Güvertemi Makine Mi?

songsteel

Küpeşteci
Denizci
Güvertemi makinemi daha avantajlı? Hangisini önerirsiniz? Şu an tercihim %99 makine yönünde ama güverte daha rahat diyenlerde var,makine dairesine tıkalısın sağlıksız bir meslek diyenlerde var.
 
Hangi alanı seviyorsan ona gir derim. Sonuçta yaptığın işi sevmen gerekli. Arkadaşlarıma her zaman takılırım seyirde güverte zabiti, limanda makina zabiti olan bir kağıt istiyorum diye. Her iş dışarıdan güzel gözükür ve herkes kendi işini zor olarak görür. Ben de bir güverteci olarak bizim zorluk kısımlarını avantaj dezavantaj kısımlarını yazayım. Farklı görüşte olan arkadaşlar da yazarsa bu yazdıklarımızdan bir karma yapabilirsin.
1) Güverte staj 12 ay, makina staj 6 ay (Sanırım bunu eşitlediler 12 ay olarak)
2) Limanlarda yanaşma, giriş-çıkış formaliteleri, liman evrakları güverte zabitinin ellerinden öper. Elimde pasaport veya liman cüzdanı, yanımda kamara araması yapacak gümrük memuru ile çok defa 3. veya 4. çarkçıya yatakta gümrük kontrolü getirmişimdir :)
4) Köprüüstü kliması arızalandığında, makina kontrol kliması üfül üfül eser ki çok önemlidir arızasına tahammül edilemez.
5) Çoğu firmada artık 3.kaptan/3.çarkçı arasında maaş farkı pek kalmamıştır veya çok azdır.
6) Güverteci ehliyet sınavında daha çok dersten sınava girer.
7) REO veya GOC yoksa iş bulmanız zorlaşır (Artık bu telsiz ehliyeti zorunlu oldu). Yani lisans sınavı öncesi veya sonrasında bir de GOC sınav stresi yaşarsınız. Makina bölümünde bu durum yoktur.
8) Güverte bölüm mezun sayısı ile makine bölümü mezun sayısı arasında çok farzla fark vardır. Güverte mezunu çoktur. Çok sevdiğim bir 3.Mühendis kardeşim kendi okulunun rakamlarını da vermişti fakat aklımda değil o yüzden hiç rakam vermiyorum. Tam emin olmamakla beraber sanırım yeni makina zabiti yeni güverte zabitine göre daha çabuk iş bulur.
9) Limanda yükleme-tahliye güverte zabitleri tarafında yapılır (kreyn kullanır ya da çuval taşır demiyorum :D )
10) İkinci gemim olan TK Lisbon'da staj yaparken ben 3.Kaptan ile 1 içeri 1 dışarı yaparken makina stajeri arkadaşım her akşam çıkar, bana giderken el sallar ve "dışarıdan istediğin bir şey var mı?" diye sorardı. Bir defasında ahım tutmuş olacak bir pavyon/bar tarzı bir yerde rehin kalmışlardı :)
11) Son gemimde biz 2. ve 3.zabitler limanda 6-6 vardiya tutarken (son seferimde 8-8'e çevirdik ve rahat ettik) makina zabitleri sabah 8 akşam 5 yapardı. Sadece sıra ile gece 20-24 arası bir çarkçı nöbette olurdu.
12) Demir vardiyasında güverte normal vardiya düzenindeyken, makina yukarıdaki maddedeki düzende olabiliyor. (son gemim)
13) Güverte ekipmanlarında arıza olasılığı genelde daha az, makina zabiti arkadaşlarımın da uzun ve yorucu ana makina, jeneratör v.s. tamiratı yaptıklarını biliyorum. Genelde güverte ekipmanı arızalarında da gelir ve yardım eder makinacı arkadaşlar.
14) Yakıt alımında makina zabitleri koşturur.
15) Tuvalet, lavabo, gider tıkanıklığı veya taşıntısında da makina zabiti ve fiter arkadaşlar canını dişine takar tıkalı devre arar ve açmakla uğraşırlar. Pis iştir hakları yenmemeli.
 
Geri
Üst