Piri Reis Üniversitesi Tercih Eden Arkadaşlara

• Konuyu açan Konuyu açan Bayram Ali Karaaslan
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi
B

Bayram Ali Karaaslan

Misafir
Piri reis üniversitesini tercih etmeyi düşünen arkadaşlarımız için piri reis üniversitesinin internet sitesinden alınmış sıkça sorular sorular bölümü.

Piri Reis Üniversitesi’ne kayıt koşulları nelerdir?

Lise veya dengi bir öğretim kurumundan mezun öğrenciler, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonrasında üniversitemizin MF4 puanına göre öğrenci alan programları tercih etmeleri ve bu programlardan herhangi birine ÖSYM tarafından yerleştirilmeleri durumunda üniversitemizde öğrenim görmeye hak kazanırlar.Tüm fakültelerin kayıt koşulları ÖSYM Kılavuzunda yayınlanır.

Piri Reis Üniversitesi’nde hangi lisans programları bulunmaktadır, öğrenci kontenjanı nedir?
Lisans programlarımıza öğrenci kabulü üniversitemiz tarafından önerilen ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanan kontenjanlar dahilinde yapılır. Tercihleriniz arasında göstermek istediğiniz programlarımızın kod numaralarını 2012 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundan yayınlandığında kontrol etmenizi öneririz.(ÖSYM:::T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi)

Piri Reis Üniversitesinde önlisans programları var mı?
2011-2012 akademik yılında önlisans düzeyinde programımız bulunmamaktadır.

Piri Reis Üniversitesi lisans programlarına ÖSYM’nin yapacağı yerleştirme dışında kayıt olabilmem mümkün mü?
Hayır, tüm üniversitelerin lisans programlarına öğrenci kabulü ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılmaktadır. Üniversitemize başka bir yerleştirme şekli yoktur.

Piri Reis Üniversitesi’nde Ek kontenjan ile kayıt yaptırabilir miyim?
İlk yerleştirme sonrasında ek kontenjanlarla ilgili bilgileri ÖSYM tarafından hazırlanan Ek Yerleştirme Kılavuzu’ndan takip edebilirsiniz.

Piri Reis Üniversitesi’nde Yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı var mı?
Evet, var. Lisans programlarımıza yabancı uyruklu öğrenci kabulü, YÖK’ün ilgili yönetmelik hükümleri ve Senato tarafından belirlenen esaslar ve kontenjanlar çerçevesinde yapılır.

Dikey Geçiş ile Piri Reis Üniversitesi’nde öğrenim görmek mümkün mü?
Üniversitemiz dikey geçiş yolu ile öğrenci kabul etmektedir. Kontenjanlar ve puanlarla ilgili bilgileri ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzu’ndan takip edebilirsiniz.

Başka bir üniversiteden Piri Reis Üniversitesi’ne yatay geçiş koşulları nelerdir?
YÖK tarafından denkliği belirlenen yurtiçi veya yurtdışı bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer bir lisans programından yatay geçiş yolu ile öğrenci kabulü, YÖK’ün “Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri dikkate alınarak, Yönetmelik tarafından belirlenen esaslar ve kontenjanlar çerçevesinde yapılır.

Üniversitenin öğrenim dili nedir? Öğrenim dili neden İngilizce?
Üniversitemizde öğrenim dili İngilizce’dir. Üniversiteye kayıt olan öğrencilerin öğrenimlerine başlayabilmeleri için İngilizce yeterliliklerini kanıtlamaları gerekir.

Piri Reis Üniversitesi’nde Çift Anadal ve Yandal Programlarınız var mı?
Üniversitemiz, öğrencilerine ana lisans programlarına ek olarak ikinci bir dalda lisans diploması alma, ya da bir yandal programında öğrenim görme olanağı tanımıştır. Piri Reis Üniversitesi lisans öğrencileri, istedikleri ve gerekli koşulları yerine getirdikleri takdirde “Çift Anadal” (double major) ve “Yandal” (minor) programlarına girebilmektedirler.

