Running Fix

david15

Denizci
Denizci
bana birisi runnig fix nasıl oldugunu söylebilirmi acaba cok karıstıyorum bu runnig fix yapmayı acaba 12,00da runnig fix at demiş hoca surat 5 mil alıp runnig fxi acaba 12,00 drdanmı atıyoruz... tam anlayamadım bunu biri acıklarsa cok minnetar olurum

Bir referanstan kerteriz alındıktan sonra bir süre seyredip tekrar aynı referanstan bir kerteriz daha alınır...Aldıgımız ilk kerteri hattını seyrettiğimiz rota yönünde bide ilerlediğimiz mesafe oranında kaydırıp bu ikisinin kesiştiği nokta fix mevki olur..

bana birisi runnig fix nasıl oldugunu söylebilirmi acaba cok karıstıyorum bu runnig fix yapmayı acaba 12,00da runnig fix at demiş hoca surat 5 mil alıp runnig fxi acaba 12,00 drdanmı atıyoruz... tam anlayamadım bunu biri acıklarsa cok minnetar olurum

Merhabalar,

Running fix methodu için sabit bir seyir alameti yeterlidir. Herhangi bir seyir feneri düşünelim,

1- Seyir fenerinden saat 1200 da kerteriz alır bunu haritaya işleriz.İlk aldığımız kerterizin kemere doğrultusunun ilerisinde olmasına dikkat ederiz.

2-İlk mevkiden örneğe göre 5 mil sonra, geminin hızına göre değişir saat 1220 de diyelim aynı fenerden ikinci defa kerteriz alır ve haritaya işleriz.Bu sefer kerterizin kemere doğrultusunun kıcında olmasına dikkat ederiz.

Yukarıda iki ayrı zamanda aynı fenerden iki kerteriz elde ettik.. Running fix yönteminde dikkat etmemiz gereken ana geldik.

- Saat 1200-1220 arasında 5 mil gittiğimizi farzetmiştik.
- Saat 1200 dan itibaren gittiğimiz 5 mil mesafeyi rotamızda işaretleriz.
- ilk Kerterizi yani saat 1200 da aldığımız kerterizi paralel cetvelle 5 mil olarak işaretleğimiz noktaya transfer ederiz ve transfer edilen kerterizin ikinci kerterizi saat 1220 deki kestiği nokta gemimizin 1220 de ki pozisyonudur.

Ecdisde bu işlem çok daha kolaydır. LOP atarken, transfer to the latest sekmesinden aynı mantıkla yapılır.

Selametle..

Son düzenleme:
Geri