LPG Gemileri için Gaz Hesaplamaları?

neharyuksel

Küpeşteci
Denizci
Arkadaşlar konuyu buraya açtım ama sitede yeniyim kusura bakmayın.. Lpg tankerinde çalışıyorm vardiya zabiti olarak. Lpg hesaplamalarını programdan yapıyoruz ama ben elle hesaplamayıda öğrenmek isterim. Lpg hesaplaması hakkında bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.. Şimdiden teşekkürler..
 
Selamlar..Elimde gaz tankerlerinde önemli bir kaynak olarak kullanılan "Sıvılaştırılmış Gaz Elleçleme Kuralları (Liquefied Gas Handling Principles) " isimli kitap mevcuttur. Bu kitapta sadece yük hesaplaması dışında gaz tankerleri ile ilgili belli başlı tüm konular işlenmektedir. E-posta adresini gönderirsen sana yollayabilirim..
 
Gaz gemilerinde yük hesabı temel olarak iki aşamalıdır.İlki tank içindeki likidin hesabı ikinci olarakta tankın üst kısmına kümelenmiş olan gaz miktarının hesabıdır. Hesap işlemi sonunda bu iki değer toplanarak tank içindeki toplam yük miktarı tesbit edilmiş olunur.


Tank içerisindeki likid hesaplamak için önce likidin kapladığı hacmi hesaplanmalıdır. Bunun için tank içerisindeki yükün dipten yüksekliği tespit edilir(sounding gauge'den likit seviyesi okunur.).Okunan bu değere trim,floating, listing düzeltmeleri yapıldıktan sonra elde edilen düzeltilmiş sounding değeri ile gemiye ait tank calibration table'dan (tank kalibrasyon tablosu geminin kendisine ait geminin inşasında hazırlanan bir kitapçıktır.) tank içi likid hacmi hesaplanır.

Yükü gemiye basan terminal gemiye malın yoğunluğunu(d) ve molar kütlesini(MM ve ya Ma) verir. Bu değerlerden yoğunluğu likidin kütlesini, molar kütleyide gazın kütlesini hesaplamak için kullanacağız.

Şuan tank içi likid hacmini(V) ve terminalden aldığımız yükün yoğunluğunu(d) bildiğimize göre m=d.V formülünü kullanarak likidin kütlesini rahatça bulabiliriz. Ancak burada terminalin verdiği yoğunluk değeri ile alakalı dikkat edilmesi gereken bir nokta var ki o da terminallerin bu değeri 15C derece olarak vermeleridir. Sıcaklığın değişmesi likidin yoğunluğunun değişmesine sebep olacağından tank içi güncel sıcaklığa göre ASTM table 54 kullanarak elde edilecek düzeltme katsayısı ile terminalin verdiği yoğunluk çarpılarak düzeltilmiş yoğunluk hesaplanmalı ve diğer hesap işlemleride güncel yoğunluğa göre hesaplanmalıdır.

Tankerlerde maksimum yükleme sınırı %98'dir. Bu değer maksimum değer gaz tankerinin yaptığı sefer bölgesine göre değişse de şimdilik tankerimizin %98 dolu olarak yüklenebildiğini varsayalım bu demek oluyor ki tankımızın üzerinde tank hacminin %2 boş olarak kaldı. Esasında burada boş kelimesini kullanmak çok doğru değil çünkü bu %2'lik kısım likide dönüşmemiş yani gaz fazında bulunan yükün bulunduğu kısımdır.Bu sebeple burada bulanan malında hesaplanması gerekmektedir.
Bunun için gaz fazında bulunan malın yoğunluğu(ρ) hesaplanır.Bunun için aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz.

p=288.15/273.15 + T(celcius) x 1.01325+P(bar)/1.01325 x MM/23.6451

Gazın yoğunluğunu hesapladıktan sonra m= ρ.V (kütle = yoğunluk X Hacim) formülü ile gazın kütlesi bulunabilir. Bu formülde dikkat edilmesi gereken nokta ise sıcaklık ve basınç birimleridir. Formülde bar olarak gösterilmiştir, ancak bazı gemilerdeki gauge'ler bar yerine farklı birimleri kullanabilir. Buna göre 1,01325 olarak yazılan katsayı değişmektedir.


''Alıntıdır''
 
Geri
Üst