Halatların Dayanıklılık Sıralaması

ali gökay

Küpeşteci
Denizci
arkadaşlar bu sorunun cevabını bilen varmı???

198- Aşağıdaki durumlardaki halatlardan hangisi birden yük bindiğinde daha önce kesilir (halatlar ayrı ayrı denendiğinde)?
A) Uzun olan halat
B) Kısa olan halat
C) Gergin vaziyetteki halat
D) Üzerinde boşluk bulunan halat
E) Gemiye nazaran geniş açı oluşturan halat

Merhaba Cevap E Şıkkı Olarak Düşünüyorum Sebebi İse Kaynak Olan Kaptanın Manevra Klavuzudur Verilen Halatın Rıhtımla Yaptığı Açı Ne Kadar Geniş Olursa Üstüne Binecek Ağırlık Okadar Fazla Olur Selamlar

Merhaba başkan,ben o soruda biraz kandırmaca olduğunu düşünüyorum,yani açının geniş olmasıyla binecek yükün fazla olması konusunda seninle hem fikirim ancak soruda en önce kesilir deyince sanki bana slack,gevşek olan halata birden yük binmesiyle daha erken kesilirmiş gibi geliyor.yedeklemede de devamlı uygulanan yöntem birden halata bindirmemek önce boş alıp mümkünse ağırlık yerleştirip yavaş yavaş deste edin derler.buna istinaden bana D şıkkı gibi geliyor ama bazı soruların cevapları beni nasıl şaşırtabiliyorsa bu soruda da şaşırabilirim. Eğer gerçekten sorunun doğru cevabını bilen,emin olan arkadaş varsa ve yazarsa sevinirim.saygılar

Boşu olmayan her halat olabildiğince dayanıklı olur, Aşkın Kaptan'ın da dediği gibi geniş açıyla verilen halatlar dik açıyla verilenlere göre daha az dayanır ama gergin vaziyette tüm halatlar baş-kıç/açmaz/koltuk halatı dahil gevşek olmadıkça/boşu olmadıkça kapasitelerine kadar dayanırlar.

ANCAK, boşu olan halat yani gevşek halat sorunun maksatını anlattığı şekilde "birden yük binince" yukarıdaki seçeneklere nazaran daha kolay zarar görür ve kopar.

Cevap d şıkkı. slack Halat a karaman vurulursa halat kopar arkadaşlar. Ani şok etkisi halatların esnemesine izin vermeden kopmasına sebeb olur.

Geri