Kasım 2007 Vardiya Zabiti Benzeri Sorulmuştur

amator007

Küpeşteci
Denizci
01 - Yüksek tonajlı geminiz ile Norfolk/ABD limanına giriş esnasında ilerleme istikametinizde gördüğünüz yatay yeşil, kırmızı, yeşil, renkli sütun tipi şamandıra ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Bu şamandıra; sancak tarafta bırakılarak iskele tarafta bulunan tercihli kanalda seyre devam
b) Bu şamandıra; sancak tarafta bırakılarak seyre devam edilmelidir.
c) Bu şamandıra; iskele tarafta bırakılarak sancak tarafta bulunan tercihli kanalda seyre devam
d) Bu şamandıra; iskele tarafta bırakılarak seyre devam
e) Bu şamandıra emniyetli suları markalamaktadır

02 – 04 Mayıs 1999 01:25:10 UT(GMT) de, Acrux yıldızının GHA ve Dec değerleri nedir?
a) 560 08’,2 – 630 05’,9 S
b) 56 007’,2 – 630 05’,9 S
c) 430 31’,0 - 630 05’,9 S
d) 550 50’,2 - 630 05’,9 S
e) 520 12’,2 - 630 05’,9 S

03 - Ekvator kuşağı yıldızları için referans olarak kullanılan takımyıldız aşağıdakilerden hangisidir?
a) Orion
b) Southern Cross
c) Cassiopea
d) Ursa Major
e) Sirrius

04 – Kalkış ve varış mevkilerinin enlemleri 380 N, boylamları farklı ise; aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Rota 0000 veya 1800 , mesafe enlem farkıdır.
b) Rota 0900 veya 2700 , mesafe boylam farkıdır.
c) Rota 0000 veya 1800 , mesafe deparçerdir.
d) Rota 0900 veya 2700 , mesafe deparçerdir.
e) Rota 0900 veya 2700 , mesafe enlem farkıdır.

05 - Göz yüksekliği 39 feet olan bir seyirci için DIP değeri nedir?
a) -6.4
b) -6.3
c) -6.2
d) -6.1
e) -6.0

06.Cayro hatası 2°W olarak bilinen cayro ile hakiki 128° rotasına gitmek için otomatik plota tatbik edilecek rota nedir?
a) 126°
b) 127°
c) 128°
d) 129°
e) 130°

07.Elektrik alanının yönü ile elektromanyetik dalganın hareket yönünü gösteren vektörleri içinde bulunduran düzleme ne denir?
a) Elektrik alan.
b) Polarizasyon.
c) Manyetik alan
d) Akım yönü
e) Dalga yönü

08.Grup çakarlı,15 saniyede bir 3 çakar gösteren 10 metre yüksekliğinde 15 milden gözüken beyaz ışıklı bir fenerin haritadaki yazılımı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Gp.Fl.(3) 15 sec.15m. 10 M
b) Gp.Fl.(3) W.15 sec 10 m.15 m
c) Fl.(3) W. 15 sec.10 m. 15 m
d) Fl.(3)15 sec 10 m.15 M

e) Gp.Fl.(3) 15 sec 15 m 10 M

09.Güney Atlantik Okyanusunun ortalarında saatte 60 mil hızla esen keşişleme rüzgarının oluşturduğu akıntının yön ve hızı ne olur?
a) 135° -1 knot
b) 315° -1,2 knot
c) 335° -1,2 knot
d) 275° -1,2 knot
e) 255° -1,4 knot

11.Vardiya zabiti olarak; güneşin batış anında semtini 289° olarak ölçtüğünüze göre; güneşin o andaki SIA değeri nedir?
a) A = W 19° N
b) A = N 19° W
c) A = W 19° S
d) A = S 19° W
e) A = 0°

12.Yapay sapmayı meydana getiren sebepler nelerdir ?
a) Manyetik Meridyen ile Hakiki Meridyen arasındaki açıdır.
b) Gemi bünyesindeki metal aksam, elektrik, elektronik cihazlardan oluşan sapmadır.
c) Manyetik Kutup Hakiki kutbun batısında ise.
d) Geminin bulunduğu Enlem ve Boylam farkı.
e) Pusula boylamı ile Pusula sıfırı arasında kalan açıdır.