Exchange / Erasmus Öğrenci Değişim Programlarınız var mı?

Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri; kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır. Bunun yanısıra yükseköğretim sistemini iş dünyasının gereksinimlerine uygun olarak geliştirmek ve üniversite mezunlarının iş dünyasında istihdam edilebilirliğini arttırmak amacıyla yükseköğretim kurumları ile çalışma çevreleri arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin arttırılmasını da teşvik etmektedir.

Piri Reis Üniversitesi uluslararası standartlarda bir yüksek öğretim kurumu olmayı hedeflediği için, AB Komisyonu Yürütme ajansı tarafından verilen genişletilmiş üyelik (EUCX) hakkını ilk akademik yılında kazanan Türkiye’de ilk üniversite olmuştur. Standart Erasmus üyeliğinden (EUC) farklı olan EUCX üyeliği Avrupa Birliği içinde her üniversite ile uzun dönem öğrenci, öğretim üyesi değişimi yapılabilmesine, ortak Avrupa Birliği projeleri yürütülmesine olanak vermektedir.

Erasmus programı çerçevesinde başlangıç olarak Piri Reis Üniversitesi ile aşağıda isimleri belirtilen Avrupa yükseköğretim kurumları arasında ikili işbirliği anlaşmaları imzalanmıştır:

• Latvian Maritime Academy/Letonya (Erasmus Alanları: Marine Transportation-Navigation; Marine Engineering; Port&Ship Management)
  • Hochschule Wismar/Almanya (Erasmus Alanları: Marine Transportation-Navigation; Marine Engineering)

2011-2012 Öğretim yılı bahar döneminde Denizcilik Fakültesi’nden beş öğrencimiz Latvian Maritime Academy’de öğrenim görmek üzere Erasmus desteği kazanmıştır.

EUCX (genişletilmiş üyelik) Neden Önemli?
Standart Erasmus Üniversite Beyannamesi üniversitelere Hayatboyu Öğrenme Programı /Erasmus çerçevesinde AB fonlarından yararlanarak Avrupa yükseköğretim kurumları ile ortak projeler geliştirme ve kısa süreli öğrenci ve akademik/idari personel değişimini gerçekleştirme hakkı tanıyor.Avrupa Birliği Erasmus Beyannamesi EUCX üyeliği olan üniversite ise; Avrupa Birliği içinde her üniversite ile uzun dönem öğrenci, öğretim üyesi değişimi yapabiliyor, ortak Avrupa Birliği projeleri yürütebiliyor.Bu üyelik Üniversitenin Avrupa Birliğine üye her ülkede tanınırlığı ve saygınlığı anlamına geliyor. Örneğin Portekiz’deki bir Denizcilik Üniversitesi 2.sınıf öğrencisi yüzde yüz İngilizce eğitim veren Piri Reis Üniversitesinde 3.sınıfı okuduktan sonra ülkesine döndüğünde eğitimine 4.sınıftan devam edebiliyor. Aynı haktan Piri Reis Üniversite öğrencisi de Avrupa Birliği üyesi herhangi bir ülkenin üniversitesinde yararlanabiliyor.
İlk Başvurularımızı Aldık!
Piri Reis Üniversitesi AB Erasmus Üniversite Charter’ini alır almaz İspanya’nın Cadiz Üniversitesi 4 Öğrenci, 4 akademisyen değişimi teklifi ile başvuran ilk Denizcilik Üniversitesi oldu.

Program Hakkında
Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri; kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır. Bunun yanısıra yükseköğretim sistemini iş dünyasının gereksinimlerine uygun olarak geliştirmek ve üniversite mezunlarının iş dünyasında istihdam edilebilirliğini arttırmak amacıyla yükseköğretim kurumları ile çalışma çevreleri arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin arttırılmasını da teşvik etmektedir.

Piri Reis Üniversitesi’nde İngilizce dışında hangi yabancı dilleri öğrenebilirim?
Üniversitemizde İngilizce dışında şu anda yabancı dil dersleri seçme olanağı bulunmamaktadır.

