Harita Üzerinde Mesafe Ölçmek

Kaptan Sakin TÜRK

Kıdemli
Site Yetkilisi
Dekan
Harita Üzerinde Mesafe Ölçmek :

Enlemler üzerindeki ölçülerin (haritanın yanları) bir yararıda buralardan mesafeleride ölçmemizide sağlamasıdır. Örneğin Ahırkapı Bankı üzerinde bulunan fenerin Kadıköy İnci Burnu'na olan mesafesini bulabilmek için pergelimizin bir ucunu bank üzerindeki fenerin ayağına, diğer ucunudaİnci burnunda bulunan fenberin ayağına koyduğumuzda pergelde meydana gelen açıklığı aynı hizada bulunan enlem üzerindeki ölçülerin üzerine koyduğumuzda mesafenin ne kadar olduğunu saptayabiliriz. Bilindiği üzere burda gösterilen, örneğin 58' ile 59' arasındaki mesafe bir mildir. Başka bir deyişle dakikalar mili gösterir. Harita tetkik edildiğinde bir mil ona bölünmüş olup bu onda bire bir Gomina, yani 185 metre diyoruz. Ölçmeyi yaptığımızda mesafenin 1.65 mil ya da balşka bir değişle bir mil ve 6.5 gomina olduğunu bulmuş oluruz.

Rota Çizmek :

Rotayı; bir teknenin, bir geminin denizde bir yerden bir yere güvenli bir şekilde en kısa mesafede gitmesi için harita üzerine çizilen çizginin meridyenle (yani boylamla) yaptığı açının puslamıza uygulanması olarak tanımlaya biliriz. Bilindiği üzere gemilerde kabaca elektronik pusula olarak isimlendireceğimiz "Cayro Pusula" ile Mıknatısi Pusula" bulunmaktadır. Haritamıza Kadıköy önünde bilinen mvkimizden Ahırkapı Bankı feneri açığına çizmiş bulunduğumuz rota çizgisinin derecesini bulmak için çizgiyi paralel cetvel ile pusula gülüğne kaydırdığımızda, gidilen yön dikkate alınarak. 275° dereceyi okuduğumuzda bulmuş olduğumuz bu rakam harita üzerinde hakiki kuzeye göre bulunan rotadır. Eğer gemimizde cayro puslamız varsa ve bunun da bir hatası yoksa bunu aynen cayro puslaya uygulayarak teknemizi bu roya üzerinde götürebiliriz.. Gemimizde cayro pusla yoksa (varsa da kısa mesafe için çalışmayacaksa) bu taktirde mıtnatısi pusla ile yolumuza devam edeceğimize göre haritadan almış bulunduğumuz bu 275 derecelik yönü rotayı mıknatısi puslamıza nasıl uygulayacağımızı aşağıda görelim. Kural gereği haritadan puslaya geçerken doğal sapmanın ve yapay sapmanın işaretleri değiştirilerek pusla rotası bulunur.
 
gemiden gemiye kerteriz nasıl alınır .harita üzerinde mevki bulma kör pergel ve paralel cetvelle harita üzerinde nasıl hesaplanır .Gösterebilirseniz sevinirim .gülay
 
Gemiden Gemiye kerteriz alma :

Diyelim biz A gemisiyiz, sancak baş omuzluğumuzda bulunan gemi ise B gemisi,
Kerteriz alma yöntemlerinden:
*Radarla
*Hedefe ile

Biriyle kerteriz aldıktan sonra diyelim ki B gemisini Sancak 30 Derecede kerteriz ediyoruz.
O andaki rotamız ise 220 Derece idi.

Aldığımız Sancak 30 Kerterizi bir Nispi kerterizdi, Nispi 30 olarak anılır.
Peki bu kerterizi hakikiye nasıl çeviriyoruz? :
Rotamız 220 demiştik, sancakta kerteriz ettiğimizden 30 dereceyi bu rotayla topluyoruz,
(Çünkü dereceler saat yönünde çogalır.)
Hakiki kerteriz: 220 + 30 = 250 Derece
İskelede olsaydı 220-30 = 190 Derece olacaktı.

Diğer sorduklarını elimizde harita olmadığından gösteremiyorum kusura bakma onları okulda öğrenebilirsiniz :)
 
Geri
Üst