Milli Bayrakların Anlamları

  • Konuyu açan Konuyu açan Bayram Ali Karaaslan
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi
B

Bayram Ali Karaaslan

Misafir
TÜRKİYE
trbr5.png


Osmanlı zamanları ve Kurtuluş savasında söylenen, şehitlerimizin kanlarının üzerine gökyüzündeki ay ve yıldız vurunca böyle oldu anlatımlarının yanında şöyle de bir kaç konu var;
Orta Asya'daki ve İslam’dan önceki Türklerin dini olan şamanizmdeki en büyük tanrı idi ve bunun yansımaları olarak da ay yıldız ve güneş kabul ediliyordu. Bu üç öğe ile ilgili olarak Türk tarihi, mitolojileri ve resmi olmayan tarihlerinde bazı olaylara da rastlanmaktadır... Oğuz Han’ın ilk doğan üç çocuğa bu isimleri verdiği, Osman Bey'in rüyasında hilal şeklinde ay gördüğü, bunu önemli ve bir işaret kabul edip Osman oğullarının bu hilal'i kullanmasına karar kıldığı vs..
Ayrıca 10.yy civarlarında Türklerin İslamiyet’e geçişi sonrasında da , hilal'in İslam dinince çok kabul görmüş bir simge olması da etkili olmuştur..
Güneş sembolünün ise bazı Osmanlı dönemlerinde sancak ve bayrak içerisinde kullanılmış olduğunu da hatırlamakta fayda var..
Kırmızı'nın ise, tarihi boyunca savaşan Türklerin şehitlerinin kanından alındığını düşünmekteyim..
Şu andaki bir çok Türk devletinin, kırmızıyı belki olmasa da ay ve yıldızı kullandığı malumdur..
Son iki cümleyi tamamlayan bir iddia belki de, Türkler ana yönleri belirlemek için renkleri kullanırlarmış; kuzey=siyah, güney=beyaz, doğu=gök mavisi, batı=kırmızı şeklinde..
belki de en batıdaki Türk uygarlığı biz olduğumuz için zemin kırmızı olmuştur…



Almanya
almtf9.png


Renklerindeki siyah sarı ve kırmızı'yı Napolyon zamanındaki savaşlarda alman askerlerinin kullandığı üniforma renklerinden aldığı söylenir.. Dizayn olarak 1831 yılında ilk olarak düşünülmüş ve ardından 1919 yılında imparatorluktan cumhuriyete geçişte resmi olarak kabul edilmiştir..
1949 yılında doğu ve batı Almanya olarak ayrılınca bayraklarda değişiklikler olmuş olmasına rağmen 1990 yılında tekrar ilk orijinal haline (içinde logosuz düz sarı kırmızı ve siyah renklerine) dönmüştür..


Fransa
frca1.png


Renklerindeki mavi'nin özgürlüğü, beyaz'ın eşitliği, kırmızının ise birliği /kardeşliği temsil ettiği söylenmekle birlikte orijinal olarak mavi-kırmızı'nın Paris'in renkleri olduğu ve beyaz'ın da Bourbon Sarayını temsil ettiği belirtilmektedir.


İngiltere /United Kingdom
ingjt2.png



Sadece England'ı temsil eden beyaz zemin üzerine kırmızı hac işareti St. George's Cross olarak adlandırılmaktadır.sömürgecilik ve denizciliğin ilk gelişme yıllarında İspanyolların büyük ataklarına karşılık İngilizler de çeşitli atılımlar yapmışlar ve batı’ya doğru ilk seyahatlerinde şimdiki Amerika kıtasının doğu kıyılarına ulaşmışlar.. bunu kral adına yapan ilk kişi de cabot isminde güzel bir abimizmis.. ve gemisinde ülke tanıtımı olarak da, gemisinde bulunan George (sonradan aziz olarak anılacaktır) isimli kraliyet görevlisinin (belki de rahip falandı bu) onun hazırladığı beyaz üzerine düz hac kullanmış ve o günden beri de england'in tanıtımı olarak da o bayrak kullanıla gelmiştir.. tarih 1490'li yıllar diyelim.. bu arada kraliyet bu bayrağı kullanırken zaman zaman haç’ın tam ortasında dav id yildizi, kraliyet taç simgesi ve ulster'in sol eli sembollerini de kullanmıştır..

