Maaş Alamazsak Bile çalıştığın Iş Günü Işleniyor Mu

De_ist

Küpeşteci
Denizci
soru biraz saçma oldu galiba:) mesela simsar vasıtasıyla iş bulduk diyelim...adam bizi muhtemelen şirktete mi yoksa direk gemiye mi yönlendiriyor?
ikincisi çoğu arkadaş maaşlarının alamadığından şikayetçi...çok kötü ihtimal maaşı alamasak bile çalıştığımız iş günleri resmi olarak kayıtta tutuluyor mu? bağlı bulunduğumuz liman müdürlüğüne çalıştığımız iş günlerini kaydettirmek için..
 
sımsar senı sırkete yönlendırır sırketle kendın anlasırsın ama sana aracılık eden sımsar senın ılk maaşından komısyon alır,maaş durumuna gelırsen zaten kucuk tonajlı gemılerın cogu maası tam zamanında yatırmaz,2 aydan fazla zamanda maasını alamazsan kontratını feshedebılırsın ama onda da para alman sırketın ınsafına kalmıs malum memlekette davalar en az 1 sene sürüyor dıyelımkı mahkeme haklı buldu parana faızıyle bırlıkte en erken 1.5 sene sonra alabılırsın tabı deger mı o kadar ugrasıp beklemeye o ayrı konu,calıstıgın gunler ıcın hızmet belgesı alırsınız bunu gemı kaptanı gemı muhru ve sırket onaylı olduktan sonra lıman kabul eder bu 3 u olduktan sonra sen paranı almıssın almamıssın lıman bu işlerle ilgilenmıyor
 
malesef mrcpt kardeşimiz haklı sölediklerinde..liman senin paranı alıp almadıgınla hiiç ilgilenmez hatta kimse ilgilenmez ama bnce baktınki maaşın yok iki ay olmuş durma orda belki birdahaki ay yatar diye :D yoksa aylar birbirini kovalar..ve bnce simsara sakın elden para verme piyasada bu şekilde dolandırılan birçok meslektaşımız var..adam parayı peşin veriyor amane gemi var ortada nede daha sonra dondüğünde parayı verdiğin adam bunlara dikkat et..ve asla cok para verene değil sürekli ödeyenle calış..
 
Stajer maaşının pek sorun olacağını sanmıyorum ama kötü niyete denk gelindiğinde stajer de dinlemiyorlar malesef.
Umarım denk gelmezsin, en azından adı duyulmuş referanslı şirketlere gitmeye bak.

Maaş alınamayan durumlarda bütün personel olarak en az 5 kişi dava açılırsa hem avukat daha fazla ilgilenir hem de 5 davayla uğraşmak armatörün işine gelmez.İtiraz ettiğinde borcunun %25'i kadar daha fazla vereceğinden de külfet oluşturur. ama 1 kişi açılan davalar 3 sene sürmektedir.
Çünkü armatör "Gemimde ziyan oluşturdu, maddi zarara soktu" dediğinde işler çok uzamakta bilirkişilere başvurulmakta ve bunların ücreti peşinen sizden alınmaktadır. Tabiki maddi zarara sokma hususu sadece zaman kazanma ve davayı yanlış yöne seyrettirme için yapılıyor.
Türk bayraklı gemide çalışanlarda hiçbir sorun olmaz er, geç yasal yolla veya değil parasını alır.
Yabancı bayrakta işler çok zor kağıt üzerindeki şirket türkiyede bile değilken..
 
soru biraz saçma oldu galiba:) mesela simsar vasıtasıyla iş bulduk diyelim...adam bizi muhtemelen şirktete mi yoksa direk gemiye mi yönlendiriyor?
ikincisi çoğu arkadaş maaşlarının alamadığından şikayetçi...çok kötü ihtimal maaşı alamasak bile çalıştığımız iş günleri resmi olarak kayıtta tutuluyor mu? bağlı bulunduğumuz liman müdürlüğüne çalıştığımız iş günlerini kaydettirmek için..

Çalıştığın iş günlerini kaydettirmek gibi bir durum yok.Kast ettiğin terfi istediğinde hizmet götürmekse o durumda da hizmet belgesi ,kontrat ve pasaport giriş çıkışından ibaret. Bunun dışında limanda senin adın altında bir kayıt tutulmuyor,kayıtlar gemi bazında tutulur,gemi limana geldiğinde ve kalkış yaparken gemi personel listesi limana verilir,bir bakıma o insanların gemide olduğunun kanıtıdır. Ancak isimler ayrıştırılmaz,bütün olarak durur.

Maaş konusunda türk bayraklıda çok daha hızlı çözüme kavuşabilirsin,yabancı bayraklıda da sonuç elde edebilmen olası ancak çok zor. Öncelikle hangi gemiye çıkarsan çık yapman gerekenleri yani üzerine düşenleri yapman lazım.Bunlar

1-İş akdi/sözleşmeni iyi oku,kaç ay ve kaç para üzerinden anlaştıysan doğru yazıldığından emin ol,kendi bilgilerininde doğru yazıldığından emin ol.Sçzleşmeni kimseye verme,o senin unutma.

2-Gemiden ayrılırken gemi mührü ve kaptan imzalı hizmet belgeni al.Burada gemiye katıldığın ve ayrıldığın tarihlerin düzgün yazıldığından emin ol.

Tüm bunları yaptıktan sonra eğer sorun yaşarsan her türlü ispatın mümkün,tabii yıllarca mahkemeyle uğraşacaksın,iyi bir avukat bulman gerekecek. Bu avukatlardan öyle çok yok,o yüzden özellikle yabancı bayrakta toplanıp yapmanda fayda var.

Not: Yürürlüğe giren ILO Convention bu tarz sorunları azaltacağını ümit ediyorum. Malum artık ILO gereği yapılmadığı durumd gemi Psc tarafından deficiency olarak limanda tutulabilmekte,ilerleyen durumda Class istenebilecektir. Hayırlısı olsun görücez artık.
 
Geri
Üst