Kum Saatleri

kedito

Küpeşteci
Denizci
elinizde iki adet kum saati var.. Biri 7 dakikada bitiyor diğeri 11 dakikada ... Bu iki kum saatini kullanarak tam 15 dakikada tamamlanan bir iş yapmanız isteniyor... ne eksik ne de fazla .. TAM 15 DK. ... bunu yapabilir misiniz ve nasıl yaparsınız...

11 dakikalık ve 7 dakikalık kum saatini aynı anda çeviririz. 7 dakikalık kum saati bittiğinde tekrar ters çevririz. 11 dakikalık kum saatinin süresi bittiğinde 7 dakikalık olan kum saatinde 4 dakikalık kum kalır. Bu kum bittikten sonra 11 dakikalık kum saatini de çevirip kullandığımızda 4+11=15 zamanını bulmuş oluruz....

bişeyi merak ettim 7 dklık saati çevirince 11 dk lık saatte 4 dklık kum kalıyo, bu 4 dklık kum bitince 7 dklık saatte 3 dklık kum kalır 11 dklık saati ters çevirirsen 11 + 3 = 14 yapar 15 nasıl çıkıyo onu anlamadım tombaladan falanmı :)

merhaba ,
dün üye oldum ve az önce soruya denk geldim.
biraz uzun ama ; ikinci bir çözüm olarak değerlendirilebilinir.
11 ve 7 dakikalık saatleri beraber çalıştırırım ama işe başlamam ; 7 dakika bittiğinde diğerinde 4 dak. kalır. 7 dak.tekrar başlatarım 4 te bittiğinde 7'likde 3 dak.kalır ; sonrasında 3 dakika bitene dek 11'liği tekrar başlatırım ve 3 dakika bittiğine 11'de kalan 8 olur. ve son olarak işe başlayarak ; 7'liği çalıştırır ve sonrasında
11'likte kalan 8'i. 7+8 = 15

Geri