United kingdom’u(birleşik krallık, 1707 senesinde İngiltere, İskoçya ve Galler ile kurulmuş, 1801'de İrlanda da buna katılmış ama 1921'de ayrılmıştır) ifade eden lacivert/kırmızı/beyaz bayrak ise union jack olarak bilinmektedir.
ortasındaki st.george's cross (england) dahil olmak üzere, üzerindeki her renk bölgesi o zamanlardaki 13 eyaleti temsil etmekte olduğu söylenmektedir..
bununla birlikte United kingdom'un kurulusundaki üç önemli milletin bayrakları üst üste bindirildiğinde su andakine benzer birsey çıkmaktadır;

england
engaj5.png
: beyaz üzerine kırmızı hac, st. george's cross.
İskoçya
iskoz1.png
: mavi üzerine beyaz çarpı işareti, st. andrew's cross.
irlanda
irlnx6.png
: beyaz üzerine kırmızı çarpı işareti, st. patrick's cross..


herhalde Galler’in
galvj1.png
ejderha’lı, yeşilli beyazlı yanar dönerli, ortaya karışık bayrağını kaale almamışlar



İtalya
itapu1.png


Şuanda kullanılan dikey yeşil beyaz ve kırmızı renkleri ilk olarak Napolyon tasarlamış (1796), herhalde o zamanlar İtalya Napolyon’un yönetimi altındaymış.. yeşil renk, napolyonun favori rengi imiş.. hatta Meksika bayrağından ayrılsın diye ortaya bi beyaz atılmış..
hatta derler ki, o yıllardaki lombarda lejyonu'nun renkleriymiş bunlar..
bu bayrak, İtalyanlar tarafından tricolore diye adlandırılıyor.. ya da cisalpine republic de diyorlar buna..
1796'da bu renkler yatay seklinde imiş, 1798'de dikey hale geçirilmişler, 1814 yılında Napolyon’un çöküşü ile bu bayrak kullanılmamaya baslamnis olsa da 1861 senesinde yeni krallık ile birlikte tekrar kullanılmaya başlanmış..
hala da kullanıyorlar..
İtalyan bayrağı için söylenegelmiş bir diğer* hikaye de bayrağın renklerini pizzadan aldığına yöneliktir.

yeşil: biber
beyaz: mozarella peyniri
kırmızı: domates



Nepal
neppb4.png


Dikdörtgen olmayan tek bayrak herhalde..
Yan durmuş iki üçgen’in üst üste binmiş hali..
Zemindeki kırmızı, ulusal çiçekleri/bitkileri olan rhododendron'in rengi imiş..
Bayrağın sınırlarını çizen mavi ise barış’ı temsil ediyormuş..
Üst üçgen içindeki yukarı bakan hilal tek hükümdar ve sarayı temsil ederken alt üçgen içindeki 12 köşeli güneş ise Rana hanedanını temsil ediyor..
Nepal, 1960-1991 arası monarşi ile sonrasında da çok partili demokrasi ile idare ediliyormuş.

Belçika
belom6.png


Dikine atılmış siyah, sari ve kırmızı bölümler, orijin olarak alınmış olan altın sarisi rengindeki brabant dedikleri aslanın siyah kalkanı ve kırmızı dilinden gelmiş..
Bu bayrak ilk olarak 1792 yılında Avusturya’dan kazandıkları özgürlük zamanlarında kullanılmaya başlanmış.
Bu bayrakta da renklerin dizilimi ilk baslarda yataymış fakat 1831'de Fransız bayrağından alınan ilham ile dikey hale getirilmiş..


Hollanda
holpz0.png


Yatay şekildeki kırmızı beyaz ve mavi renkler ilk önceleri kırmızı yerine portakal rengi olarak kullanılmış.. 16 yüzyılın ikinci yarısı.. İspanyollara karsı direnişte cıkmış o renkler ilk olarak, tam bilgi vermek gerekirse 1572'de Den Briel kasabası işgalden ilk kurtulduğunda görünmüş bu renkler... Bayrağın o ilk haline Prinsenvlag (prensin bayrağı) diyorlar.. o zamanlardaki liderleri olan Prince William of Orange'dan (orange hanedanı) kaynaklansa gerek.. 17.yüzyılın ortalarında portakal rengin yerine kırmızı kullanılmaya başlanmış..
portakal renginden kırmızıya geçişin tam hikayesi bilinmemekle birlikte iki teori var :
1 - o zamanlarda portakal rengi boyanın üretim zorluğu ve zaten üretilen boyanın gölgesiyle birlikte bayrak üzerinde kırmızı gibi görünüyor olması
2- House of Orange (portakal hanedanı) 'nin etkisi ve popülaritesinin iyice azalmış olması..



İspanya
ispve6.png


Bayrakta yatay olarak kullanılmış olan sari ve kırmızı renkler zamanın Castilya ve Aragon güçlerinin renkleri imiş.. ayrıca sömürgecilik ve denizcilik alanında büyük gelişmelerin yaşandığı 18 yüzyıl civarlarında gemilerinde bu renklerden devam etmişler, çünkü hiç bir ülkenin gemilerinde bu renk kombinasyonu yokmuş.. 1785 senesi ise tam zamanı bu bilgi için..
1927'de ise bayrak son halini almış.. ortadaki arma ise kraliyet arması olarak kayıtlara geçmiş..

