GSS YETERLİLİK SINAVLARI SIKÇA SORULAN SORULAR

kazimbey

Denizci
Denizci
GSS YETERLİLİK SINAVLARI SIKÇA SORULAN SORULAR

1. LİMAN BAŞKANLIĞINA SINAV BAŞVURUMU YAPTIM. BAŞKA BİR İŞLEM
YAPMAMA GEREK VAR MI?
Cevap: Liman Başkanlığınıza yaptığınız sınav başvurusu sonrasında, Başkanlığımız
tarafından Liman Başkanlığınıza vermiş olduğunuz e- posta adresinize en fazla bir
hafta içinde (Liman Başkanlıklarının iş yoğunluğuna göre) Sistem internet adresimiz,
sistem kullanıcı adınız ve şifreniz gönderilecektir. Siz sisteme kendi kullanıcı adınız
ve şifreniz ile internet üzerinden giriş yaparak, uygun olan istediğiniz GASM
salonundan istediğiniz tarihte sınav randevusu alacaksınız.
2. NASIL RANDEVU ALABİLİRİM? VE RANDEVU ALIRKEN NELERE DİKKAT
ETMEM GEREKİR?
Cevap :Sisteme giriş yaptığınızda üst tarafta bulunan kullanıcı menüsünden mavi
renkli butonları takip ederek yada yardım menüsünü okuyarak randevu alabilirsiniz.
Randevu alırken aynı gün ve aynı saatte ki oturuma bir den fazla randevu alamazsınız.
Aynı günde farklı merkezlerde randevu almamaya dikkat ediniz.
3. RANDEVU ALDIĞIM SINAVLARA KATILMAZSAM NE OLUR?
Cevap : Randevu alıp katılmadığınız sınavlardan başarısız sayılırsınız.
4. ALDIĞIM RANDEVUYU DEĞİŞTİREBİLİR YA DA İPTAL EDEBİLİR MİYİM?
Cevap : Aldığınız randevunuzu, randevu aldığınız günün öncesinde (gün girmeden)
değiştirebilir ya da iptal edebilirsiniz. Randevunuzu değiştirmek için yeni randevu
yerinizi ve /veya tarihinizi sistem üzerinde işaretlemeniz yeterli olacaktır.
Randevunuzu iptal etmek için mevcut işaretlediğiniz randevunuzun üzerindeki işareti
kaldırmanız yeterlidir.
5. ALDIĞIM VE / VEYA DEĞİŞTİRDİĞİM RANDEVULARIMIN DOĞRULUĞUNU
NASIL KONTROL EDEBİLİRİM?
Cevap : Sistemde randevu sayfasından çıktığınızda ya da sistemden çıkış yapıp tekrar
girdiğinizde randevularınızı veya değişikliğinizi görerek kontrol yapabilirsiniz.
6. BİLGİSAYAR KULLANMAYI VE İNTERNETE GİRMEYİ BECEREMİYORUM.
SINAV MERKEZİNDEKİ GÖREVLİLER RANDEVU ALMAMA / DEĞİŞTİRMEME
YARDIMCI OLURLAR MI?
Cevap : Mailinize gelen kullanıcı adınız ve şifreniz size özel gönderilmiş olup, sizin
haricinizde kimse tarafından bilinmemektedir. Görevliler size ait kullanıcı adını ve
şifreyi bilmeden sizin adınıza herhangi bir işlem ya da yardım yapamazlar.
Sınavlarınızın güvenliği bakımından güvenmediğiniz kimselerle kullanıcı adınızı ve
şifrenizi paylaşmanız tavsiye edilmez.
7. SINAVLARA GELİRKEN YANIMDA NE GETİRMEM GEREKLİDİR?
Cevap : Sınavlara gelirken, Liman Başkanlığınızdan alacağınız Sınav Giriş Belgeniz,
Sınav Harcı dekontunuz ve T.C. Kimlik Belgeniz yanınızda bulunmalıdır.
(Getirmemeniz gereken eşyalar ile ilgili olarak lütfen sınav kurallarını okuyunuz.)
Belgelerden herhangi biri yanında bulunmayan adaylar sınava alınmayacaklardır.
8. SINAV HARCINI NERELERDEN YATIRABİLİRİM VE KAÇ LİRA YATIRMAM
GEREKLİDİR?
Cevap : Sınav harcınız ile ilgili olarak lütfen sınav harçları bölümünü okuyunuz.
Bankaların aldığı işlem parası ile ilgili olarak Başkanlığımızın herhangi bir ilişkisi
yoktur. Herhangi bir bankanın internet bankacılığını kullanıyorsanız internet üzerinden
