Hizmet Süreleri 36 Ay Olacak mı?

garcia2023

Küpeşteci
Denizci
Birinci Zabitliğe ve İkinci Mühendisliğe geçiş süreleri arttırılacak mı?
20 ay olan hizmet süreleri 36 ay olarak düzenlenecek mi?
Denizcilik Fakültesinin ve defamedin bu konudaki görüşlerini bekliyoruz.
 
Merhabalar,

Hakkında yazmış olduğunuz "Gemi Adamları Yönetmeliği'nde" şuan için herhangi bir değişiklik olmamış, Resmi Gazete'de de yayınlanan son 1 hafta içerisinde böyle bir değişiklik bulunmamakta.

Gerçeği teşkil etmediği, yanlış yönlendirme olmaması ve spekülasyon oluşturmaması bakımından elle düzenlediğiniz Gemi adamları yönetmeliği maddesini mesajınızdan kaldırıyorum ve bu yönde mesajınızı düzenliyorum.
 
Merhabalar,

Hakkında yazmış olduğunuz "Gemi Adamları Yönetmeliği'nde" şuan için herhangi bir değişiklik olmamış, Resmi Gazete'de de yayınlanan son 1 hafta içerisinde böyle bir değişiklik bulunmamakta.

Gerçeği teşkil etmediği, yanlış yönlendirme olmaması ve spekülasyon oluşturmaması bakımından elle düzenlediğiniz Gemi adamları yönetmeliği maddesini mesajınızdan kaldırıyorum ve bu yönde mesajınızı düzenliyorum.



Başlığın ve içeriğin tekrardan düzeltilmesi gerekmektedir. Denizcilik sektörü ile biraz daha ilgilenmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

Bu kadar önemli bir bilgiden yoksun olunması'da sektörde'ki durumu göstermektedir.

Hizmet sürelerini'de kapsayan yönetmelik değişikliği taslağı 6 ay önce hazırlandı. Son birkaç ay içinde'de ciddi olarak gerek sektör temsilcileri, gerekse resmi makamlar arasında tartışılmaktadır. Bu tartışmanın'da sonuna gelinmiştir. Taslak metin yönetmelik halini almıştır. 01.01.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Güverte bölümünden verdiğim örneğe makine bölümünden'de bir örnek vererek aşağıya yazıyorum.



g) Uzakyol İkinci Mühendisi/Makinisti; 3000 kW’den büyük ana makine ile yürütülen gemilerde uzakyol ikinci mühendisi/makinisti olmak için müracaat edenlerden;
1) -A-III/2 ile A-III/1 müfredat programını müşterek uygulayan dört yıllık fakülte veya yüksekokul mezunu olup, uzakyol vardiya mühendisliği yeterliği ile otuzaltı ay 750 kW’den büyük ana makine ile yürütülen gemilerde vardiya mühendisliği yapmış olmak,
- Uzakyol vardiya mühendisi/makinisti yeterliği ile otuzaltı ay denizde vardiya mühendisliği/makinistliği yaptıktan sonra, Sözleşmenin öngördüğü A-III/2 müfredat programını idare tarafından uygunluğu onaylanan bir eğitim kurumunda tamamlamak,
- Deniz Harp Okulu mezunu olup, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından veya Sahil Güvenlik Komutanlığından ayrılmak ve beş yıl makine deniz hizmeti olmak,
şartlarından birini sağlamak,
2) İdarenin öngördüğü “uzakyol ikinci mühendisi/makinisti” sınavında başarılı olmak,
şartlarını sağlayanlar, “Uzakyol İkinci Mühendisi/Makinisti” yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Ancak, Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kütüklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yönetmelik şartlarına uygun olarak uzakyol ikinci mühendisi/makinisti yeterliğine sahip bulunanların belgeleri, bu Yönetmeliğe göre sınavsız yeniden düzenlenir.


El ile düzenlediğim yönündeki suçlamaları'da şiddetle kınıyor ve reddediyorum.

Yukarıda'ki değişiklik müsteşarlığın sitesinden alıntıdır. Müsteşarlığın sitesini inceleyiniz.
 