Portekiz
porno2.png


Yesil, 13 ve 14. yüzyıllarda denizcilikte ve kesiflerde önder olan Portekiz ve o zamanki kral olan Henry’inin favori rengi imiş.. kırmızı ise devrim anlamında kullanılmış.. kırmızı için birlik, entegrasyon millet olmak terimleri de geçiyor bazı kaynaklarda..
iki rengin tam ortasındaki arma ise, altta o zamanın ilkel navigasyon aleti olan armillery ve onun üzerinde de geleneksel Portekiz kalkanı var imiş..
Dikey şekilde ki kırmızı ve yeşil renklerinin ölçüleri bana hep acaba 1.618 civarı olan altın oran mi kullanılmıştır diye düşündürtmüştür ama bugün öyle değil 2/5 oranında imiş..

Arjantin
arjnb5.png


Arjantin özgürlüğünü 1812 yılında ispanya'dan kazanmış.. su andaki açık mavi/beyaz kombinasyonlarını ilk olarak özgürlük hareketinin lideri Manuel Belgrano kullanmış.. Rosario savaşında bu renkler ilk defa görünmüş, denen odur ki, savaş esnasında mavi gökyüzü üzerinde beyaz bulutlar ve pırıl pırıl bir mayıs güneşi varmış.. bayrak içindeki güneş’e de mayıs güneşi diyorlar..

Güney kore
gkrzk8.png


Zemindeki beyaz güney Kore halkının geleneksel rengi oluyormuş.
ortadaki yin yang'in anlamı malum.. kenar köselerdeki siyah çizgiler ise cennet, ateş, su ve toprak’ı sembolize ediyor..

Hindistan
hinei1.png


Yatay renk şeritlerinden, üstten alta doğru
turuncu : cesaret ve fedakarlık
beyaz: barış
yeşil : kader ve kahramanlık anlamına gelmekle birlikte ortadaki toparlak garip şey ise Budist rahiplerin dönen tekerleği Chakra imiş
bugünkü haline 1947'de uyarlanmış..

Avusturya
avugc8.png


Dünyanın en eski bayraklarından.. 1191 senesinde kullanılmış olduğu kayıtlara geçmiş..
resmi olarak ilk kullanımı ise Hapsburg hanedanının çöküşünden sonra olmuş.. birinci dünya savaşından sonra kullanımı yasaklanmış olsa da 1945 yılından sonra tekrar kullanılmaya başlanmış..
Hikayesine gelince, zamanın birinde bir savaşta Avusturya dükü kahramanca savaşmış, üzerinde beyaz bir üniforma benzeri birsey* varmış, aldığı yaralar sonunda bu beyaz elbise kırmızı kanla bulanmış, bu kırmızılığın altında beyaz elbise görünürken biraz daha altta da yine kırmızı renkli kılıç kemeri varmış ve o görüntü, halkı tarafından bir bayrak olarak göndere çekilmekte gecikmemiş.

Çin
inso9.png


Çin'in ilk bayrağı 1872 yılında resmen kullanılmaya başlanmış.. o zamanlarda tek hükümran olan Manchu hanedanını simgelemek amacıyla sari zemin üzerine mavi ejderha var imiş.. komünist devrim ile birlikte bayrak bu andaki halini almış..
kırmızı zemin komünist devrimi, soldaki büyük sari yıldız komünizmi, büyük yıldızın etrafındaki küçük sari yıldızlar, köylüyü, isçiyi, şehir halkı, burjuvaziyi ve yurtsever kapitalistleri ifade ediyormuş..

Kanada
kanng7.png


Anlaşıldığına göre, bizim istiklal marşımız için açılan yarışmaya benzer bir yarışma Kanada’da bayrak için açılmış.. 2600 talipli başvurmuş.. sene 1965'ler civarı..
bundan önce, İngiliz milletler topluluğunun ağırlıklı hissedildiği, sol üst kösede union jack olan kırmızı zeminli bir bayrak kullanılmış..
1534-1763 yıllarında ise Fransız etkisinin altına girmesiyle birlikte gök mavisi üzerine beyaz hac kullanılmış.. bu bayrak su anda Quebec bölgesinin bayrağı olarak kullanılmaya devam ediliyor.. hatırlatmak gerekirse Quebec hala Fransızca konuşmakta hatta Kanada’dan bağımsızlık için uğraşmaktadır..
1965'de ise, Kanada’da çok görüldüğünden olsa gerek, akcaagac yaprağı kullanılmış, şu anda gördüğümüz yaprak.. kırmızı beyaz’ın gelme nedeni olarak da, İngiliz milletler topluluğunun etkisi altında kaldığı yıllarda, kraliyet askeri akademisinin sancağı bu renkte imiş.. Ardından askeri motiflerde kırmızı beyaz oldukça kullanılmış, üzerine de bir yaprak kondurunca al sana kanada bayrağı..
bu konuda bir çok site ve ülke tarihi bilgisi okuyunca görüyoruz ki hemen hemen her ülkenin bir national flag day adında bayrakları için kutladıkları bayrak günleri var.. bizde böyle bir olay hiç olmamış.. ilginç..


