Sağlık Şartları - Kas, İskelet Ve Bağ Dokusu Sistemi

Kaptan Sakin TÜRK

Kıdemli
Site Yetkilisi
Dekan
KAS İSKELET VE BAĞ DOKUSU SİSTEMİ

Gemiadamının;
1- Vücut postürleri ve yürüyüşleri normal olmalı, ekstremitelerinde herhangi bir deformite bulunmamalıdır.
2- Vertebral kolonda doğumsal anomali, hemivertebra, vertebral füzyon, spina bifida, spondilolistezis bulunmamalıdır. Ancak gemiadamının değerlendirmesini yapacak uzman hekim tarafından, sadece radyolojik olarak görülebilen ve fizik muayenede tespit edilemeyen çok hafif dereceli bulgularda (belirgin bedensel deformitesi olmayan), örneğin; bel hareketlerinin normal sınırlar içinde olması, vertebral anomalilere eşlik edebilecek ve nörolojik bulgulara sebep olabilecek tethered cord, siringomyeli, diastomatomyeli gibi anomalilerin araştırılması için yapılan MR incelemesinde omuriliğe ait herhangi bir bulgunun olmaması durumlarında ise uzman hekim olumlu görüşüne göre gemiadamı sağlık raporu verilebilir.
3- Gövde ve ekstremite eklemlerinin hareket açıklıkları tam olmalıdır.

4- Her iki alt ve her iki üst ekstremitelerinde birbirlerine kıyas ile uzunluk farkı olmamalıdır.

5- Kırık veya geçirilmiş herhangi bir yaralanma neticesinde alt ekstremiteleri arasında ikibuçuk cm (yirmibeş mm), üst ekstremiteleri arasında ise üç cm. (otuz mm) den fazla eşitsizlik olmamalıdır.
6- Geçirilmiş yaralanma ve rahatsızlıklar sonucunda üst ekstremitelerde birbirlerine kıyas ile iki cm.den fazla alt ekstremitede üç cm.den fazla kas atrofisi olmamalıdır.
7- Geçirilmiş rahatsızlık ve yaralanmalar neticesinde gövde ve ekstremite eklemlerinde normal hareket açıklığının 1/3 (üçtebiri) inden fazla hareket kaybı gelişmiş olmamalıdır.
8- Baş ve işaret parmağı hariç (birinci ve ikinci parmak) bir elinde üçten fazla, her iki elde altıdan fazla falanks kaybı olmamalıdır.
9- Baş ve işaret parmaklarda bir elde birden fazla, her iki elde toplam ikiden fazla falanks kaybı olmamalıdır.
10- Ayak başparmaklarında geçirilmiş yaralanma ve rahatsızlıklar sonucu oluşmuş bir ayakta birden fazla her iki ayakta ikiden fazla falanks kayıpları olmamalıdır.
11- Başparmak hariç bir ayakta altıdan fazla, her iki ayakta toplam onikiden fazla falanks kayıpları olmamalıdır.
12- Geçirilmiş yaralanma ve rahatsızlıklar sonucu ekstremite ve eklemlerde artrozik değişikliklere ve hareket açıklığının 1/3'ünden (üçtebir) fazla hareket kaybına yol açan genu varum, genu valgum, kubitus varus, kubitus valgus, halluks valgus gibi rahatsızlıkları bulunmamalıdır.
13- Geçirilmiş rahatsızlık ve yaralanma sonucu fonksiyonel düzeyleri ne olursa olsun alt ve üst ekstremitelerine total endoprotez uygulanmış olmamalıdır. Parsiyel endoprotez uygulananların fonksiyonel düzeyleri değerlendirilmelidir.
14- Postür bozukluğuna yol açan, dışarıdan izlenebilen kemiksel komponenti oluşmuş kifoz, skolyoz aşırı lordoz ve lordoz kaybı gibi vertebral kolon deformitesi bulunmamalıdır.
15- Diffüz bağ dokusu hastalığı saptandığında romatoloji uzmanının muayenesi istenmelidir. Görüşüne uygun olarak Gemiadamı Sağlık Raporu düzenlenir.
16- Seronegatif artiriti saptandığında romatoloji uzmanının muayenesi istenir. Gemiadamının görevi dikkate alınarak romatolog görüşü doğrultusunda Gemiadamı Sağlık raporu düzenlenir.
17- Kemik ve eklem neoplazmı olmamalıdır.
18- Nörojenik artropatisi olmamalıdır.
19- Aktif kemik ve eklem enfeksiyonu olmamalıdır.
 
Merhaba. Skolyoz amelyatı oldum 2014 yılında. 26 tane platin var belimde ama bu platinler hareketlerimi kısıtlamıyor bir sıkıntı yaratmıyor bana. Gemi kaptanlık kursuna kayıt olacağım da. Sağlık raporunda sıkıntı çıkar mı engel olur mu kaptan olmama.
 
Geri
Üst