Kaptan Yeterliliğinden Uzakyol Kaptan'a Geçiş İngilizce Sınavı?

mavinal

Küpeşteci
Denizci
kaptan yeterliliğinden uzakyol kaptanı olmak için 7.01 kursu dışında ingilizce ielts, toefel sınavlarına da girmek gerekiyor mu

Kaptan yeterliliğinden Uzakyol Kaptan yeterliliğine geçişlerde eğer daha önceden GASM Genel İngilizce, TOEFL veya dengi bir sınavda geçer not aldıysanız, intibak eğitimlerinin bitiminden sonra gireceğiniz ingilizce sınavlarından muaf olursunuz.Konunun emsali yaşanmış ve mevcuttur.

Diğer yeterlilikler için istenen intibak eğitimi ve ingilizce başarı şartı aranan sınavlarda da bu kaide geçerlidir.

Daha önce kaptanlık için gereken sınavlara girerken ingilizceden de sınav olmuştuk. Şimdi 7.01 kursuna katılacağim. A-II/2 eğitim programı ile idarenin öngördüğü ve "Eğitim-Sınav Yönergesinde" başarı ve muafiyet esasları belirtilen İngilizce eğitimini İdare tarafından uygunluğu onaylanan bir eğitim kurumunda tamamlamak, burayı anlamadım. GASM'da gireceğim ingilizce dışında toefel ve dengi bir sınava da girmem gerekecek mi

Gireceğiniz tamamlama kursunda ingilizce eğitimi de alacaksınız, ilgili paragrafta o anlatılıyor.
Daha önceden belirttiğiniz üzere denk olan sınava girip başarılı olmuşsunuz,
Bu yeterlidir.

teşekkür ederim

iyi günler
bugün telefonla bir yerden kaptanlıktan uzakyol kaptanlığına geçişte toefl ya da kpds'den sınava girmem gerektiği söylendi.

Bakanlığın sitesindeki yükselme şemasında kaptan olarak 1 sene hizmetten sonra GASM ingilizce sınavına girip uzakyol kaptanı olunuyordu.

ben kelime bilgime pek güvenmiyorum daha çok sıfat ağırlıklı çıkıyor yds de dinlemem ve yazmam konuşmam iyidir yani benden isteğini ona izzah edebilirim veya dinlediğimi boşluklara doldurabilirim sizce yds den şaşmadan yds mi kasayım yoksa ielts mi tercih edeyeyim teşekkürler

