanım bu bölüme girmeye yetiyor. Fakat internetten araştırma yaptığımda Gemi Adamı olma belgesi almam gerektiğini öğrendim kayıt olabilmek için. Fakat Gemi Adamı belgesi alırken göz muayenesi olmam gerekiyormuş.

Benim 0,25 uzak görme problemim var. Ayrıca 0,25'te şaşılığım var. 5 yaşımdan beri takip ediliyorum ama gözlük dışında bir tedavi almadım. Göz problemimin numarası düşük olduğundan dolayı gözlük taktığımda görmem tamamen düzeliyor.

Göz muayenesinde bir sorun yaşar mıyım?
Gemi Adamı belgesi alabilir miyim?

Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Yakın görme tam olmalıdır, uzak görme düzeltmeli gözlük ile kabul edilir.
Şaşılık hakkında bir madde hatırlamıyorum.
GEMİ ADAMLARI SAĞLIK YÖNERGESİ'nden bakabilirsin.

Gemi Adamları Sağlık Yönergesini okuyorum şu anda. Buyrun:

4-
Görme Düzeltmesi
Tüm sınıflarda:

1-
Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak gemide görev başında iken, gemiadamı gözlüğünü takmak zorundadır.

Böyle yazıyor ve bende gözlük kullandığımda şaşılığımda düzeliyor, uzağı görmemde düzeliyor. Uzağı görme sorunum zaten 0,25 benim ve 5 numara sorunu olan kişilerin bile girebilmiş olduğunu öğrendim. Yani gözlük kullanıldığında uzağı görme sorun değilmiş. Bu konuda numaram çok düşük ve gözlük kullandığımda sorunum tamamen düzeldiğinden rahatım. Ama şaşılıkta bu düzeltme kapsamına giriyor mu anlayamıyorum.

Birde şaşılık hakkında büyük bir çelişki var. ÖSYM'nin kılavuzunda bu bölüme girebilmek için Gemi Adamı raporu almamın gerektiği, bu raporu da Renk Körlüğü ve Şaşılığı olanların alamıycağı ve sonuçta alamayanlarında bölüme giremiyeceği yazıyor. Fakat sizinde bahsettiğiniz Gemi Adamları Sağlık Yönergesi'nde şöyle diyor:
d)
Diplopi ve Paralitik Şaşılığı Olanlara (Kalıcı olan ve tedavi edilemeyenler)
Görme dereceleri ne olursa olsun "Gemiadamları Sağlık Raporları" verilmez; gemiadamı olarak çalışanların denizde çalışmalarına müsaade edilmez. Ancak geçici çift görmesi olan yada prizma ile tedavi olabilecek olanlar bu aşamaları geçirdikten sonra görevlerini yapabilirler.

Şaşılığı mevcut olup da binoküler görmesi olan ve görme dereceleri göz muayenesinin uzak görme tablosundaki şartlara uygun olanlara "Gemiadamları Sağlık Raporları" verilebilir.

Bende Diplopi ve Paralitik şaşılık yok. O zaman herhalde 2. paragrafa göre raporu alabilmem lazım uzağı görme sorunumda çok ufak olduğuna göre. Ama ÖSYM'nin kılavuzu kafamı karıştırdı.

Siz bu konuda sorular yanıtladığınızdan karşınıza tekrar geldim.
Teşekkür ederim.

Ösym kılavuzundakiler degil saglık yönergesindeki şartlar geçerlidir.
Tercihten önce Gemi adamı sağlık raporu veren bir hastanede göz muayenesi olmanız ve gerekli şartları taşıyıp taşımadığınızı öğrenmeniz iyi olur.

Gemi Adamları Sağlık Yönergesi'ni biraz daha inceledim ve oradaki tıbbi kelimeleri de çevirdim, sonuca ulaştım. Şu 2 maddeye göre muayeneden sorunsuz geçebiliyorum. Maddeler:

- Gözlükle düzeltme kabul edilir.
- Şaşılığı mevcut olup da binoküler görmesi olan ve görme dereceleri göz muayenesinin uzak görme tablosundaki şartlara uygun olanlara "Gemiadamları Sağlık Raporları" verilebilir.

Uzağı görmemde şaşılığımda gözlükle düzeltilebildiğine göre kabul ediliyorum.
Ayrıca binoküler görmem yerinde. Yani sorun olmaması lazım göz sorunumun.

Önerileriniz ve cevaplarınız için teşekkür ederim.
Dediğiniz gibi muayene de olucam.

Geri