Hs Yüksekliği ?

durukanozcan

Küpeşteci
Denizci
13- 02 MAYIS 1999 günü göz yüksekliği 18 feet olan bir seyirci 10:00:00 GMT’de Ay’ın üst kenar yüksekliğini 32º 46’,7 olarak ölçmüştür. Gözlem anında hava sıcaklığı 20ºC ve hava basıncı 990 Mb’dır. Düzeltilmiş sextant yüksekliği (Ho) nedir?
A) 32º 15’,1
B) 33º 15’,1
C) 33º 11’,9
D) 34º 11’,7
E) 33º 41’,9

bu sorunun çözümünü anlatacak olan var mı acaba?cvp:C

ilk önce a2 sayfasından çevren alçalıma girersın 18 feet in karşılıgını bulursun ve daima -dir(mt olsa dahi) onu üst kenar yüksekliğinden cıkarırsın height sexant ı bulursun ondan sonra yene a 4 sayfasından 990 mb ın karşlıgını 20 dereceyle kesistirirsek ordaki bir harfle kesıscek o harfte olan rakamı ya eklerız yada 0 sa dokunmadan o aynı rakama yazarız ondan sonra üst kenarı istediği için bizden 30 dan cıkarırz bize ho yu verir eğer bize hp değerini de isteseydi bu sefer verilen saati gmt verdiği için 2 mayıs ay için hp değerini 10 ile girerek bulurduk günlük sayfalardan ondan sonra eğer enlem 35 ile 90 derece arasında ise bu sefer 35 90 açısal yükseklik değerine girerdik ilk yükseklik değeriatıyorum 36 derece 10 dakika ilk 36 yı buluruz hemen sol yanında 10 dakikayı buluruz bize vericek rakam 55,3 ü verir bunuda ısı değer sıcaklık düzeltmesini bulmuştuk ya hemen onun altına eklerız ondan sonra buldugumuz hp değeri yene gök cisim yükseklik acısı altındaki sol taraftan hp yazıyor onun hemen yanında l ve u yazısı var biz üst kenarında oldugumuz için onun yanındakı günlük sayfadan buldugumuz hp değerinin karşılıgını ordan buluruz misal atıyorum hp 55,3 karşılıgı ise üst kenarında oldugumuz için U kısmında 3,9 yazar onuda acısal düzeltmemızdekı rakamdan eklerız. üst kenar oldugu için atıyorum 42 derece3,9 dakika dimi onuda üst kenar oldugu için 30 dan cıkarırdık ho yu bulurduk eğer zt olarak isteseydı zamanı busefer boylamı /15 e böler 7,5 dan büyükse +1 yapar istenılen zamana ekler yada cıkarıp gmtyi bulurduk o buldugumuz saatlede atıyorum 29 agustos için ay bolumune girip buldugumuz saatle onun hp değerini alırdık cok karışık oldu biliyorum ama bunu notik almanak ve a2 a4 sayfaları ile anlatmak daha kolay ve basit

ay ust kenar duzeltme

32 46.7
-4.1 dip
-------
32 42,6
57.7 ( + 1st ana duz)
1.5 ( + 2nd duz ust kenar)
0.1 ( ek kirilma)
--------
33 41.9
30.0 (butun ay ust duzeltmelerden 30.0 cikar) Cetvelde yanda da yaziyor..
------
33 11.9

Geri