YDS örneğinden hatırladığım kadarı ile çok uzun uzun paragraflar içeriyordu. IELTS bana çok rahat gelmişti. Öncesinde araştırmadan TOEFL'a girdim ve 60 aldım. Sonra öğrendim ki 72'ye çıkmış boşuna girmişim. Ardından IELTS ile denedim şansımı 6,5 aldım ve fazla kasmadım. Adım adım TOEFL'ı anlatayım önce:
1) Reading ile başlıyor. Uzun uzun 5 adet parça (yanlış hatırlamıyorsam) okutuyor arkasından soruları yaslıyor. Sürekli parçaya dönüp cevap aramak durumu olabiliyor. Bu sınavda İngilizlerin genelde kullandığı ve gerçekten işe yarar bir teknik olan "skim&scan" mutlaka kullanılmalı.
2) Reading sorularını cevpladıktan sonra (ambale olmuş bir kafa ile) Listening başlıyor. Ben burada koptum işte. Amcanın veya ablanın biri başlıyor anlatmaya ki çok detaylara iniyor, konuşma sonlandığında ben konunun başında ne anlattığını hatırlayamıyorum. Bırakın İngilizceyi Türkçe olsa cevaplayamam. 2 kişi arasında bir akademik konuşma geliyor. ardından soruları geliyor. Sonra da tek kelimelik cevaplı bir bölüm geliyor.
3) 10dk ara veriliyor. Tabii TOEFl sınavında herkesin başlama süresi aynı fakat sonra işler değişiyor. Yanınızdaki adam hızlı ise siz daha reading yaparken yan bilgisayardaki "Test Taker"ın listening sınavına kulak misafiri oluyorsunuz. Bu 10dk arada da herkesin çıkış ve giriş süresi farklı oluyor hali ile. Bir de eğer istemezseniz mola yapmayabilirsiniz ki biraz kafa dinlemek iyi olur kanaatimce.
4) Dinç bir şekilde sınava geri döndüğümüzde Speaking ile başlıyoruz. Öncelikle bir okuma parçası geliyor bunun okunması bittikten sonra da akademik bir konuşma oluyor. Genellikle ikisi de aynı konuda fakat tezat düşüncelerde oluyor. Okuma parçasına dönüş oluyor muydu hatırlamıyorum.Siz bunlardan mixleyip anlatıyorsunuz. Fakat dinleme parçaları tüm sectionlarda sadece 1 kez dinleniyor, tekrarı yok. Buradan sağlam puan almıştım. Ama insan kendini acayip hissediyor bilgisayara konuşurken.
5) Son bölüm olan Writing ile sınav bitecek. Coştuğum bir bölüm olmuştu. Aynen speaking'de olduğu gibi bir okuma parçası geliyor ki buna sonra tekrar dönebiliyorsunuz ve yazma ekranında da sol tarafta hep açık duruyor o yüzden enerjinizi öncelikle dinleme parçasına vermek daha iyi. Burada birbirini destekleyen parçalardı yanılmıyorsam. Sizde noktalama preposition durumlarına uygun şekilde en az 300 kelimelik bir yazı yazıyorsunuz. TOEFL'ın en avantajlı bölümü ve bana göre IELTS'e avantaj sağlayan tek bölümü.

TOEFL önemli noktalar:
- Sınava salonuna girerken saat, cüzdan, ceket, telefon, kemer, kağıt, kalem hiç bir şey aldırmadılar.
- Boş kağıt ve kalem salonda herkese veriliyor.
- Speaking ve writingde synonim kelimelere çok önem veriliyor. Mesela bir cümlede "for example" dediniz daha sonra tekrar buna ihtiyaç oldu "for instance" deyip puanı kapın. Bunun gibi daha var.
- Bazı kelimeler gerçekten TOEFL'da + puan: Hazardous, jeopardise, either - or, neither - nor, give a shot v.b.
- Dinlemer sadece 1 defa çıkıyor.
- Daha önce de bahsettiğim gibi herkes ayrı bölümlerde olabiliyor (hatta oluyor) sınav daha bireysel gerçekleşiyor.