EFT yapabilirsiniz veya diğer bankalar gibi tüm PTT bank şubelerinden sınav
harcınızı havale ederek yatırabilirsiniz. İnternet bankacılığı kullanan adaylar internet
üzerinden aldıkları makbuz çıktılarını işlem yaptıkları bankanın herhangi bir şubesine
onaylatmak zorundadırlar. Bu işlem için ücret alınmamaktadır. Bankamatik çıktıları, Ziraat Bankasının Görüntülü İşlem Merkezi olan şubelerinden yapılanlar hariç, kabul
edilmemektedir
9. DEKONTLAR İÇİN HERHANGİ BİR AÇIKLAMA YAZDIRMAM GEREKLİ
MİDİR VE DEKONT ÜZERİNDE NELERE DİKKAT ETMEM GEREKLİDİR?
Cevap : Dekontların açıklama kısmında, paranın kimin adına ve ne için yatırıldığı
belirtilmelidir. Ayrıca paranın alıcı kısmına Ulaştırma Bakanlığı Merkez Saymanlığı
yazdırılmalıdır. Alıcının yanlış yazdırılmasından dolayı yatırılan paralar tekrar
hesabınıza dönebilir ki, bu durumda dekontunuz geçersiz sayılır ve tespit edildiği
zaman faizi ile istenir.
10. SINAV SALONLARININ DOLULUK DURUMLARI, ADRES VE İLETİŞİM
BİLGİLERİNE NASIL ULAŞIRIM?
Cevap : Sistem üzerinde “BİLGİ” menüsünden ulaşabilirsiniz.
11. SİSTEM ÜZERİNDE BULUNAN DENEME SINAVI NEDİR?
Cevap : Deneme sınavı sistem üzerinden yapılan sınav şeklini göstermek amaçlı
konulmuş olup, herhangi bir bilgi ölçme amaçlı değildir.
12. GMDSS EHLİYETİM VAR. HABERLEŞME DERSİNDEN MUAF OLABİLİR
MİYİM?
Cevap : Şayet GMDSS Ehliyetinizi Gemiadamı Liman Cüzdanınıza işlettiyseniz,
GMDSS ehliyetinizin işli olduğu sayfa, Gemiadamı Liman Cüzdanınızın fotoğraflı ön
sayfasının fotokopisi ve dilekçeniz ile GASM Başkanlığı İstanbul Merkezine başvuru
yaptığınız takdirde, Haberleşme dersinden muaf olabilirsiniz.
13. HABERLEŞME DERSİNDEN MUAF OLMAK İÇİN BAŞVURU YAPTIM AMA
HALA MUAFİYETİM YAPILMAMIŞ. NEDEN YAPILMAMIŞTIR?
Cevap : Haberleşme ders muafiyet işlemleri her hafta Perşembe günü akşamı mesai
saati bitimine yakın yapılmaktadır. Kontrol sonucu belgelerinin doğruluğu teyit edilen
adayların GMDSS ehliyet bitim tarihleri ile yeterlilik yükseltme sınav bitim tarihleri
karşılaştırılmaktadır. GMDSS ehliyet bitim tarihi yeterlilik yükseltme sınav bitim
tarihinden önce olan adayların haberleşme dersi muafiyet işlemleri diğer tüm
derslerden başarılı olana kadar bekletilmektedir.
14. SINAVLARDA BAŞARISIZ OLURSAM NE YAPACAĞIM?
Cevap: Sınavlara katılan adayların 2 (iki) yıl içinde 6 (altı) tur sınava girme hakları
bulunduğundan, sınavlarda başarısız olan adaylar tekrar sınav harcı yatırıp, yeni
dekont ve yazılı dilekçeleri ile birlikte herhangi bir sınav salonuna başvuru yapıp,
sistem üzerinde yeni sınav haklarını açtırabilirler.
15. KALDIĞIM DERSLERLE İLGİLİ OLARAK HARCIMI YATIRIP DİLEKÇE İLE
BAŞVURUMU YAPTIM. ANCAK HALA RANDEVU ALAMIYORUM. NEDEN?
Cevap : Yeni sınav hakkı açılan ve sadece randevu aldığı halde sınava katılmayıp
başarısız olan adaylar hariç, sınavda kaldıkları günden itibaren otuz gün içindeki
tarihlerde hiçbir sınav salonundan randevu alamazlar. Otuz gün geçtikten sonrası
tarihler için randevu almaları mümkündür.
16. SINAV HARCI HER DERS İÇİN YATIRILACAK MI?