13.5°E boylamı üzerinde olan bir mevkiide, ZT 08:15:00 iken GMT nedir?
a) 08:15:00
b) 08:35:00
c) 09:15:00
d) 07:15:00
e) 07:30:00

14 sembolü bize neyi eder?

a) Beton kule üstünde fener
b) Kazık üstünde fener
c) Işıklı açıkdeniz platformu
d) Lambi üstünde fener
e) Fener gemisi üstünde fener

15 - Büyük daire seyri problemlerinin çözümünde göksel seyir kısa yol cetvelleri kullanıldığında, göksel seyir bilinenleri ile bilinmeyenleri yerine büyük daire seyri bilinenleri ile kullanılır. Aşağıda verilen eşleşmelerden hangisi yanlıştır?
a) LHA yerine d.long
b) Dec. yerine Lat2
c) Semt yerine kalkış rota açısı
d) Hesabi yükseklik yerine mesafe
e) Lat yerine Lat1

16. Önerilen okyanus geçiş rotaları aşağıdaki kaynakların hangilerinde bulunur?
I. Okyanus kılavuz haritalarında
II. Routeing chartlarda
III. Ocean passages kitaplarında
IV. Okyanus kılavuz kitaplarında

17: ıntersept le alakalı bı soru

18:goksel seyır problemlerının cozumunda hangısı kullanılmaz;

sıklar araında en yakın SD ya da dip gelıyo ama emın deılım :(

19: 020 rotasına seyr. gemı saattekı hızı 12 mıl sancak 35 defener tespıt edıyor 15 dk sonra aynı fenerı 3 mılden goruyor..fenerı hakıkı kacta kerterız eder?

20:gemı uzerınde 1 dereclık meyılı duzeltmek ıcın ne yapılır

flınder ,yatay duzlt cubuk.,falan vardı ben yatay dedım:)

ıns. 9. soru ıptal olur guney atlantık le alakalı cevaplarda 270,1.2 knot vardı yanı soru cevabı yanlıs verılmıstı acaba 1 soru ıptal olunca puanlama nasıl yapılıyor?

ıns. 9. soru ıptal olur guney atlantık le alakalı cevaplarda 270,1.2 knot vardı yanı soru cevabı yanlıs verılmıstı acaba 1 soru ıptal olunca puanlama nasıl yapılıyor?

Çok teşekkürler. Yararlı bir alıntı. Soru iptal olunca herkese 5 puan yazılıyor diyo biliyorum ben.

Bu arada birinci sorunun cevabı "A" değil mi? Bu sefer ki seyir soruları gayet kolaydı. Geçicez inşallah...

yok yaf onlarda nerde o surat:)paayla satarlar ancak:)tek ders oldugundan cıkar cıkmaz arkadaslarla cevapları kontrol ettık,zaten bazılarımız tek seyırden gırmıstı 2-3 soru benzerlerı yanı ıntersept falan,artı o sorudan kesın emınım sancaktan seyredılır dıye onceden cıkmıs 2-3 defa ordan buldum ben o SD sorusunun cevabını bılmıyorum bana gore SD..SD suphelı ıskandıl alorak bılıyorum ama goksel seyırde deyarıcap kısal. ama hesaplamalada hıc gormemıstım.dıp paralax falan vardı cevaplarda bu sorunun cevabını bılmıyorum..ayrıcagemının 1 derece meyıl etmesı sebebıyle meydana gelen sapma nasıl duzeltılır seklınde soru vardı onceden hıc sorulmamıs cevabını arıyorum daha bulamadım.cevap sankı yatay cubuklar kullanılarak duzeltılır gıbı kalmıs aklımda o yaptım ama kesın cevaptan emın deılım bazısı flınder cubugu yapmıs bılmıyorum bılen varsa harbı bu aksam rahat uyurum:)

