Kazandım Ama Renk Körüyüm

destroyers

Küpeşteci
Denizci
Arkadaşlar ben İtü Duim kazandım ama sağlık raporu alırken kısmi renk körlüğü çıktı yönetmeliğe göre ösym bir alt tercihe yerleştirir diyorlar fakat ben sadece tercihlerimde duim yazmıştım çünkü bu okulu ve bölümü çok istiyordum bu sene olmazsa seneye hazırlanıp tekrar itü duim şansımı deniyecektim

1)Bu raporu bir kereye mahsus alabilirim 1 genel muayene takip eden 3 periyodik muayene varmış periyodik muayenede renk körlüğüne bakılıyor mu?
2)Ve ya bir kere bu raporu alsam okuldan mezun olana kadar bir daha benden bu rapor istenir mi mesela 3 sınıfta açık deniz stajına çıkarken
3)Ne kadar doğru bilemiyorum okula kayıt olunurken isteniyor mezun olunca periyodik hakkından devam edersin diyorlar ve periyodik muayenede renk körlüğü değilde değişme gösteren hastalıklarıma bakılıyormuş
4)Birde yönetmeliğe göre kısmi renk körlüğü olanlar anomaloskop testi varmış ama bu testten haberleri bile yok doktorların
5)Sizce bu saatten sonra ne yapmalıyım

LÜTFEN BU KONUDA DENEYİMLİ ARKADAŞLARIM YARDIMCI OLURLARSA ÇOK SEVİNİRİM ÇÜNKÜ BİR DENİZCİ ADAY ADAYININ HAYATI SÖZ KONUSU ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM

olabilirsin olmamalısın diye birşey yok ?
öncelikli olarak ishiara denilen test yetersiz bir testtir. bi grafiker arkadaşım var milyonlarca renk tonunu ayırabılıyor photoshopta ishiara denilen teste gelince birşey yapamıyor anamaloskop testline girse zaten belli olacaktır sonuç
ishiaranın yetersiz oldugu durumlardaa anamolaskop testi sonucu yeterli olabiliyor

Mevzuatta güverte bölümündeki bir gemiadamı sadece İschiara testine sokulur ve geçebilmelidir diyor.
Sadece Yardımcı sınıf gemi adamları (sağlık zabitleri vs.) İschiara testini geçemezse Holmogren testine girmeyi seçebilir. Gemi Adamları Sağlık Yönergesi'ne güncel olarak bakabilirsiniz.

Mevzuatta güverte bölümündeki bir gemiadamı sadece İschiara testine sokulur ve geçebilmelidir diyor.
Sadece Yardımcı sınıf gemi adamları (sağlık zabitleri vs.) İschiara testini geçemezse Holmogren testine girmeyi seçebilir. Gemi Adamları Sağlık Yönergesi'ne güncel olarak bakabilirsiniz.

Şimdi şöyle birşey var normal trafik kanunlarına göre renk körü olan kişilere (ishiara testinde tam okuma gerçekleştirmeyenlere total renk körü muamelesi yapıyordu renkleri ayırt edemiyormuş gibi muamele yapılıyordu trafik ışıklarını karıştımamasına rağmen) ehliyet verilmiyordu bu olay trafikten kaldırlmıştır.

Bir hekim arkadaşla konuşurken mevzuatte yeri oldugunu guncel saglık bılgılendırme formunda gormustum. ishiara yada anomalaskop testi sonucu yeterlidir dedi.Bu yazıyı gönderen hssgm.holmogren denılen olay renk çıkartan ışıkları ayırt etmektir ,renk yumaklarıda holmogren e girmektedir.
bu arada mevzuattan bir kesit

EPWcD.png

Verilen cevaplar için teşekkür ediyorum anomaloskop testini aramadığım yer kalmadı dünya göz hastanesine bile telefon açtım ne yazık ki cihaza sahip bir hastane bulamadım ne yapıcağımı bilemiyorum aslında 3-5 doktora göründüm kısmi renk körlüğü diyor normal hayatta renkleri ayırd edebiliyorum gemide de karıştırılacak birşey yok geminin sağ tarafında yeşil ışık sol tarafında kırmızı ışık yanıyor çatışmayı önlemek adına gemiyi sağdan gören yani yeşil ışığı gören diğerine yol veriyor ben zaten kırmızı yeşil karıştırmıyorum daha çok yeşil sarı tonlarda eksikliğim var belki anomaloskop testini geçebilirim ama cihazı bulamıyorum

Bu raporu şimdilik okula kayıt olmak adına torpil ile alsam 2 sene içinde ishihara testini ezberlesem nasıl olur sonuçta bu test standart 38 tane plaka var maksimum ezberlenmiyecek bişey değil 2 sene boyunca her gece bakarım o kadar istekli ve arzuluyum bu mesleğe karşı sizler ne tavsiye edersiniz bir yandanda gemide 15-20 kişinin canı bize emanet olucak riskleri bilmek istiyorum yani sorun yaşamıycağımdan emin olmam gerek bu yola başvurmak için...