Cevap : Sınav harcı her ders için değil her tur için alınır.
17. 2 (İKİ) YIL SÜRE NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Cevap : Sınav süresi sınava ilk girdiğiniz gün başlar ve 2 yıl süreyle devam eder.
18. 2 (İKİ) YIL İÇİNDE VE / VEYA 6 (ALTI) TURDA SINAVLARI VEREMEZSEM
NE OLUR?
Cevap : 2 (iki) yıl içinde ve /veya 6 (altı) turda başarısız olan adayların (Tek ders
hakkı olanlar hariç) sistem üzerinde dosyaları kapanacağından, geçtikleri dersler dahil
olmak üzere tüm derslerden sınava tekrar girmek için tekrar Liman Başkanlığına
başvuru yapmak zorundadırlar.
19. TEK DERS HAKKI NEDİR?
Cevap : Sınavlara girip tek ders hariç diğer bütün derslerden geçen adaylara,
kaldıkları tek ders için 2 (iki) yıllık süre bitimine ilave 2 (iki) ay süre ve / veya 6 (altı)
tur hakkına ilave 1(bir) tur hak verilir.
20. KULLANICI ADIMI VE / VEYA ŞİFREMİ KAYBETTİM HATIRLAMIYORUM.
NE YAPABİLİRİM?
Cevap : Kullanıcı adınız bitişik olmak kaydıyla GA ve 11 haneli T.C. Kimlik
numaranızdır. Yeni şifrenizi herhangi bir sınav merkezini arayarak öğrenebilirsiniz.
21. SINAVLARA İTİRAZ HAKKIM VAR MI?
Cevap : Sınavlara, teknik yönden ve içerik yönünden olmak üzere iki türlü itiraz
hakkınız vardır. Teknik yönden itirazlar, sorunun görünmemesi, şıkların
görünmemesi, aynı soru veya aynı şık çıkması vb. yöndeki yazılımsal hatalar olup,
sınav esnasında sınav gözlemcisine gösterilerek, sınav itiraz harcı ödenmeksizin
yapılabilen itirazlardır. İçerik yönünden itirazlar ise, alınan notun, sorulan sorunun
veya verilen şıkların yanlış olması vb. yöndeki şikayetler olup, sınavı takip eden 10
(on) gün içerisinde sınav itiraz dilekçesi ve itiraz harcı dekontu ile birlikte yapılabilen
itirazlardır.
22. İTİRAZIM KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR? NASIL HABER ALABİLİRİM?
Cevap : İtirazlar en geç 30 (otuz) günde sonuçlandırılır ve sonuçlar adayların
adreslerine posta yoluyla gönderilir. Postada oluşabilecek gecikmeleri önlemek için
adaylar telefonla aradıkları takdirde bilgilendirilebilirler. Adayların itiraz ettikleri
derslerden randevu almamaları gerekmektedir.
23. SINAVLARDA BAŞARILI OLDUM. ŞİMDİ NE YAPACAĞIM?
Cevap : Sınavlarda Başarılı olan adaylara, GASM Başkanlığımız tarafından Başarı
Belgesi düzenlenir ve başvuru yaptıkları Liman Başkanlıklarına gönderilir. Adaylar
kalan işlemlerini Liman Başkanlıklarında tamamlayarak hak ettikleri yeterlilikleri
Liman Cüzdanlarına işlettirebilirler.
24. BAŞARI BELGEMİ ELDEN ALABİLİR MİYİM? KAÇ GÜNDE BAŞVURU
LİMANIMA ULAŞIR?
Cevap : Başarı belgeleri elden teslim edilmemektedir. Normal şartlarda her hafta
Cuma günleri PTT postaya verilmek üzere düzenlenmektedir. PTT deki gecikmeler
Başkanlığımız ile ilgili değildir.
25. BAZI SALONLAR İÇİN OTURUM AÇILMAMIŞ GÖZÜKÜYOR VE RANDEVU
ALAMIYORUM. NE ZAMAN OTURUM AÇILIR?
Cevap : Sınav salonlarımız yoğunluklarına bağlı olarak oturum açmaktadırlar.
Oturumlar açılıp açılmadığını sistemi devamlı takip ederek öğrenebilirsiniz. Oturum
açıldığı zaman randevu alabilirsiniz.

http://www.kugm.gov.tr/BLSM_WIYS/GASM/tr/Belgelik/GSS/20130521_115331_70017_1_64.pdf

Geri