Ikilemde Kaldıgım Sorular

seaquest

Küpeşteci
Denizci
yarın hukuk sınavım var.calısırken bazı sorularda farklı kaynaklarda farklı cevaplar buldum.bilen arkadaslar yardımcı olursa sevınırım.
[FONT=&quot]1.Aşağıdakilerden hangisi geminin unsurlarından sayılmamaktadır?[/FONT]
[FONT=&quot]a) Denizde hareket kabiliyeti[/FONT]
[FONT=&quot]b) Ticari kazanç amacı gütme[/FONT]
[FONT=&quot]c) Pek küçük olmayan tekne[/FONT]
[FONT=&quot]d) Amaca uygun kullanmanın denizde hareket imkanına bağlı olması[/FONT]
[FONT=&quot]e) Denizde yüzme kabiliyeti[/FONT]
[FONT=&quot]b veya d
[/FONT]

[FONT=&quot]2.Gemide işin bir haftadan fazla süreyle tatil edilmesini gerektiren zorlayıcı sebepler ortaya çıktığında bu süreye rastlayan hafta tatili ücreti ne kadardır?[/FONT]
[FONT=&quot]a) Tam gün[/FONT]
[FONT=&quot]b) 10 saat karşılığı[/FONT]
[FONT=&quot]c) 2 gün[/FONT]
[FONT=&quot]d)yarım gun
[/FONT][FONT=&quot]e) 1,5 gün[/FONT]
[FONT=&quot]e veya d
[/FONT]

[FONT=&quot] [FONT=&quot]3.500 rüsum tonilatodan büyük gemilerin “Yola Elverişlilik” denetini yapmaya aşağıdaki kuruluşların hangisi yetkilidir?[/FONT]
[FONT=&quot]a) Liman Başkanlıkları[/FONT]
[FONT=&quot]b) Bölge Müdürlükleri Sörvey Kurulları[/FONT]
[FONT=&quot]c) Marmara Bölge Müdürlüğü Sörvey Kurulu[/FONT]
[FONT=&quot]d) Yüksek okul mezunu liman başkanlıkları[/FONT]
[FONT=&quot]e) Devlet Denetleme Kurulu[/FONT]
[FONT=&quot]a veya c[/FONT]

[/FONT]

[FONT=&quot]4.Bir işlemin kirlenmeye sebep olmasını engelleyecek en önemli faktör aşağıdakilerden hangisidir?[/FONT]
[FONT=&quot]a) Böyle bir işlem için hazırlanmış kontrol listesi[/FONT]
[FONT=&quot]b) Çalıştırma el kitabı[/FONT]
[FONT=&quot]c) Yeterli sayıda yardımcı personel[/FONT]
[FONT=&quot]d) İşlemin yetenekli bir zabitin gözetiminde yapılması[/FONT]
[FONT=&quot]e) Tayfanın işlem ile ilgili tecrübesi
[/FONT]
[FONT=&quot]???[/FONT]

[FONT=&quot]5.MARPOL 73/78 gereği dökme zehirli sıvı maddelerle deniz kirlenmesini önlemek amacıyla ÖZEL ALAN olarak ilan edilmiş denizler aşağıdakilerden hangileridir?[/FONT]
[FONT=&quot]a) Karadeniz, Akdeniz[/FONT]
[FONT=&quot]b) Akdeniz, Baltık[/FONT]
[FONT=&quot]c) Karadeniz, Baltık[/FONT]
[FONT=&quot]d) Basra Körfezi, Baltık[/FONT]
[FONT=&quot]e) Karadeniz, Basra Körfezi[/FONT]
[FONT=&quot]c veya e[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]

1.soru bana sınavda çıktı. cevabın doğruluğunu bizzat sınavda test ettim. doğru cvp b) Ticari kazanç amacı gütme olacak. zaten bu şık ticaret gemisi olma unsuruna giriyor.
2)bkz Deniz İş Kanunu madde42 d)yarım gun
3) yola elverişlilik her zaman limanda verilir.
4)d (bkz forumda daha önce paylaşılmış sorular ve cvpları)
5)için daha önceki paylaşılan sorularda doğru cvp c karadeniz,baltık olarak verilmiş ama neye göre doğru cvp tespit edilmiş bir fikrim yok marpol edit.2006 sayfa236, annex II madde 8.2 der ki "In the Antarctic Area any discharge into the sea of noxious liquid substances or mixtures containing such substances is prohibited." yani sadece 60 derece guney enleminin güneyi için hiç bir şekilde tahliye yapılmayacak deniliyor. başkada annex II ye ait özel bölge tanımlaması bulunmuyor.(en azından konuyla ilgili başka bir ek varsa ben bulamadım.)
sınavda başarılar.

Geri