Denizcilik Müsteşarlığı, Gemiadamları Yönetmeliği’nde yapacağı değişiklik ile kaptan ve baş mühendis olmak için gerekli olan deniz hizmet sürelerini uzatacak. Yılsonunda yürürlüğe girecek bu uygulama ile gemi zabitlerinin denizde çalışma sürelerinin de uzatılması hedefleniyor.

Denizcilik eğitimi ve yeni değişiklikler ile ilgili PERŞEMBE ROTASI’nın sorularını yanıtlayan Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Kaptan Özkan Poyraz, “Türkiye’de Denizcilik Eğitiminin İyileştirilmesi Projesi kapsamında Avrupa Birliği’nden sağlanan 2 milyon euro simülatör ve deniz güvenlik eğitimlerinin eğitilmesi için harcanacak. Projeye yılsonunda başlanacak” dedi.

“Lise çağında denizcilik mesleği öğreniminin zaten yaş ile ilgili pedagojik sorunları varken, denizcilik eğitimi için gerekli araç-gereç ve eğiticiden yoksun lise düzeyindeki okulların kontrolsüzce açılması ayrı bir sorundur.”

• STCW 2010’un getirdiği yenilikler ne zaman yürürlüğe girecek?

STCW 2010 değişiklikleri 2012 yılında yürürlüğe girecek. Bununla birlikte, bu değişikliklerden önce İdare tarafından düzenlenmiş belgelere tekrar geçerlik kazandırılması, değişikliklerden önce eğitime başlamış öğrencilerin durumlarına ilişkin hususlar için geçiş hükümleri sözleşmede yer alıyor.

• Zabit yeterlikleri arasında 24 ay olan deniz hizmetinin 36 aya çıkarılacağı belirtiliyor, bu konuda Müsteşarlığın bir çalışması var mı? Eğer varsa ne zaman yürürlüğe girer?

STCW sözleşmesi kapsamında, dünya deniz ticaret filolarındaki uygulamalar gözönüne alındığında, yeterlik yükseltmeleri için, süre yönünden minimum kriterleri uygulayan bir ülkeyiz. Bu sebeple, vardiya zabitliğinden I.zabitliğe olan yükselme süresini Gemiadamları Yönetmeliği’nde yapmayı planladığımız değişiklikle dünyadaki uygulamalara paralel olarak bir miktar uzatacağız. Bu uygulama STCW 2010 kapsamında Gemiadamları Yönetmeliği’nde yapacağımız değişiklikle birlikte bu yılsonuna kadar yürürlüğe girecek.


Böyle bir uygulama, sektördeki zabitan eksikliğindeki sıkıntıya olumlu mu yoksa olumsuz mu etki yapacaktır?

STCW sözleşmesi minimum süreleri belirliyor. Asgari kriterlerin üzerindeki her türlü uygulama bir taraf devlet olarak idaremizin düzenlemesine bırakılmıştır. Mevcut durumda 24 ay deniz hizmeti ile 1.zabit/2.makinist yeterliği alan vardiya zabit ve makinistleri, zaten hemen gemilerde 1. zabit/2.makinist olarak çalışacak kadro bulamamaktadırlar. Örnek olarak, 1. zabit yeterliğine sahip olmalarına rağmen 1-2 yıl daha vardiya zabiti olarak çalışmaya devam etmektedir. Kaldı ki deneyim yoğunluğu gerektiren bu meslekte, teorik olarak 5 yıl içinde gemi kaptanı/baş mühendisi olma imkanı bulunmaktadır ki, bu ne idare olarak bizim ne de donatanların onaylayabileceği bir durumdur. Yapılacak düzenleme ile vardiya zabiti/makinisti olarak bekleme süresi uzayacak, 1. zabitlik/2.makinistlik yeterliğindeki sayısal fazlalık azalacak, Kaptanlık yeterliğine terfi süresi uzayacak, böylelikle en üst yeterlik belgesine ulaşmak isteyen zabitlerin denizde çalışma süresi artacaktır.




• Danıştay’ın kararıyla makine mühendisleri ve meslek yüksek okulu mezunlarına sağlanan intibak eğitiminin önü kesilmiş oldu. Kaç öğrenci bu haktan yararlanabildi?

