Rus Limanlarında Yaşanan Problemler

Osman Badur

Küpeşteci
Denizci
1.Zabit olarak Rus limanında bizzat yaşadığım bir olayı sizlere aktarmak istiyorum

Temryuk limanında 09.12.2015 Tarihinde 0730 lt da acenta tarafından ben,çb ve aşçıbaşı bilmediğimiz bir nedenden dolayı immigration merkezine götürüldük.Önümüze
5 sayfalık rusca yazılı bir evrak koyularak imzalamamız istendi.Ben rusca bilmediğimi
bu evrakın ne olduğunu sorduğumda, tarafıma gemi adamı cüzdanımın sahte olduğundan
dolayı imzalamam gerektiği söylendi.Ben bunu imzalamam hem rusca bilmiyorum hem de
benim gemi adamı cüzdanımın gerçek olduğunu söyledim,evrakı imzalamıyacağım ısrarımı tekrarladım .Neye istinaden gemi adamı cüzdanımın sahte olduğunu ,nasıl böyle bir tespit yaptıklarını sormama ve Gemi adamı cüzdanın da yazan web sitesinden araştırmalarını istememe rağmen ,adamlar söylemlerimi dinlemediler ve imzalamam konusunda baskıya devam ettiler. Benim ehliyetim gerçek ısrarım sonucu , bana bilgisayardan gemi adamı cüzdanımızın ön kapak yüzündeki ulaştırma bakanlığının amblemi ile onlarda bulunan denizcilik müsteşarlığı zamanında verilen ehliyetin ön yüzündeki amblemin farklı olduğundan dolayı işlem yapacaklarını söylediler . onların elinde denizcilik müsteşarlığı döneminde verilen ehliyet ambleminin farklı olması nedeniyle gemi adamı cüzdanıma sahte ehliyet muamelesi yaptıklarını söylediler ve hala önüme koyulan evrakları imzalamam gerektiğini söylediler. Ben hala bu evrakları imzalamam , imzalamazsam beni hapse mi atacaksınız dediğimde,İmzalamazsan seni sınırdışı ederiz , bir daha Rusya ya giremezsin diyerek tehditlerine devam ettiler ve tekrar evrakları önüme koydular ve imzalamam konusunda ısrarlara devam ettiler.Ben bu ısrarları sonucu siz Türkiye ile Rusya arasındaki siyasi problemlerden dolayı bunu yapıyorsunuz dediğim de,evet politik nedenlerden dolayı bunu yaptıklarını itiraf ettiler ve özür dilediler ama yine de evrakları imzalamam konusunda ısrarlara ve baskıya devam ettiler . Baskılara ve tehditlere fazla dayanamayıp evrakları imzalamak zorunda kaldım.Sonra ortamı yumuşatmaya çalıştılar,Resimlerimizi çekip parmak izlerimizi aldılar, Bilgisayara işlediler.Benimle birlikte çarkçıbaşı ve aşçıbaşı da evrakları imzaladı ve resimleri çekilip parmak izleri alındı.Ayrıca ev adreslerimizi, çocuk adedine ve telefon numaramıza kadar bilgileride tüm Türk personelden aldılar.
Peki imzaladık şimdi ne olacak dediğimizde ,ceza ödeyeceksiniz ,2. gelişte tekrar ceza ödeyeceksiniz , 3.defa gelirseniniz aynı ehliyetle sınır dışı edileceksiniz cevabını aldım.
Peki bu işi nasıl çözümleyeceğiz diye sorduğumda,ilgili makamın yeni amblemli ehliyeti
Kendilerine göndermeleri gerektiği söylediler .O gelirse sorun çözülür dediler. Bana göre
Bu durum şimdilik mümkün görülmemektedir. Eğer ehliyetlerde amblem sorunu olmasaydı
adamlar başka bir şey bulacaktı .Talimatı almışlar .Amaç hepimizin tahmin ettiği gibi Türk
Armatörlerin gemilerine sorun çıkarmak . Buna ilave olarak yanımızda bulunan acentanın elemanında hiç ingilizcesi olmadığını , bizim için hiçbir çaba göstermediği,aksine çok ürkek bir durumda olduğunu gözlemledim.
Tüm yukarıda yaşadıklarımızın ve bilgilerin doğrultusunda herhangi bir Rus limanına herhangi bir türk armatöre ait gemi ile gittiğimiz takdirde aynı olayları veya başka olumsuz- olasıdır.Adamlarda zaten buraya tekrar gelirseniz yine ehliyetten dolayı ceza yazacaklarını söylediler.Ayrıca sınır dışı olma riskiniz var ve 5 yıl Rusya ya giremiyorsunuz.
Tüm denizci arkadaşlarıma sağlıcakla kalın diyorum
Tel:505 493 97 21
Osman BADUR
1.zabit

Geri