3 iğneli dip oltası:
Yukarıdaki resimde gördüğünüz dip oltasıdır hem tekne hemde kıyıdan sürekli kullanılan oltalardan biridir, olta dipte çalıştığı için takılma ihtimali herzaman yüksektir özellikle kasnakla avlananlar için bu oran daha da yüksektir, kamışlı oltalarda bu oran en aza inmektedir bu olta ile avlanabilecek balıklar kısaca; çipura, levrek, karagöz, sarpa, ısparoz, mırmır, mercan dır, yem olarak bu oltada sülünes, boru kurdu, mamun, ahtapot bacağı, kalamar, midye, toprak solucanı, salyangoz gibi bir sürü yem kullanabilirsiniz hepsi oltanın amacına uygundur. Oltanın kullanımı ise kolaydır olta denize atıldıktan sonra beklemeye geçilir ve balığın vurması beklenir, balık yemi kaptığında misinayı elinizle ağır vuruşlarla hisseder ve çekildiğini farkedersiniz bu durumda ufak bir hızlı çekip hamlesiyle iğnenin balığın ağzına saplanmasını sağlayabilirsiniz. tek iğneli çipura takımı:
Bu resimdeki oltamız ise çipuranın temel oltasıdır genelde büyük düz sinek iğne yerine son zamanlarda sülük ve sarmısak zokalar kullanılıyor, bu olta ile zokayla av verimi oldukça yüksektir.. olta aynı bir canlı yem takmaya uygun levrek oltasını andırıyor ancak levrekte daha büyük, kalın ve beyaz iğne kullanılıyor. Bu olta ile iri çipuralar, iri karagözler ve mırmır avlanabiliyor oltaya yem olarak bizim en çok kullandığımız canlı mamun, ahtapot bacağı yada kalamar kullanabilirsiniz. Oltanın kullanımı ise 2 şekildedir; birincisi yukardaki dip oltasında anlattığımız atıp elle balığın vurmasını beklemek yada oltayı denize attıktan sonra biraz denize boşluk bırakıp misinaya ufak bir taş bağlamak ve beklemeye koyulmaktır, taş misinadan atıncaya dek beklenir taş misinadan atarsa balık yakalanmış demektir.kıbrıs:
Resimdeki oltayı kefalciler yakından tanıyacaktır, standart 10 iğneli kıbrıs takımı, bir balıkçıya gittiğinizde ve kıbrıs istediğinizde size bu resimdeki oltanın aynısını verecektir, kıbrısın tasarlanış nedeni kefalleri avlamaktır ancak bu zamanda büyük kefalleri avlamak hiçte kolay değil özellikle bu takımla iri kefal avlamak neredeyse tarih oldu, ancak kefaller için geliştirdiğimiz çok güzel bir takım var bunu Kefal balığının anlatımı bölümünde inceleyebilirsiniz, bu olta ile kullanabileceğiniz tek yem ekmek kabuğu ve içidir ekmek kabuğu kıbrısın mantarına sarılır ve iğneler ekmek kabuğunun hertarafına gelecek şekilde dolanır, dolama bittikten sonra açıkta kalan iğneler ekmek içi ile kapatılır. Oltanın kullanılışı şu şekilde; olta fazla uzağa atılmamalı (en fazla 30-45 metre uzaklık), atıldıktan sonra tek yapmanız gereken kefal sürülerinin ekmeğin başına gelmesini beklemektir, mantara koyduğunuz ekmek kabuğu suyun üzerine kalacaktır bu şekilde kefallerin oltanıza gelip gelmediğini görebileceksiniz, balık yakalandığında oltanın başında balığın çırpınmasını görüceksiniz böyle bir durumda balık yakalanmış olur. çoklu plastik yemli takım:
Bu olta ise sadece teknede kullanılmakta ve yine bizim geliştirdiğimiz bir oltadır, amaç yapay plastik yemleri köstek yardımıyla çoğaltarak balıkların suda dikkatini çekmektir, tekne ile hareket halinde yapılacak avlarda çok iyi sonuçlar alabilirsiniz, buna benzer takımlar sizde geliştirebilirsiniz ayrıca unutmayın resimdeki yapay yemler plastiktir ve balık şeklinde değildir, yani kendinden çarpma iğneli yapay balıklar değildir. Bu olta ile tekneden yapacağınız avlarda levrek ve akya için iyi sonuçlar alırsınız butür oltalar herzaman tek olarak kullanılan yapay balıklardan daha iyidir, hem fiyat bakımından ucuz olmaları hemde çoklu halde kullanıldığında her balık tarafından denizde farkedilmektedir. Oltanın kullanımı şu şekildedir; hareket halindeki teknenin arkasından olta sarkıtılır ve dibe inmesi beklenir, misina yaklaşık 70-80 metre açılır ve uzaktan çekme işlemi başlar, herhangi bir balık yakalandığında (bu genelde 2-3 kilodan aşağı olmaz) misina ağır bir darbeyle elinizden kayar, ancak bu gibi durumlarda oltanın kayalarada takılabileceğini hesap ederek tekneyi süratli sürmemeye gayret edin, balık yakalandığında tek bir bölgede durmayacaktır ve sağa sola manevralar yapacaktır ozaman balığın yakalandığını anlayabilirsiniz. 3 iğneli mantarlı takım:
Bu olta ise kıyıdan avlananlar ve oldukça amatör olan balıkçılar için iyi bir seçimdir, oltada zargana topu olması oltanın atılabilmesini sağlamakta.. toplam 3 iğneden oluşan köstekler su altında balıkların dikkatini çekmektedir, oltanın kullanımı çok kolaydır olta yemlenir ve denize atılır kıyıdan uzaklık 50 yada 60 metreyi geçmemelidir, ve beklemeye koyuluruz ancak misinayıda elimizden bırakmıyor vede gözümüz hep mantarda olmalıdır.. mantar suya hızlı bir şekilde batıp çıkıyorsa anlayınki balık vuruyor, eğer suyun dibine direk gömülürse hızlı bir çekme hamlesi yapın ve iğnenin saplanmasını sağlayın, bu oltayla kullanabileceğiniz bir çok çeşit yem var; ekmek, boru kurdu, sülünes, mamun, midye, tarak ve toprak solucanı. Genelde yakalanabilen balıklar ise; ekmek kullanırsanız kefal, sarpa ve karagöz, boru kurdu ve diğer yemlerle; karagöz, mırmır, sarpa, ısparoz yakalanabiliyor. Balıkçılığa ilk başlayan amatörlerin bu tür mantarlı oltalarla başlamasını öneririm..