Müsteşarlığımız tarafından, Danıştay karar tarihinden önce bu haktan yararlanarak eğitime başlamış öğrencilerin kazanılmış haklarının korunmasına yönelik çalışma yapılmaktadır. Bu süreç tamamlandıktan sonra bu haktan faydalanarak yeterlik belgesi alan kişiler hakkında istatistki bilgi verilmesinin daha sağlıklı olacağı kanaatindeyim.

• Her yıl Gemiadamları Yönetmeliği’nde değişikliğe gidiliyor. Aspirin tedaviler ile denizcilik eğitimine çözümler aranıyor. Geniş kapsamlı ve kalıcı bir eğitim yönetmeliği hazırlanamaz mı?

Aslında, yürürlükte olan Gemiadamları Yönetmeliği ve Eğitim Sınav Yönergesi, STCW 78 Sözleşmesi’ne tam olarak uyum sağlamaktadır. STCW 78 Sözleşmesi 2010 değişikliklerinin de ulusal mevzuatımıza eklenmesi ile bu yönde bir sıkıntı kalmayacaktır. Ancak ne olursa olsun, denizcilik eğitimi, bu eğitimi veren kurumların izleme ve değerlendirme faaliyetleri ile ilgili mevzuatın hazırlanırken, ilgili Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarının etkisi kesinlikle gözardı edilmemelidir.

• Türk armatörlerin artık büyük tonaja geçtiği görülüyor. Filodaki 3.000 GT altı gemi sayısı her geçen gün azalırken, bu yeterlilikte eğitim veren kurumların ve mezun sayısı artıyor. Böylelikle meslek lisesi ve meslek yüksek okullarından mezun olan veya olacak öğrencilerin çalışabileceği alanlar daralıyor. Bu konuda Müsteşarlık ne gibi bir çözüm üretebilir?

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar ile YÖK’e bağlı önlisans düzeyinde eğitim veren meslek yüksekokullarından mezunların lisans düzeyindeki mezunlar ile aynı yeterlik belgesi almaları ve 3.000 GT üzeri gemilerde vardiya zabitliği yetkisi verilmesi, mahkeme kararları nedeniyle mümkün değildir. Bununla birlikte bu gemiadamları, Gemi Trafik Hizmetleri Operatörlüğü, Liman Devleti Kontrolü Uzmanı gibi kadrolarda istihdam edilebilmektedir. Müsteşarlık olarak gemilerde çalışma fırsatı bulamayan gemiadamlarına bu şekilde istihdam şansı yaratabilmekteyiz.

• Öğrencilerin en büyük sıkıntısı staj. Armatörlere bu konuda ne gibi çağrınız olabilir veya Müsteşarlık gemilere stajyer zorunluluğu getirebilir mi?

Müsteşarlığımız tarafından yayınlanan Gemilerin gemiadamları ile donatılmasına ilişkin mevzuat kapsamında, stajyer istihdam eden gemilerde, diğer personelden indirim yapma imkanı bulunmaktadır. Armatörlerimizin bu durumu gözönüne alarak stajyer alması özendirici bir tedbirdir. Gemierde stajyer bulundurma zorunluluğu getirilmesi şu an için uygulamaya koymaya taraf olduğumuz bir yöntem değildir. Armatörlerimiz, ileride bünyesinde çalıştıracağı gemiadamlarını öğrenciyken stajyer olarak gemilerinde çalıştırmaya başlaması, geleceğe yatırımdır. Herkesin bu konuya bu açıdan bakması gerekmektedir.

• Danıştay’ın aldığı karardan sonra, intibak eğitimi ile ehliyet almaya hak kazanan makine mühendislerinin belgelerinin Müsteşarlıkta bekletildiğine dair şikayetler geliyor? Bunun bir gerekçesi var mıdır?

