Saat Açısı (Ha Veya T) Bulmak

bahrmatem

Küpeşteci
Denizci
Bir gök cisminin almanaktan bulunan GHA değeri 220°, Dec 15°00'N ve DR mevkiin koordinatları 35°N - 060°E olduğuna göre HA (t) açısı aşağıdakilerden hangisidir?

A) 80° <<<<<
B) 180°
C) 200°
D) 280°
E) 100°

Boylamımız 100°W ve GHA değeri 350° ise saat açısı(HA veya t) aşağıdakilerden hangisidir?

A) 150° W
B) 250°
C) 10° W
D) 90° E
E) 110° E<<<<<

Merhaba Arkadaşlar.Forumdan topladiğim Sorular da Bu sorulara verilmiş cevapları görünce tereddütte kaldim.Bildiğim kadariyla Ha yı bulurken GHA ya (+) East veya (-) West uygulanır.Bu yolla çözüme gidersek ;

ilk soru:

GHA 220
Long E + 60
Ha 280 olur

ikinci soru :
GHA 350
Long W - 100

Ha 250 olur.

Böylelikle ilk soruda cevap 80 değil, ''d'' şıkkı 280, ikinci soruda ise cevap 110 E değil, ''b'' şıkkı 250 olur.Yalnışım varsa düzeltir misiniz ?

Ben de sonra dan öğrendim. Şu şekilde hesaplayıp sonucu bulabilirsin.
HA = 360 - (GHA + Long E)
HA = 360 - (GHA - Long W)
Formülleri kullandığın zaman;
1 - 80 derece
2 - 110 derece
Umarım işine yarar. Bir de benim sorum olacak yakın zaman da meteoroloji sınavına giren var mı? Varsa hatırladığı soruları paylaşabilir mi?

hımm ben bunu eğer Ha 360 dan büyükse 360 dan çıkartılır olarak biliyordum.Örneğin :GHA 260 dersek long te 140 E dersek;

260+140 E = 400 bunuda 360dan çikaririz
ha=40.
böyle biliyordum ama sizin dediğinizle iyice karişti ortalik :)

Saat Açısı(HA veya t)ilgili sorulardada kuzey yarım kürede E(-),W(+) güney yarım kürede E(+),W(-) olarak su formule cözülür Saat Açısı= 360-GHA (+,-) boylam'dır

buda yazıyo bu işi adam gibi bilen birisi yokmu

Boylamımız 100°W ve GHA değeri 350° ise saat açısı(HA veya t) aşağıdakilerden hangisidir?

A) 150° W
B) 250°
C) 10° W
D) 90° E
E) 110° E<<<<< bu sorunun cevabı deneme sınavlarında 90 çıkıyo

Hour Angle, HA, t ile gösterilen saat açısı ya da meridyen açısı , Gözlemcinin bulunduğu gök
boylamından gök cisminin bulundğu saat dairesine doğru, doğuya ya da batı yönünde ölçülen en küçük açıdır. ani güney ya da kuzey yarım küre diye bir durumu yoktur. 180 dereceye kadar ölçülür ve hangi yöne doğru ölçülüyorsa
sonuna yönün işaretini alır . (E / W). “HA” veya “t” ile gösterilir. özetle
gözlemci ile gök cismi arasındaki en küçük açıdır. bir başka tarifle LHA açısı ile doğrudan ilişkilidir, şöyle ki;
LHA < 180 dereceden durumunda t = LHA
LHA > 180 dereceden durumunda t = 360 - LHA olur.

soruya gelirsek;

şekli çizebilirseniz hiç LHA bulmaya gerek yk ama şekil göstermeden formülle gidersek,

önce LHA bulalım
LHA= GHA-/+ LONG
soruda W
LHA = (GHA) 350- (LONG) 100w = 250
yani LHA > 180 dereceden :

360 - 250 = 110

yukarda bahsettiğimiz gibi HA : gözlemci ile gök cismi arasındaki en küçük açıdır. 0 zaman yukarıda bulduğumuz 110'u gök cismi saat boylamı doğuda kaldığından doğuya doğru ölçmek durumundayız. bu nedenle E değeri alır.
gök cisminin E 10 derece boylamında olduğunu da teorik olarak şekil çizmeden greenwich gök boylamından batı yönü doğrultusunda ölçülen GHA değerinden anlıyoruz.

Geri