arkadaşlar sınava girdim, geçtim.
önemli ayrıntılar ;
-sınavda 50 soru var
-süre 50 dakika
-başarısızlık durumunda sınav merkezinden yeni sınav için başvuru yapabiliyorsunuz (dilekçe, yeni banka dekontu 45 tl...) veya kursa gitmeyi tercih edebilirsiniz.
aklımda kaldığı kadar çıkabilecek sorular;
1-ssp nedir?
2-ais nedir?
3-4- sso nedir? (2 kere)
5-gmdss a2 bölgesi tanımı
6-gmdss a3 bölgesi tanımı
7-gmdss a4 bölgesi tanımı
8-en uygun haberleşme sistemi hangisidir? (gmdss)
9-10- ısps yürürlüğe girme tarihi (2 kere) 1.7.2004
11-ısps solas'ın hangi bölümünde yer alır? (XI) (emin değilim)
12-msc deniz güvenliği komitesinde ne yer almaz? (eğitim ve sınav yönetmeliği) (emin değilim)
13-ısps in yürürlüğe girmesi ile gemi bünyesinde ne zorunlu tutulmuştur? (gemi bünyesinde imo no yazılı olmalı)
14-gemiler limanda hangisine göre denetlenir? (solas)
15-yük taşıyan taşıtan, depolayan, kiralayan vs vs... kimdir? (broker) (emin değilim) (diğer şıklar stevedor, puantör, forverder..)
16-30- güvenlik seviyeleriyle ilgili ek tedbirler güvenlik seviye içerikleri ve tanımları (seviye 1 2 3 için ayrı ayrı) (çalışın bu konuya)
31-hangisi temel arama cihazı değildir? (şıklar garipti) (ucu kancalı sopa, ucunda iğne kanca olan ip, el feneri, pertavsız, vs...) (pertavsız olduğunu düşünüyorum)(emin değilim)
32-37-sınırlı alanlar ve içerikleri ile ilgili sorular (çalışın derim)
38-gemide yaşanan türlü olaylar ve gemi geçmişi nereye kayıt edilir? (güverte jurnali)
39-gemi,liman güvenlik tesisi, ofis arası güvenlik talimi ne sürede yapılır? (yılda 1 18 ayı geçmeyecek şekilde) (emin değilim)
40-denizde yapılan, ülke güvenliğini direk tehdit etmeyen ama devlette küçük çaplı kaos oluşturan eylem hangisidir (korsanlık, deniz haydutluğu, asimetrik terör vs. vs... asimetrik terör dedim) (emin değilim)
41-Kayıtlarda kullanılan dil ya da diller ile ilgili soru (İngilizce,Fransızca ya da İspanyolca değilse, bu dillerden birine yapılacak)
42-43- gemiye yapılan korsan eylem neyi amaçlamaz (2 kere) (itibarsızlaştırma, kaos yaratma vs vs.. itibarsızlaştırma dedim) (emin değilim)
44-toplu panik yönetiminde ne yapılması yanlış olur? (fevri davranmak)
45-liman tesisi güvenlik sertifikası kaç sene geçerlidir? (5) (emin değilim)
46-sso nun kaptana karşı sorumluluğunda hangi şık yanlıştır (sso kaptanın emri ile çalışmayan gemi adamını tutuklar)
47-sınava
48-çalışmadan
49-sakın
50-girmeyin
başarılar....