Botswana
botaf4.png


Açık mavi üzerinde yatay bir siyah şerit. açık mavi renk suyu ve hayati temsil ederken ortadaki siyah şerit ve kenarlarındaki ince beyaz şeritler ise halkın uyumunu (!) ifade ediyormuş.. 1966'da İngilizlerin yönetiminden kurtulunca kullanmaya başlamışlar bu bayrağı..
Diğer Afrika ülkelerinin çokça kullandıkları siyah/kırmızı/yeşil kombinasyonlarının yerine bunların renkleri Afrika’ya göre biraz alışılmadık geliyor..



Azerbaycan
azeel5.png


3 şeritten meydana gelir. en üstte mavi, ortada kırmızı, en altta da yeşil vardır. kırmızı şeritte bir ay ve 8 uçlu bir yıldız yer alır. mavi Türk milletinin ulusal rengidir, yeşil islamın rengidir. 8 uçlu yıldız 8 Türk boyunu simgeler: Azeriler, Osmanlılar, Çağataylar, Tatarlar, Kıpçaklar, Türkmenler ve Selçuklular. ilk defa 1918 yılında kullanılmıştır. Türkiye bayrağına benzer.


Mısır
mszu3.png


3 şeritten meydana gelir: kırmızı, kara ve ak. bu üç renk Arap halkını simgeler. ortadaki kartal ise ünlü Arap hükümdarı Selahattin(saladin)in simgesidir.



Japonya
japjs7.png


Ortadaki kırmızı daire güneşi temsil eder. aynı zamanda Japonların güneşin doğduğu ülke temasını da simgeler. ikinci dünya savaşı'na kadar bu ortadaki güneşten ışınlar dünyaya da yayılıyordu ama savaşı kaybedince bütün emperyalist hayalleri ile birlikte güneşin yayılan ışıkları da söndü. kimi kendini bilmezler Japon bayrağına gerdek gecesi çarşafı muamelesi de yapar.


KKTC
kktcux3.png


Ortadaki ay yıldız Türklüğü, üstteki bar Türkiye yi, alttaki bar KKTC yi simgeler. ayrıca iki ülkenin görünüşte ayrı ama özde aynı olduğunu belirtmek için Türk bayrağının aynı renkleri zemin ve obje renkleri değiştirilerek kullanılmıştır.



Kuzey Kore
kkrhj1.png


Mavi çizgiler egemenliği, beyaz çizgiler iyiliği, kırmızı zemin ve yıldız da komünizmi temsil ediyor.



Yeni Irak
yrkvy4.png


Üstteki hilal İslamı, alttaki iki şerit Fırat ve Dicle nehirlerini, iki şerit arasındaki sarı bölge Kürtleri temsil etmektedir. Galiba Türkmenler ve Araplardan haberleri yok.




Amerika Birleşik Devletleri
abdun2.png


13 tane çizgi vardır..bu kurulan ilk 13 koloniyi temsil eder.. 51 tane yıldız ise şu anki eyaletleri temsil etmekte.. bayraktaki renkleri ise ;
beyaz- saflığı ve masumiyeti,
kırmızı- kahramanlığı ve cesareti,
mavi- azmi simgeler.


İsrail
isryf8.png


uydurma mıdır bilinmez ama:
iki mavi çizgi Fırat la Dicleyi sembolize eder. Fıratla Dicle arasında bulunan Mezopotamya kastedilmektedir. Mezopotamya kutsal kitaplarda cennet toprakları olarak geçer. damga da o bölgenin İsrail oğullarına aitliğini gösterir. Lanetlenmiş ırk olduklarını bir türlü kabullenemeyen İsrailoğullarının ısrarcılığı burada da görülmekte.
 
çok ilginç bir şekilde bizans istanbulunun da (constantinople) bayrağı 1453 yılına kadar ay ve yıldızdı. ay yunan mitolojisindeki tanrıça diana'yı yıldız ise meryem ana'yı temsil ediyor.
 
Geri
Üst