Pusula Okuma

Kaptan Sakin TÜRK

Kıdemli
Site Yetkilisi
Dekan
PUSULA OKUMA


Pusula kadranı birer derecelik birimlerle toplam 360 dereceye bölünmüştür.Açı veya yön sıfırdan 360 kadar saat yönünde okunur.0 ve 360 aynı açıları belirtir.Pusula kadranlarının hazırlanışına göre üç çeşit pusula okuma yöntemi vardır.

1.360 lık okuma:Yeni tip pusula kadranlarında sadece rakamlarla açılar belirtilmiştir.Genellikle 0 dan başlayarak 10 ar derecelik aralıklarla rakamlar yazılmıştır.aradaki değerler pusula ibresine göre kadran üzerindeki en yakın rakama eklenerek okunur.okunan değer bir rotayı veriyorsa mutlaka üç rakamlı okunur.İngilizce okumada bütün rakamlar tek,tek okunur.Pusula ibresi 006 ise okunurken sadece 6 söylenmez.sıfır sıfır altı şeklinde okunur.

2.Çeyrek daire okuma:Bu yöntemde kadran 4 eşit parçaya bölünmüştür.Çeyrek daire sınırlarını belirten yönlerin arasına açı değerleri yazılır.Bu açıda en fazla 90 olur.İlk olarak N veya S sonrada E veya W işaretleri yazılır.bu işaretlerin arasına 11 derece 15 dakika veya buna karşılık gelen rakam yazılır.

3.Kerte yöntemi:360 derecelik pusula kadranı 32 eşit dilime veya yöne bölünmüştür.Bu şekilde ortaya çıkan dilimler 1 kertelik dilimlerdir.

a)Ana yön veya ara yönden iki kerte uzak yönler okunurken ana ve ara yönler bitişik yazılır.Mutlaka önce ana yön sonra ara yön yazılır.

b)ana yön veya ara yönlerden bir kerte uzaklıktaki yönler okunurken ana ve ara yönler önce yazılır.Sonra kerte ifadesi kullanılır.İfadenin sonuna yöneldiği ana yön yazılır.
 
Geri
Üst