Maaşlarımız Eriyor Mu?

Maxrune

Küpeşteci
Denizci
Herkeze merhaba , öncelikle şunu belirteyim ailemde herkez denizci (babam yok ) dayım eniştem dedem ben uzun zamandırda bu mesleği takip etme fırsatım oldu , geçenlerde konuşurken fark ettik ki uzun zamandır şirketler maaşlara zam yapmıyor? Ya da biz duymadık ama bende oluşan genel kanı bi kriz bahanesi ortaya atıldı ve 2006 , 2007 yılından beridir gidiyor aynı masal artık bi ses çıkaralım diyorum çünkü yaptığımız işe göre zabitlerin aldığı maaş , hele ki kuruyuk gemilerinde çok düşük seviyelere inde bununlada kalmadı zamanla enflasyona yenik düştü , birde kimyasal tanker vb zor alanlarda çalışanlar için diyorum maaşlar 2900-3100 civarında diye biliyorum ki bu da bence o tempoya göre çok az bir rakam.
Herneyse toparlıyorum demem o ki artık şirketlere diş gösterme vakti gelmedi mi? Senelerdir aynı hikaye milyon dolarlar kazanıyorlar , çoğu filo büyüyor ama bakıyorsun maaşlar hep aynı. Sizinde bu konuda düşüncelerinizi bekliyorum.

maaşlara zam dışında herşeye zam geldi goss harçlarına stcw lere pasaporta her kaleme,2008 de 3000 usd aldığım şirket su anda 2700 usd verıyor yanı o gunden bu zamana ülke sankı gerıye gıttı bu krız bahanesı 2-3 sene daha devam eder benım bu sene zam yapacaklarına daır bı umudum yok

Asıl sorun şu? Bu gidişe dur demek için bir olmamız lazım... Sonuçta biz olmadan gemiler de olmayacak ama birimiz şirkete gidip derse bu maaşlar olmaz diye 2. kişinin ben buna razıyım dememesi lazım...

maaslar eriyor

bu yazinin basligini gorunce yazmak geldi icimden kanayan bir yara oldu bu is gercekten su an aldigimiz paralar bir kac yil oncesiyle ayni bir cok yabnci is bulma sitesinden takip ettigim kadariyla bizim kadar ucuza calisan bir pakistanlilar sri lankalilar ve bangledesliler kaldi ukraynali ve filipinli zabit bile bizim zabitlerin calistigi paralara calismiyor tek umudumuz mlc sozlesmesi bakalimgorelim neler degisecek

MLC Sozlesmesınde aslında suanda olan haklarımızdan fazlasını almayacagız. Ama PSC olan zatlara bizim szöleşmemizi inceleme zorunluluğuda gelecek. Yani bazı hükümlere aykırı durum varmı vs. ve bunların yaptırım gücü olacak. Durum bu yani olan haklarımızın armatorler tarafından gasp edilmesinin onune gecilecek.

Örn: Limandasınız PSC geldi . Sozlesmenı aldı ve baslangıc ve bitim tarihlerine baktı. Sozlesmeye gore senın işin bitti ve gemiden ayrılman gerekiyordu fakat ayrılmadın işte bu durumda gemiye yaptırım gelecek. Bu ve bunun gibi durumlarda elimiz güçlenecek.

Maaşların durumuna gelirsek bu konu sanırım herkezin cidden problemi oln sular akan armatörllerin açgözlülükleride aldı basını gidiyor. du, Ama MLC de gelse sonucta sen sözleşmede ki miktarın altına imzanı koyacaksın...
Bizim bu durumda bu şirketlerin bileğini bukmemiz lazım. Ya forumda bölüm açıcaz şu şirket sunu veriyor az veriyor kınayalım vs. bi yaptırımımzın olması lazım bana göre.

Navlunlar yerlerde bilginiz ola!

Avrupa krizde , kuzey Afrika malum aynı, körfez ülkeleri doğu Akdeniz de öyle
Yük yok olsa da navlun ücretleri adeta yerlerde.