Bir de okulu öyle veya böyle bitirdim mezun oldum diyelim ve sorun oluştu raporu alamayıp fişlendim karada çalışma imkanları açısından nasıl bir bölüm okulun sitesinde vizyon ve misyon bölümünde şu ibare ile karşılaştım

''Dünya deniz ticaret filosunda çalışacak üst düzey gemiadamları ve denizcilik ile ilgili sektörde görev alacak kalifiye yöneticiler yetiştirmek''

okulla telefonda görüştüğümde ise biz sadece denize gemilere adam yetiştiriyoruz cevabını aldım sizler bilirsiniz sınıf arkadaşlarınız veya okuldan mezun olanlar arasında karada çalışanlarınız veya çalışmayı düşüneniz var mı çalışanlar ne şartlarda çalışıyorlar bu konu hakkında yardımcı olabilir misiniz?

Bir de okulu öyle veya böyle bitirdim mezun oldum diyelim ve sorun oluştu raporu alamayıp fişlendim karada çalışma imkanları açısından nasıl bir bölüm okulun sitesinde vizyon ve misyon bölümünde şu ibare ile karşılaştım

''Dünya deniz ticaret filosunda çalışacak üst düzey gemiadamları ve denizcilik ile ilgili sektörde görev alacak kalifiye yöneticiler yetiştirmek''

okulla telefonda görüştüğümde ise biz sadece denize gemilere adam yetiştiriyoruz cevabını aldım sizler bilirsiniz sınıf arkadaşlarınız veya okuldan mezun olanlar arasında karada çalışanlarınız veya çalışmayı düşüneniz var mı çalışanlar ne şartlarda çalışıyorlar bu konu hakkında yardımcı olabilir misiniz?

cihaz yeditepe üniversitesi beşiktaş şubesinde varmış ishiara yeterli olmadıgı ıcın dr degerlerı belirtiyor sizde bu raporla anlaşmalı sağlık kurumlarına gidip gemi adamı olur sağlık raporu için başvuruyorsunuz bu test sonucunda KISMI RENK KÖRLÜĞÜ kabul ediliyor ondada derecelendirme var .
Hudutlar müdürlüğü doktoru kabul eder ama genel müdürlükteki doktora danışması gerekebilir.
dikromatopsi varsa örneğin kırmızı yeşil asker bile gemi adamı olabilirsiniz
ishiara yetersiz bir testtir. ishiarada başarısız olan bir çok kişi üst aşamadaki teste gitmiyor.

fişlenme durumu söz konusu değildir ısrar ederseniz renk körlüğünde hekim üst teste yönlendirir doktora tutup 2oo bin tl bile verseniz bile mümkün olmaz size onay vermesi hekimlik lisansını kaybedebilir.

gemide çalışan elemanlar güzel paralar alıyorlar fakat gemi acentaları sahibi olursanız karada kendi gemileriniz bile olabilir bu birazda kişinin kendini geliştirmesi risk alma operasyon yönetme beceresine de bağlı şans yada Allah'ın yürü ya kulum demeside denilebilir.

Şimdiden başarılar size

Karada çalışmak kelimesini düşünüp mesleğe başlamayın. Hüsranla sonuçlanır.
Binlerce denizci varsa sadece 1/10'ine yetecek kadar karada iş var.
Karadakilerde emekliliğine kadar bırakmadığından karada iş bulmanız 5-10 yıl sürebilir.
Bu 5-10 yıl da denizde çalışmadan geçirirseniz, hem tecrübesiz oldugunuz için karada iş bulamazsınız, hem de maddi açıdan zor duruma düşersiniz.
Bir heves uğruna geleceğinizi karartmayın karada çalışacaksanız doğru düzgün bölümlere yönelin.
Madem denizcilik ile ilgili karada iş yapmak istiyorsunuz, Dış ticaret okuyun, Gemi Kiralama okuyun, Denizcilik İşletmeleri okuyun veya Avukat olun vs.Hem de boşuna okulda kontenjan tüketmemiş, denizde çalışacak kişinin de kontenjanını kapatmamış olursunuz.