Esasen, gerek makine ve gemi inşa mühendislerinin gerekse, meslek yüksekokulu mezunlarının alacakları STCW 78 Sözleşmesine uygun tamamlama eğitimleri ile yeterlik sahibi olabilmeleri Müsteşarlık tarafından mevzuata konulmuştur. Ancak, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve İTÜDEFAMED tarafından açılan dava sonucunda bu kişilerin yeterlik alabilmelerinin önü kapanmıştır. Durum bu halde iken, bu kişilere yeterlik belgesi verilmemesi konusunda Müstaşarlık aleyhine şikayette bulunulmasına anlam veremiyorum. Müsteşarlığın, başka bir eğitim kurumu tarafından açılan dava sonucunda Mahkeme tarafından verilen kararı uygulamak dışında yapacak bir uygulaması bulunmamaktadır. Gemiadamı veya gemiadamı adaylarımızın şikayet mercii mahkemeler ve yapacakları iş ise açılan davalara müdahil olmaktır. Bununla birlikte, mahkeme kararı tarihinden önce eğitime başlayan öğrencilerin kazanılmış haklarının korunmasına yönelik bir mevzuat hazırlanması için Müsteşarlığımız tarafından çalışmalar yürütülmektedir.

MURAT ERDOĞAN / PERŞEMBE ROTASI


arkadasım daha yururluge gırmemıs bır konudur ve ne zaman yururlugu gırcegı belli deildir.orda verilen tarih düşünülen tarihtir.
 
Arkadaşlar gemi adamı yönetmeliği STCW 2010 değişiklikleri gözönüne alınarak değiştirildi.
http://www.denizcilik.gov.tr/dm/dosyalar/gemiadamları yönetmeliğinde değişiklik yapılması.doc

linkte görebilirsiniz. 1.zabitliğe ve ikinci mühendisliğe geçiş süresi 36 ay. başmühendis ve kaptanlık ise 24 ay olmuştur.

ancak yakınyol başmakinistliği için ters bir durum var. 36 ay ikincilik yapılmasını istiyorlar. okuyun yönetmeliği önce.

Fakat bunlar henüz yürürlüğe girmedi!

Ne zaman yürürlüğe gireceği belli değil!

En erken ocak 2013 deniliyor ki müşteşarlığa attığım mailin karşılığı da bu yönde oldu. Yönetmelik hazır ancak yürürlüğe henüz girmedi. Ayrıca kazanılmış hak diye bir şey var korkmayın.
 
Konuyu inceleyecek kişiler için aldatıcı olmaması açısından "Yürürlüğe girdi" ifadeleri "Yerine yürürlüğe girecek" ifadesi kullanmanız gereklidir.

Çünkü şuan itibariyle yürürlükte olan böyle bir yönetmelik değişikliği bulunmamaktadır.
Taslak halinde bulunan kararlar veya diğer görüşmeler onay yazılarına tabi olduğundan garantili bir husus değildir.

Taslaklar müsteşarlıkça bakanlığa sunulur, Taslak görüşülür, süre uzatımı veya bekletmeye gidilebilir, onayı çıkarsa yürürlüğe girer lütfen bu ayrımı yapalım.
 
Bu konu biraz eski kalmış, bildiğiniz gibi hizmet süreleri uzatılalı baya oluyor.

36 ay yerine 30 ay yetiyor diye biliyorum. Benim sorum, 1 ay neye göre hesaplanıyor? Hizmet sürelerimi topladığımda şu an 922 gün ediyor (ayrılış günlerini katmadım), bu süre ile liman başkanlığına gitsem kabul edilir mi?
 
Bu konu biraz eski kalmış, bildiğiniz gibi hizmet süreleri uzatılalı baya oluyor.

36 ay yerine 30 ay yetiyor diye biliyorum. Benim sorum, 1 ay neye göre hesaplanıyor? Hizmet sürelerimi topladığımda şu an 922 gün ediyor (ayrılış günlerini katmadım), bu süre ile liman başkanlığına gitsem kabul edilir mi?

1 Ay 30 gün olarak hesaplanıyor, gemiye katılış ayrılış tarihlerinden birini sayıyorlar, 36 ayın 30 ayı deniz hizmeti 6 ayı izin olarak sayılıyor. Yeterliliğinizi aldıktan 36 ay sonra terfi işlemlerine başvurabiliryorsunuz.
 
Geri
Üst