20/ yaş altı gemiler söküm için sırada / Piyasada gemi yok, zabit arzı var,
yük yok, bağlantı yok , üstelik kur düşüyor kazancımız düşüyor eriyor..

Banka kredileri yüzünden donatanın gemileri icradan bağlı

önceki istatistiklere göre.

2006/2007 yıllarda günlüğü [ 25.000] Dolar olan geminin/ bugünkü kazancı MAX.4000 DOLAR
Sabırlı olmak lazım.. Karada tersanelerde durum yine aynı gemi siparişi yok tersanecilerin gözü
kulağı donanmanın ihalelerinde.. Gemi tasarım müh. işsiz gemilere çıkmış durumdalar..Her şey bir
birine karışmış durumda malümatınız vardır umarım !!

Arkadaşlar biz bunları konuşuyoruz bu çok mantıklı ama zor bir dönemeç den geçiyoruz.. Biraz
daha sağ duyulu ve sabırlı olalım'' ekmeğini yediğimiz gemiye ihanet bize yakışmaz''
uzmanlar 2013/ ikinci altı aylık diliminde işlerin güçlerin düzeleceğine söylüyor hayırlısı olsun diyelim
her kes emeğinin peşinde ağır koşullar altında çalışıyoruz , işimiz yorucu... Ben bu tip krizlerde daha

duyarlı davranılarak , işin doğasını ve dokusuna bozmadan gerçekten sorunun çözümün den ve
meselenin böyle değerlendirilmesinden yanayım.. Umut ediyorum Global kriz kısa zamanda bitecek
güzel günlere dönülecektir. Herkese vardiyalarında kolaylıklar dilerim. yıldıray öncel derya/A&D

Kısaca söylüyorum kar edemeyen armatör, işçisinin parasını veremeyen armatör, gemisine yük bulamayan armatör satsın gemileri kapatsın dükkanı çıksın gitsin yapamayacağı iş yüzünden milleti de oyalamasın. İşçisinin ücretini ödeyemeyen işletme zaten batmıştır.

Farz edilen felaket senaryosu, senaryonun ötesine geçecek gibi olsaydı denizcilik okullarını kapatalım bu iş bitti geçmiş olsun der konuyu kapatırdık. Ancak dünyada üretim/tüketim olduğu sürece ithalat/ihracat devam edecektir.Kaç paraya taşıyacağı, nerden yük bulacağı Donatanın işletmeci yeteneğini gösterir.Bu yeteneklerde olmadan kişinin bu piyasaya el sürmesi cahil zihniyetidir.
Zaten bu cahil kişiler yüzünden de navlun piyasası düşmektedir.

Bu da ilerde belki atasözü olur :)
"5 Liraya yük taşıyan armatör 1 liraya çalışan adam arar."

Bilinçli işletmelerin ayakta kalması, işi yapamayanların piyasadan çekilmesi temennisiyle..

Kaptan Sakin Turk'un yorumlarina katiliyorum.

Sektorde konsolidasyon olmasi, bu isi beceremeyen armatorlerin piyasadan cekilmesi uzun vadede herkese yarar.

2006/2007 yillarinda bircok sey dengesini kaybetmisti, dunyadaki ev fiyatlari dahil. O seviyelere, saglikli olarak, tekrar donebilmek icin uzun bir muddet sabretmemiz gerekecek.

Maaslarin bir kismi sabit, bir kismi da degisen navluna endekslenirse maaslarin azligi/coklugu meselesi kendiliginden cozulebilir.

Selametle..

Sorun şu ki ben ekonomi duzelsede bizim maaşlarımızın duzelecegıne inanmıyorum cunku armatorun derdi geminin running cost'u olmuş armator diyecek mi ben bu ay adam gibi kazandım al arkadas maasına su kadar zam diyecek mi? Demez adım gibi eminim 2013 2. altı aylık doneminde de goruruz bunu.

Geri