sevgili kardeşim benim sana tavsiyem denize çıkmaman...
birincisi gemide ışıkları o kadar yakından görmeyeceksin seçmen çok zor olacak. bir diğeride ileride muhtemel bir kaza ve çatışma durumunda olaki genel raporların incelendi ve renk körü olduğun tespit edilirse, hem senin hemde sana bu raporu veren arkadaşlar resmi belgede sahtecilik (8-15 yıl hapis) suçu ile yargılanırsınız. Bu durum olmasa bile mesleğin bir zamanında bile anlaşılsa tüm haklarını kaybedersin. sana tavsiyem deniz veya denizciliğin diğer branşlarında eğitim alman

Düzeltmeyle renk körlüğü kabul edilmiyor.

dostum bilgin yetersiz renk körlüğü kabul ediliyor bende renk körüyüm ama gemi adamı belgem var güverte sınıfı :)
anamalaskop testi üstün test oldugu ıcın kabul edılıyor renk korlugunun sınıfları var !
kısmı renk korlugude kendı ıcerısınde dallara ayrılıyor
kırmızı yeşil kısmı renk körüyüm

Mevzuat belli, benim bilgim zaten mevzuata dayanıyor bundan da ötesi yok.
Yukarıdaki arkadaşa tavsiye ettiğim gibi yönergeden bakın cevabı bulacaksınız.
Kimlerin hangi testten geçmesi gerektiği yukarıdaki tabloda mevcut.

zaten yönergede bu geçiyor kişide renk körlüğü varsa verilmez fakat renk körlüğü kısmı renk körlüğü ise ve derecesi düşük ise verilebiliyor ishiara total renk körlüğü için uygulanan yetersiz bir testtir hekim arkadaşlarada sorun bunuzaten onaylıyorlar. Demek istediğim şudur renk körlüğü olan kişi güverte adamı olamaz diye kesin yargı yok . Eğerki kısmı renk körlüğü bir dereceye kadar var ise görev yapabilir.
Ayrıca kim olursa olsun hipokrat yemini etmiş bir kişi böyle önemli bir durumda kayırma vs gibi olaylar yapamaz bir hekime para bile önersen bu şekilde davranışta bulunamaz.Kaldıki gemi adamı olur raporu detaylı tektik ve muayaneler ile sonucunda alınan bir rapor oldugu için memur lafına bakmaz
=)
iyi çalışmalar

05 OCAK 2011 Tarih ve B.10.1.HSS.0.61.00.00/ 01 Sayı Onay)

GEMİADAMLARI SAĞLIK YÖNERGESİ

(EK-1 SAYILI CETVEL)

GEMİADAMLARINDA, SINIF YETERLİLİKLERİ AÇISINDAN ARANACAK SAĞLIK ŞARTLARI
GÖRME SİSTEMİ
B-RENK GÖRME

2- Kısmi renk körlüğü tespit edildiğinde üst test ile (Anomaloskop) muayene istenmeli ve sonuç iyi ise rapor verilmelidir.
kaynaklar :
sağlık bakanlığı & denizcilik.gov.tr
http://www.denizcilik.gov.tr/mevzuat/dosyam/GEMİADAMLARI SAĞLIK YÖNERGESİ.doc

https://docs.google.com/viewer?a=v&...&sig=AHIEtbRDPuDNuGl0nTUvIY4zw7-dvOBOZg&pli=1

Verdiğim cevap kısmi renk körlüğü için değil lensle düzeltme olur mu diyen arkadaşa idi.
Farklı yerlerden farklı yargılar çıkmasın. En baştan buyana yazılanları iyi okuyun gereksiz atılımlara girmeyin.
4- Renkli görme testlerinde kromojen lensler ile yapılan düzeltme kabul edilmez.

Sizin bahsettiğiniz husus ise 2011'den sonraki gemi adamları için bir güncellemedir.
Daha önce böyle birşey bulunmuyordu.
2011 güncellemesinde Anomaloskop testi ile kısmi renk körlerine yönelik bir test aşaması daha verilmiş.
Eğer geçerse rapor düzenlenir deniliyor.
Ayrıca katılmadığım bir diğer husus hipokrat yemini, örneklerini çok gördüm.
Odyografi sonuçları da raporla çıkar ancak %45 kayıp olan kişi rapor alabiliyor.
Başkalarının hayatıyla oynamak böyle birşey olsa gerek.

Sizin cevap vereceğiniz şey Anomaloskop testinin nerde yapıldığını soran arkadaşa söylemek olmalı, farklı yere atlamışsınız.

Geri