Hİperventİlasyon Hakkinda YanliŞ Bİlİnenler !!!!

seyyah

Denizci
Denizci
Değerli Arkadaşlar,

Sevgili kardeşim Ozan'ın vefatı üzerine hepiniz gibi derinden sarsıldım. Bu tür üzüntülerin bir daha yaşanmaması hepimizin ortak temennisi. Bunun için de tabii ki tedbirli olmak, tedbirli olmanın kökünde de BİLGİLİ OLMAK gerçeği yatıyor.
Üzülerek belirtmeliyim ki, bu sporla içi içe geçirdiğim çok uzun yıllar içinde, bu sporu en başarılı şekilde yapanların bile teorik bilgi konusunda eksikleri olduğunu ve bazı konuların yanlış bilindiğini, zaman zaman da bilinenlerin tecrübe eksikliği nedeniyle yeterince sindirilememiş olduğunu ve bu yüzden hakkıyla uygulanmadığını görüyorum. Daha da kötüsü eksik-yanlış bilgilerin (iyi niyetle olduğuna hiçbir şüphem yok) doğru olarak bilindiğinden dolayı diğer kişilere aktarılmaya çalışması. Böylece yanlış-eksik bilgiye sahip olanlar katlanarak artıyor.
Yanlış-eksik bilinen konulardan biri de Hiperventilasyon. Daha iyi anlaşılması açısından yanlışlıklara bazı örnekler vermek istiyorum:
a. Birçok serbest dalış kaynağı ve sitesinde Hiperventilasyon normalden daha hızlı ya da daha derin, hatta daha hızlı ve daha derin nefes alma olarak tanımlanıyor.
b. Serbest dalış dersleri veren bir kişi ise hiperventilasyonu nefes aldığından daha hızlı nefes verme olarak tanımlıyor.
Yukarıdakiler, hiperventilasyon olayının (fenomeninin) yeteri kadar bilinmediğini göstermeye yetiyor ve ne kadar can sıkıcıdır ki, bir çok kimse bunların doğru olduğunu kabul ediyor.
Hiperventilasyonun (Aşırı Nefeslenme) iki bileşeni vardır 1. Normalden hızlı VE 2. Normalden derin olacak. Bunların her ikisi birden oluştuğu zaman bunun adı hiperventilasyon oluyor. Sadece biri yapıldığında bu hiperventilasyon değildir. Normalden derin nefes almaya (hızlı değil) "ciğer temizleme" (flushing) adı verilir ve dalıştan önce EN FAZLA 5 KEZ uygulanmak kaydıyla bir tehlike oluşturmaz, aksine önceki dalışlarda oluşan karbondioksit birikimini normal seviyeye indirerek, rahat bir dalış yapmamızı sağlar. Normalden derin olmayan fakat sadece hızlı olan bir nefes alma temposu (tıbbi dilde taşipne) ise dalış açısından fazla bir fayda sağlamaz ve diyaframınızı yorar, bu yüzden kullanılmasının anlamı yoktur. Nefes alış hızımızdan daha hızlı nefes vermek sadece "patlamalı hiperventilasyon" denen özel bir hiperventilasyon şeklinin parçasıdır ve hiperventilasyonu tanımlamaya kesinlikle yeterli değildir.
Diğer yandan hiperventilasyon önemli bir etmen olmakla birlikte, kendi başına bir SSB (sığ su bayılması) sebebi değildir. Hiperventilasyon yapmayan biri de SSB geçirebilir. Bir çok ünlü dalıcı ve avcı bu tekniği uygulamaktadır, ancak tehlike, özellikle birşeyler öğrenmeye başlayıp kendisine gereksiz fazla güven aşılayan, aslında yeterince tecrübeye sahip olmayan dalıcıların (burada özellikle genç arkadaşları uyarmak istiyorum), hiperventilasyonun ne kadar yapılacağını bilmemesi ve dipte kalma süresini hırslarına yenik düşerek uzatmasından gelir. Kendi sınırları dahilinde dalan bir kişi risk altında değildir. Burada kendi sınırlarını bilmek konusu işin içine girer bunu da diğer başlıkta anlatacağım. UYARI: Verdiğim bilgiler hiperventilasyonun yapılmasını özendirici olarak algılanmamalı ve yorumlanmamalıdır.
Bunların bilinmesi sağlıklı dalış açısından fayda sağlayacaktır.

Saygı ve Sevgilerimle,
_________________
Selçuk Dilşen 1968
Zıpkınla Balık Avı İstanbul Şampiyonu
F.R.E.E. Advanced Freediver
 
Geri
Üst