Kaptan Baş Mühendis'in Amiri midir?

kesinlikle evet!

gemi yönetim şemalarının tümünde (ulusal ve uluslararası)kaptan en üstte 2. kpt ve baş müh. onun altında yer alır.Kaptan gemideki tek amirdir.Baş.Müh. ise makinadan tek sorumlu amirdir ve makamdır.Başka bir örneği de deniz hukukunda görebiliriz.Herhangi bir kurtarma durumunda kaptan kurtarna ücretinin 1/6 sını alırken diğer tüm personel(ç.başı dahil) 1/6 lık miktarı paylaşır...

bide ek bilgi olarak eklemeliyim carkcibasi ve 1.zbt ayni seviyede olmalarina ragmen 1.zbt geminin disiplin amiri oldugu icin bir zerrede olsa carkcibasinin ustundedir fakat protokolde ornegin bir yolcu gemisinde yolcularin karsilanmasi yada balo vs gibi etkinliklerde kaptanin hemen arkasinda carkcibasi yer alirmis gecen gun 7 01 egitimimizde hocamiz anlatti ve kendiside uzun yillar basmuhendis olarak hizmet etmis simdide hocalik yapan bir kisidir paylasayim dedim.

Zaten çoğu geminin yönetim şemasında vardır.
Tüm Yetki ve Sorumluluk: Gemi Kaptanı
Güverte İşletim ve Yönetim: I.Zabit
Makine İşletim ve Yönetim: Baş Mühendis

teknik açıdan chief engineer = chief officer fakat gemilerde nedense bu uygulanmıyor , sanırım kaptanların baş mühendisleri ve 1.zabitlerine karşı tutumu bu durumda etkili

amirlik çok farklı bir kavramdır. soruda kavram karmaşası oluşturmuşsunuz. üst astın her zaman her yerde amiri değildir. verilen cevaplara göre kaptan çarkcıbaşının amiriyse 2. çarkcı 4. kaptanın amiri aynı zamanda reis yağcının amiri olur.Kavram karmaşası olur. kaptan çarkcıbaşının denetçisi yada müfettişi olabilir.

amiri olsa hesap sorabılırdı pekı neden soramıyor ? çarkcı bası şirketı bılgılendırmek ıcın sorunlar hakkında rapor hazırlar kaptana ıletır kaptan da sırkete ıletmekle mukelleftır amir yanlıs kelıme olmuş

bence bir kişinin amir olması o kişinin o işde üstün bir bilgisi olması gerekir.çoğu şirkette baş mühendis kaptana karşı sorumludur der ama en ufak bir arızada kaptan geri çekilir.geri çekilen amir olabilirmi.baş mühendis ve kaptan gemiyi beraber sevk ve idare eder.başmühendisin amiri teknik müdürdür.hukukda kağıt ustunde kaptan biraz daha ön plandadır ama bir ceza olursa şayet her ikisine birden ceza gelir.gemi disiplin amiri olmak için illa güverteci olacak diye bir madde yoktur.makinacıda isterse bu belgeyi aldığı takdirde gemi disiplin zabiti olabilir bu zabitlik 2.kaptana ustunluk vermez.2.kaptan basmuhendisin altında dır.

Bir işyerini yönetmek için %100 iş bilgisi aranmaz.
lyi bir işletmeci niteliği aranır, cunku yonetım ıscıler ısı bıraktıgında kollarını sıvayıp kendılerı calısmaz bunu anca ustabasılar yapabılır. burada ustabası tabiri I. Zabit ve baş mühendise uyuyor. Kendi branşlarından sorumlular.
Yasa önünde Kaptandan sonra I. Zabit geliyor.
Sorumluluklar bakımından makine arızasından kaynaklanan bir sorun oluşursa baş mühendis ve gemi kaptanı beraber tutuklanır, yuk yuklemeden kaynaklı bır sorun olustu dıyelım I.zabit ve gemi kaptanı beraber tutuklanır. Ancak şirket gözünde teknik durumlarda baş mühendis direk rapor verebılır kanaati vardır.

Ulusal ve uluslararası kanunlara göre kaptan gemiyi sevk ve idare eden tek kişidir. Kaptanın herhangi bir nedenle yokluğunda 1. Zabit kaptana vekalet eder.

MASTER
CHIEF OFF. CHIEF ENG.
2ND OFF. 2ND ENG.
3RD OFF. 3RD ENG.

NOT: 2.KAPTAN VE BAS MUH. AYNI RUTBEYE DENK GELİR AMA YAŞ OLARAK GENELDE BAS MUH DAHA BUYUK OLDUGUNDAN 2. KAPTANLAR SAYGI GOSTERIRLER.

Arkadaşlar bu konuda Manila toplantısında alınan ve yazılan bir karar var.Gemi de gemi kaptanından sonra kaptan adına imza atabilecek tek kişi 1.zabittir ve bu özelliğinden dolayı çarkçı başı 1. zabitten sonra gelir.Yoğun olduğum için bakmadım ama bulunca orjinalini yayınlamaya çalışırım.

1.zabitlerin kendini ç.başı ile eşit hatta üstün görme fikrini anlayamıyorum.mademki üstün veya eşit neden maaşı 2.mühendis ile aynı.hatta bazı firmalarda 2.mühendisten daha düşük.ayrıca kamaralar bile farklı..2.kaptanlara önerim iş başvurusu yaptığınız firmalara "Ben BAŞ MÜHENDİS"eşitim,hatta üstünüm ona göre Başmühendis ile aynı maaşı istiyorum deyin..bakalım iş bulabilecekmisiniz?hatta şirkette yüzünüze nasıl bakacaklar

Geri