Kıyı Seyri Problem Yardım

modelci92

Küpeşteci
Denizci
arkadaşlar seyir sınavına çalışıyorum .lakin ufak bir sıkıntı var . biliyorum çözümü belkide çok basittir ama alt tarafı kerteriz ve rota sorusunda takıldım kaldım ya :)
birkaç soru var onları yazıp , yardımlarınızı bekleyeceğim .

soru 1 : Rotası 70 olan A gemisinin vardiya zabiti , B gemisini iskele 40 da kerteriz etmektedir . B gemisi vardiya zabiti ise , A gemisini iskele 110 da kerteriz ettiğine göre , B gemisinin rotası hangisidir ?

a) 210
b)250
c)320 (doğru şık bu)
d)310
e)350

soru 2 : rotası 340 olan bir A gemisi , B gemisini sancak 85 de görmektedir.B gemisi, A gemisini hakiki olarak kaç derecede görür ?

(doğru şık 245 derece ) ama çözüm ne şekilde olacak

ikinci soruya benzer şekilde sadece sayılar farklı sorular var birkaç tane daha . çözüm mantığını bir anlayabilsem gerisi gelecek de .bir yerde bir eksik var :/
yardımlarınızı bekliyorum .
Hepinize teşekkürler , sınava gireceklere başarılar.

ilk soruda A gemisi B gemisini hakiki 30 derecede görür, 30 derece yönünde + 180 kuralı uygulanırsa yani 180 + 30 = 210 B gemisinin rotası 210 olursa A gemisini tam pruvasında görür, İskele 110 derecede kerteriz ettiğine göre SAĞA DOĞRU 110 derece daha koyunca iskelesinde görmüş olur yani rotası 210 + 110 = 320 olur

ikinci soru da aynı şekilde B gemisinin hakiki kerterizi 065 derecedir 180 derece kuralı uygulandığında hakiki olarak 065 + 180 = 245 derecede görür, nispi istenirse B nin rota değerine göre eksiltme arttırma yapılır

Geri