Kayıt dondurma (izinli) yapılabilir mi?
Öğrenciler, belgelemek koşulu ile sağlık, askerlik, maddi, aile, kişisel, akademik, yurtdışında eğitim, beklenmedik zorunlu olaylar gibi nedenlerle kayıt dondurma başvurusunda bulunabilirler. Yeni öğrenciler, ancak üniversiteye kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra kayıt dondurma başvurusunda bulunabilirler.

Üniversitenizde hangi koşullarda burs verilmektedir?
Üniversitemizde, eğitim ve öğretim kalitesini yükseltmek ve başarıyı teşvik etmek ve desteklemek amaçları ile çeşitli burslar verilmektedir. Üniversiteye Giriş Başarı Bursu, Üniversite İçi Başarı Bursu…

Üniversitenizde Sağlık sorunum olduğunda başvurabileceğim bir yer var mı?
Öğrencilerimiz herhangi bir sağlık problemi ile karşılaştıklarında yerleşkemiz içindeki 1 doktor ve 1 hemşiresi bulunan revirlerimize başvurabilirler.
Ayrıca uzman psikologumuzun bulunduğu, psikolojik danışma servisimiz mevcuttur.

Üniversitenizde askerlik işlemleri nasıl yapılır?
- Askerlik sevk işlemleri 1111 Sayılı Askerlik Kanununa göre yapılır.
- Üniversiteye kayıtlı olan öğrencilerin askerlik işlemleri Öğrenci İşleri Müdürlüğü (ÖİM) tarafından yürütülür.
- Askerlik sevk tehir işlemi öğrencinin lisans programına kayıt yaptırmasından itibaren en geç iki ay içinde EK-C belgesi düzenlenerek, ÖİM tarafından Askerlik Şubelerine bildirilir. Bu işlem öğrencinin öğrenimi süresince bir defaya mahsus olmak üzere yapılır.
- Mezuniyet, kendi isteği ile kayıt sildirme, kayda gelmeme, başarısızlık nedeniyle ilişik kesilme, izinli sayılma, lisans programında azami öğrenim süresinin dolması nedenleri ile öğrenciliğin sona ermesi durumunda, en geç iki ay içinde EK-C Belgesi düzenlenerek ÖİM tarafından Askerlik Şubelerine bildirilir. EK-C Belgeleri iadeli tahahütlü posta ile ya da Kargo gönderilir.
- Başarısızlık veya diğer nedenlerle üniversiteden ilişiği kesilip, daha sonra Af Kanunlarından yararlanarak öğrenimlerine dönen öğrencilerle ilgili olarak, ASAL Daire Başkanlığı’nca yayımlanacak olan emre göre işlem yapılır.
- Mezun olan öğrenciler mezuniyet tarihinden itibaren iki ay içerisinde Askerlik Şubesine giderek karar aldırır. Bu kararı aldıranların Askerlik Şubelerince bir yıla kadar Askere Sevkleri tehir edilir. Bu kararı aldırmayanlar hakkında Askerlik Şubelerince kanuni işlem yapılır.
- Öğrencinin askerlik nedeni ile polis veya jandarma tarafından aranması durumunda, öğrencinin ÖİM Askerlik Birimine başvurması gerekir.
- Yurt dışına çıkmak amacı ile pasaport çıkartmak isteyen öğrenciler “Öğrenci Belgesi” alarak Emniyet Müdürlüğü’ ne teslim ederler.

Hazırlık programına devam zorunluluğu var mıdır?
Hazırlık programında öğrenciler derslerin % 85 ine devam etmek zorundadır.

Hazırlık programı yeterlilik sınavında hangi bölümler vardır?
Hazırlık programı yeterlilik sınavı dilbilgisi , akademik okuma, dinleme ve yazma becerilerini ölçen dört bölümden oluşur.

Hazırlık programında okutulacak kitapları almak zorundamıyım?
Hayır. Kitaplar üniversite tarafından alınır ve her yıl başında öğrencilere teslim edilir.

Geri