yok yaf onlarda nerde o surat:)paayla satarlar ancak:)tek ders oldugundan cıkar cıkmaz arkadaslarla cevapları kontrol ettık,zaten bazılarımız tek seyırden gırmıstı 2-3 soru benzerlerı yanı ıntersept falan,artı o sorudan kesın emınım sancaktan seyredılır dıye onceden cıkmıs 2-3 defa ordan buldum ben o SD sorusunun cevabını bılmıyorum bana gore SD..SD suphelı ıskandıl alorak bılıyorum ama goksel seyırde deyarıcap kısal. ama hesaplamalada hıc gormemıstım.dıp paralax falan vardı cevaplarda bu sorunun cevabını bılmıyorum..ayrıcagemının 1 derece meyıl etmesı sebebıyle meydana gelen sapma nasıl duzeltılır seklınde soru vardı onceden hıc sorulmamıs cevabını arıyorum daha bulamadım.cevap sankı yatay cubuklar kullanılarak duzeltılır gıbı kalmıs aklımda o yaptım ama kesın cevaptan emın deılım bazısı flınder cubugu yapmıs bılmıyorum bılen varsa harbı bu aksam rahat uyurum:)

Eyvallah. Tahmin etmiştim zaten. Neyse o SD sorusunu ben de SD yaptım. Tam emin değilim ama o aklıma yattı o an. Çünkü diğerlerinin hepsi uygulanır diye biliyorum düzeltmeye.

Meyil sorusunda ise, tam emin değilim ama ben de yatay yaptım galiba. Flinders olabileceğini sanmıyorum. Çünkü o farklı bir şeydi. Cayro hatasını düzeltmek için gibi bir şeydi yanılmıyorsam.

Bu arada dikkatimi çeken bir kaç soru farklı idi bizde. Mesela akıntı sorusu falan vardı. Bir de şu salak elektrik sorusunun cevabı "polarizasyon" Ne alakası varsa...

kardes o soru hep cıkıyo soru cok cozduysen mutlaka kalmıstır aklında elektromanyetık falanla baslıyosa hemen bakıcan cevap ya genlık ya da polarızasyondur:)fıx sorulardan yanı..bu arada ben de elımdekı kaynaklardan arastırıyorum ıns. bıseyler bulurum:)su an 60 gorunuyo ama bu ıkı soru da dogruysa rahatca uyucam yoksa uyku haram:(kac aydır delı gıbı calıstık artı adamlar bı de problem sormadılar :(problemlere cok ıyı calısmıstım neyse ıns sende gecersın ben emın olamıyorum su an dur bıras daha karıstırıyım:)

Yok ya. Ben o kadar kasmamıştım seyire. Kötü de geçmedi hani. Dediğin gibi çok problem sormadılar; ama bir önceki sınavda çıkan o dandik fener -şu tablo kullanarak çözdüğümüz- sorularından iyidir.

Ayırca bir kaç soru direk keklikti. Mesela şu Dip sorusu. Tablodan bak yap. İki dakikalık iş yani, hatta saniye. Artı yıldız sorusu. Orion yani. Ek olarak o elektrik sorusunun "pol." olduğuna eminim. Sınav çıkışı kitaptan bakmıştık...

16. soru değişikti okyanus geçiş değilde buzla ilgili soruydu fakat verilen 1-2-3-4 aynıydı ben hepsi dedim şıklarda 1-2-3 te vardı acaba hangisi doğru , birde

020 rotasına seyr. gemı saattekı hızı 12 mıl sancak 35 defener tespıt edıyor 15 dk sonra aynı fenerı 3 mılden goruyor..fenerı hakıkı kacta kerterız eder?

070 mi 055 mi ?

orda okyanusu soruyodu buzu deıl ondan emınım ayrıca o dedıgın sorudada 70 deıl 90 derecede kerterız eder yanı bordalar:)55 olması mumkun deıl 70 de olamaz cunku adam 20 ye gıdıyo sancak 35 te ıse 55 yapar..hakıkı 55 olur yanıyanı bu fener gemının sancagındadırve pruva hızasına yakındır...bız sorunun yanısını oncekıl yıllarda cıkmıs bulduk cevap 90 dı..

Geri