Manevra Hakkında Sorular

Meto343

Küpeşteci
Denizci
Merhaba ben Pakmaya Kenan Kaptan Denizcilik Lisesi öğrencilerinden Mert okulumuzda verilen ödevlerden büyük uğraşlar sonucunda yapamadığımız 2 adet ödevi sizlere sormak istiyorum :

1. Soru:
5GvlPj.jpg

2. Soru :
AybM4p.jpg

Şimdiden çok teşekkür ederim, eğer konuyu yanlış yere açtıysam şimdiden özür diliyorum...

Merhaba ben Pakmaya Kenan Kaptan Denizcilik Lisesi öğrencilerinden Mert okulumuzda verilen ödevlerden büyük uğraşlar sonucunda yapamadığımız 2 adet ödevi sizlere sormak istiyorum :

1. Soru:
5GvlPj.jpg

2. Soru :
AybM4p.jpg

Şimdiden çok teşekkür ederim, eğer konuyu yanlış yere açtıysam şimdiden özür diliyorum...

Merhabalar;

1.Öncelikle şunu bilmek gerekir; Rüzgarın hızı ve yönü hesaplanırken rüzgarın geldiği yön esas alınır. Akıntının yönü hesaplanırken ise durum tersidir. Gemimiz üzerinde yol olmadığını ve rotamızın da 280 t olduğunu varsayalım bu durumda rüzgarın açısı 0 rüzgarın hızı 20 knot ve gercek rüzgarda 280 t olacaktır.

Geminin rotası ve hızını değiştirdiğimiz zaman nisbi rüzgarın hızı ve acısı da değişecektir. Çizimle gösteremiyorum ancak haritalarda rüzgar gülü üzerinde ( nisbi rüzgar,hakiki rüzgar ve gemini rotası hızı esas alınarak) vektör hesabı ile bulanabilir. Elimde bulunan Excel formna göre gercek rüzgar yönü 280t ve 20knot hızında iken Rüzgarı iskele -40 t ve 25 knot da alabilmemiz için gemimiz 7,3 knt hızında 333,6t rotasında olması gerekir. Esen Rüzgarın Şiddeti de 5 beauforttur. Sadece geminin hızı değiştiğinde bile hakiki rüzgarın yönü ve hızı değişmektedir.

2.Dümen ele alma komutu nasıl verilir derken asıl kastettiğinizi anlamadım. Anladığım kadarıyla Dar kanallarda, büyük rota dönüşlerinde, liman giriş ve çıkışlarında, demir manavrasında, kötü havalarda, oto pilotun özelliğine bağlı olarak değişebilir ancak genelde 3 knotın altında oto pilot dinlemez ve oto pilot dinlemediği zaman dümen ele alınır.
Dönme uzaklığından kastettiğiniz geminin dönüş çemberi ise rüzgar, akıntı geminin yüklü veya ballastlı olması gibi etkenler geminin dönüş çemberini etkiler. Gemilerin manevra karakteristiklerini belirten poster köprüüstünde asılı olmalıdır.

Geri