IELTS:
1) Listening ile başlıyor. Fresh bir kafa ve zihin ile daha başarılı geçiyor. IELTS'in bir avantajı bence bu bölüm ile başlaması. Herkese bir kitapçık dağıtılıyor ve cevap kağıdı. Bu bölümde Academic ve Genereal Training modülleri arasında fark yok. Kitapçığa dokunmuyorsunuz. Ne zaman hoarlörlerden konuşma başlayıp kitabın bikmem kaçıncı sayfasını açın derse o zaman açıyoruz. Ses kaydı biğrazdan bir konuşma geleceğini ve buna göre örneğin 1. ve 2. soruyu cevaplayacağımızı söylüyor ve ardından atıyorum şimdi 25sn soruları inceleyin diyor. İnceleme süresi bitince de dikkatli olun konuşma başlıyor diyor. Soruları bildiğiniz için neye dikkat edeceğinizi de biliyorsunuz. Kitapçığa işaretliyorsunuz. Böyle böyle adım adım Listening bitiyor. Konuşmacı en son konuşmasını yaptıktan sonra size diyor ki sınavın son 5 dakikası (belki 10dk hatırlamıyorum) cevapları cevap kağıdına geçmek içindir. Herkesin aynı anda süresi ve sınavı bitiyor.kitapçıklar kapanıyor ve toplanıyor.
2) Reading bölümünde sıra. Burada da yeni kitapçıklarınız dağıtılıyor fakat academic mi yoksa general training mi olduğunu kontrol edin. Burada sorular farklı. Soruları direkt cevap kağıdına işaretlemenizi söylüyor yayın yapan ses ve cevapları cevap kağıdına aktarmak için ekstra süre verilmeyeceğini söylüyor. Siz de direkt cevap kağıdına yapıyorsunuz. Kısa kısa paragraflardan oluşan çok soru insanı inanın TOEFL kadar yormuyor. Yani bana göre bu bölüm de TOEFL'dan daha insancıl. Tüm "candidate"lerin sınavı aynı anda bitiyor, yine kitapçığı kapatıp kalemi bırakıyoruz. Kitapçıklar toplanıyor.
3) Writing için konumuzun ve sorumuzun yazılı olduğu iki adet kağıt geliyor. 2 adet kağıt 2 adet konu ve 2 adet yazı demek. 1. yazı genellikle formal mektup dilekçe v.s. gibi birşey oluyor. Daha az puanı kapsıyor. Önemli olanı ve asıl puan getireni "task 2". Buna yoğunlaşıp güzel bir makale yazmak gerekiyor. Yine aynı anda herkesin sınavı bitiyor. Burada da Academic modul ve General Training modul farklı konularda.
4) Speaking testi. Benim speking testim için yaklaşık 4 saat sonraya randevu verilmişti. Diğer üç sınavın yapıldığından farklı bir merkezde yapıldı. Bireysel tek tek yapıldığından zaman alıyor sanırım. Çünkü Sınavı itrip yarım saat 1 saat süresi olanlar da vardı. Speaking testte bazı fix tanışma soruları sorulduktan sonra konunuza geçiliyor bununla alakalı sorular geliyor ve bir konu ile ilgili atıyorum 3dk aralıksız konuşmanız fikir beyan etmeniz isteniyor.
Sonuçta IELTS sınavından 6,5 aldım gayet yeterli bir puandı ve TOEFL gibi kasılmadım.

YDS bilemiyorum ama onda da sanki uzun uzun paragraflar vardı gibi. Benim tercihim yine IELTS olurdu.

IELTS için hatırlatmalar:
- Salona ceket, mont, hırka vs. ile girerseniz çıkaramazsınız bir daha sınav sonuna kadar. (TOEFL'da da aynı)
- Kalem, kalemtraş, tükenmez kalem ve silgi yanınızda bulunsun bir de nufüz cüzdanınız.
- Salona girerken fotoğraf çekimi var sonra üzülmemek için saçınızı başınızı düzeltin derim (TOEFL için de geçerli). Keşke 2010 yılında sağlık yenilerken biri de beni uyarsaydı da saçımın önü ibik gibi anlamadan fotoğraf çekilmeseydim ki bu sene tekrar yenilerken en son işletmeye gitmeden önce saçımı başımı düzelttim öyle gittim HSSGM'ye fotorğraf bu sefer yakışıklı olsun diye fakat eski fotoğrafı bastılar verdiler kağıdı elime. Hem de daha acısı artık bastıkları fotoğraf renkli.
- Telefon tablet not vs. içeri almıyorsunuz.
- TOEFL'dan daha insancıl idi. Sınavda bir masada 2 öğrenci oluyor ve herkesin oturacağı yer önceden belli. 2 öğrenci olması writing'de biraz problem oluyor yazdıklarınızı silgi ile silerken masanın sallanması insanı mahcup ediyor; ya da yanınızdaki silerken masanın sallanması rahatsız ediyor. Herkesin önünde cam şekeri diye tabir ettiğimiz renk renk şekerlerden ve yarım litrelik soğuk-serin su koymuşlar ki çok önemliydi bence.
- Sınavın olacağı hafta mutlaka sınav yerinin olduğu döküman adresinize gelmiş olsun yoksa telefon ile irtibat kurun çok ilgililer ve problemi çözmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu dökümanda yazılı sınava ve speaking'e nerelerde ve saat kaçta gireceğiniz yazılı mutlaka önceden bilmekte fayda var.

Geri