OLTA Malzemeleri ve Genel Tanımları

Gülşah Zongur

Denizci
Denizci
KASNAK:
kasnak.gif
Kasnak misinamızı doladığımız kullanışlı bir aksesuardır, bunun sayesinde oltamız düzenli durur, oltamızı denize atarken vede çekerken oldukça rahattır hemde misina karışmalarıyla uğraşmayız. Hemen hemen heryerde kasnaklara yapılmış oltaları görebilirsiniz, tek başına fiyatıda caziptir. Bir kasnak örneği için resime bakabilirsiniz.MiSiNA
misinaornek_poset.gif
misinaornek_makara.gif
Misina olta balıkçılığında en önemli temel malzemedir, çünkü olta üzerinde yapacağımız en ufak değişiklikte yada eklemeyi misina üzerinden yapıyoruz, misinalar naylon plastikten oluşur.. belirli numaralarda ince ve kalın misinalar mevcuttur bu numaralar yapacağınız balığın avına göre değişmektedir, herzaman ava uygun misina seçilmelidir yanlış misina seçimi mücadeleci bir avda sizi yarı yolda bırakır. Misina seçiminde misinanın kaliteside kalınlığı kadar önemlidir, ülkemizde neredeyse en popüler misina ürünleri mevcut, en çok tercih edilenler arasında poşet ve makara misinalar var.. poşet misinalar fiyat bakımındanda hesaplı olup bir plastik şişe yardımıyla kasnağa rahatça dolanabilmektedir, makara misina ise hiç bir ek gereç kullanmadan rahatlıkla kasnağa ve kamış motoruna dolanabilmektedir, bunların arasından seçeceğiniz markalar işinizi rahatlıkla görücektir, ülkemizde bulunan en yaygın misina numaraları ise 0,15 - 0,20 - 0,25 - 0,30 - 0,35 - 0,40 - 0,45 - 0,50 - 0,55 - 0,60 - 0,65 - 0,70 - 0,75 - 0,80 - 0,85 - 0,90 - 0,95 ve 1,00mm dir,. en ideal numara 0,35 dir. misinaların uzunlukları ise en az 100 metre olup tek pakette 300 metreye kadar bulunabilmektedir, misinadan bir örnek için resimine bakabilirsiniz.İĞNE:
igne.gif
Olta balıkçılığında temel ikinci malzeme ise iğne dir, balıkavı iğnelerinin oldukça değişik çeşitleri vardır ancak iğne seçimi misina seçiminden çok daha önemlidir, her balık için özel iğneler vardır bunlardan; kalını, incesi, siyahı, beyazı, bronzu, büyüğü, küçüğü, palalı, delikli, ağzı içe dönük, krom, karbon çelik.. gibi bir çok çeşitleri vardır, herzaman ava uygun iğne seçilmelidir.. mücadeleci balıkların avında kalın ve çelik iğneler ağırlıklı kullanılır. Balıkavı iğnelerinde iğne numarası küçüldükçe iğne boyutu artmaktadır, küçük iğne arıyorsak daha büyük numaralara bakmamız lazım.. mesela; 2 ve 1 numaralar iri iğneler olurken, 7 ve 9 numaralar çok küçük iğnelerdir. Her bir iğne numarası arasında 1 değeri vardır, 1 den 18 numara arasında 1 er numara büyüyerek yada küçülerek arayıp uygun iğne boyutunu bulabilirsiniz.FIRDöNDü
firdondu_tek.gif
firdondu_uclu.gif
Fırdöndü pek çok kişi tarafından tercih edilmiyor, gerek duyulmuyor yada ne işe yaradığı tam olarak bilinmiyor.. fırdöndünün amacı misinada uygun yerlere yerleştirilerek misinanın karışmasını engellemektir. Fırdöndülerin değişik ve işe yarar çeşitleri vardır bunlardan; klipslisi, kilitli, tek, üçlü, dörtlü modelleri var bunlar amacına uygun yerlerde kullanıldığında sizi bir çok zahmetten kurtaracaktır. Örneğin üçlü fırdöndü dip sürtmesinde çok işe yaramaktadır yada klipslilerle daha önce yaptığınız yedek takımları rahatca zaman kaybetmeden oltanıza takmanızı sağlıyor tabiki sağlamlılıklarınıda nekadar güçlü olduğunu unutmayın, fırdöndünün yararları saymakla bitmez aslında gezer kurşunun önüne taktığınız fırdöndünün oltanıza okadar çok faydası oluyorki hem yaptığınız düğüm zarar görmüyor hemde misinanızı hertürlü karışmadan önlemiş oluyorsunuz.KURŞUN:
gezer_kursun.gif
iskandil_kursun.gif
Eskiden olta kurşunlarının pek modeli yoktu ben eniştemin çezveyle olta kurşunu döktüğünü bilirim :) ozamanlar piyasada 150- 200 gr kurşunlar hiç yoktu bunun nedeni yeterli kaynak olmamasıydı sanırım tabiki bunun için kalıplarda çok önemli, şimdi bir sürü çeşit mevcut hemde istediğiniz ağırlıkta heryerde rahatlıkla bulabiliyorsunuz bunlardan bazıları ise; gezer kurşun, iskandil kurşun, kıstırma kurşun, fırdöndülü kurşun, yaylı kurşun, sıyırtma kurşun, armut kurşun gibi bir sürü model ve çeşitli ağırlık mevcut, bunlar hertürlü ihtiyacınızı karşılamaktadır, 150-200 gr civarında kurşunlar kamışlı oltalarda uzağa atmak için yaygın olarak kullanılır, aynı yöntem kasnaklı oltalardada değişmemektedir. Daha ufak kurşunlar ise 5 gr 10gr lar en çok mantarlı oltalarda ek ağırlık olarak kullanılıyor, ek bir alternatif ise kıstırma kurşundur.MANTAR:
mantar.gif
Olta balıkçılığında mantarlar kıyıdan avlanan amatör balıkçıların en büyük yardımcısıdır, daha önce hiç balığa çıkmamış biri için bile en basit avlanma yöntemidir. Ayrıca kullanımı ve oltaya adaptesi oldukça kolaydır, tek yapmanız gereken kendinize doğru bir olta hazırlamanızdır herkezin rahatça balık avlamasına yardımcı olan bu mantarlarla çok zevki avlar yaşayabilirsiniz. Kullanımı ise şu şekildedir; ilk önce oltamızı denize atarız ve beklemeye geçeriz ancak gözümüz herzaman mantarda olmalı! mantar hızlı bir şekilde suyun içine batıp çıktığında anlayınki balık vurmaya başlıyor, eğer mantar suyun içine doğrudan gömülürse büyük ihtimal balık yakalanmıştır yada balık yemi alıp götürmeye çalışıyor, unutmayın; mantar içeri gömüldüğünde yapacağınız hızlı bir misina çekip hareketi ile iğnenin balığın ağzına saplanmasını sağlayabilirsiniz.. bu gibi durumlarda genelde balık kesin yakalanmış oluyor.ÇELİK TEL:
celiktel.gif
Büyük ve mücadeleci balıkların avında misinanın nekadar zorlandığını ve aşınmasına sebep olduğunu hepimiz biliriz, hatta bazı zamanlar sırf buyüzden balık kaçırdığımız oldu ancak bununda artık çözümü mevcut, çelik tellerde gelişti ve günümüzde okadar kullanışlı bir hale geldiki hiç kendinizi riske atmaya gerek yok, ülkemizde fiyatlarıda oldukça uygun. Standart çelik tellerin boyutu 20 ve 30cm arasında değişiyor, telin her iki ucunda klipsli fırdöndü mevcut bunun sayesinde çok rahat bir şekilde misinanıza ekleme yapabiliyorsunuz. Daha uzman balıkçılar için çelik teller metre ilede satılmakta istediğiniz uzunlukta ve değişiklikte yapabiliyorsunuz. Ben çelik teli özellikle levrek ve müren balığının avında kullanıyorum. Zargana Topu:
zargana_topu.gif
Adı üstünde zargana topu :) zargana oltasının en popüler temel malzemesidir, mantar işlevini görür ancak diğer mantar tiplerine göre kendisini özel kılan bir özelliği varıdır, en kullanışlı özelliği kendisinin bir kurşun gibi ağır olması vede küçük, büyük çeşitlerininde mevcut olması. Sade zargana avında değil, dip kıbrısı, kefal oltasında ve diğer mantarlı oltaların yerinede kullanılabiliyor, farklı renkleri olmasıda kullanışlığının en güzel ispatı.. zargana topu taktığınız bir oltaya hiç kurşun takma gereği duymuyorsunuz çünkü 50- 60 metrelik bir mesafeye oltayı rahatça atabiliyorsunuz, eğer daha uzaklara atmak isterseniz 50gr lık gezer kurşunlardan ek olarak kullanabilirsiniz.Kaşıklar:
kasik.gif
Kaşıklar hem deniz hemde tatlı suda büyük balıkların avında kullanılmaktadır, daha önceleri yapay balıklar çok pahalı vede fazla çeşitleri yoktu buyüzden herkez alternatif olarak kaşıkları tercih etmekteydi, kaşıklar günümüzde hala kullanılıyor ama yapay balıkların ucuzlamasıyla bir arka planda kaldılar, kaşık denizde en çok levrek ve lüfer balığının avında sonuç veriyor ister tekne olsun ister kıyıdan olsun bu kaşıklar heryerde iyi sonuçlar veriyor. Kaşıkların değişik modelleri mevcut tabiki yinede uygun balığa uygun kaşık seçilmeli, kaşıklardan bazı örnekler ise; lüfer, desenli, söğüt yaprağı, turna, döner gibi modeller ve büyüklük, küçüklüklerine göre çeşitleri mevcut.Yapay Balıklar:
yapay_balik.gif
Gerekse tekne avında gerekse kıyıdan çok iyi sonuçlar veren bu yapay balıklar günümüzde en çok tercih edilen yapay yemler arasındadır, özellikle son zamanlarda doğal yemin yerine bu yemler çok rağbet görüyor çünkü amaç herzaman büyük balık olduğu için ve böyle düşünenler için en güzel seçim. Fiyatları eskiye göre oldukça ucuzladı, değişik modelleri ve markalar mevcut bunlardan dünyada en popüler 2 tanesi; rapala ve yo-zuri dir. Her iki ürününde çok değişik modelleri vardır neredeyse her balık için özel bir yapay balık bulabilirsiniz, yapay balıkla ülkemizde en çok avlanan balıklar en başta; levrek ve akya dır. Tabiki bize göre yinede hiç birşey canlı yemin yerini tutmuyor ancak canlı yemi muhafaza etmek zor olduğu için bu balıklar en iyi alternatiftir.
 
Geri
Üst