Şamandıralar ve Şamandıralama Sistemleri

Kaptan Sakin TÜRK

Kıdemli
Site Yetkilisi
Dekan
ŞAMANDIRALAR VE ŞAMANDIRALAMA SİSTEMLERİ

Şamadıralar seyri kolaylaştırmak için karaya yakın seyir bölgelerinde kullanılan yüzer seyir yardımcılarıdır. Seyre elverişli geçitleri, markalamak,sınırlarını belirlemek, trafik bölgelerinde seyir güvenliğini artıracak şekilde düzenleme yapmak, liman giriş ve çıkışlarını düzenlemek,tehlikeleri işaretlemek,yeni tespit edilmiş.tehlikeleri markalamak vs. amçlar için kullanılır.
IALA- A SISTEM A:Kardinal ve lateral markalamanın beraber kullanıldığı renk kanalların sistemidir. Kırmızı renk kanalların iskele-sol tarafını belirtir.
IALA-B SISTEM B:Yalnız lateral markalamanın kullanıldığı sistemdir. Kırmızı renk kanalları sistemidir. Sistem B Amerika kıtası,japonya,filipin ve kore de kullanılmaktadır. Sistem A ise bu bölgeler dışında kalan bütün yerlerde kullanılır. Türkiye Sistem A yı 1982 yılında beri kullanıyor.
Bir şamandıranın ne anlama geldiği;Gece, şamandıra ışığının rengi ve karakteri; gündüz, şamandıranın şekli,rengi ve tepeliğine bakarak anlaşılır.

Konvansiyonel şamandıralama yönü:
Gemi tarafından takip edilecek lateral şamandıra markalama yönüdür.Denizden karaya doğru markalanmış bir kanalda, sağda sancak, solda ise iskele şamandıraları görülür. Kanaldan denize doğru ilerlerken ise sancak şamandıralar solda, iskele şamandıraları ise sağda kalacaktır.
Şamandıralama sistemlerinde markalama çeşitleri 5 tanedir.
1.Lateral işaretler A bölgesi ve B bölgesi
2.Kardinal işaretler
3.Tecrit edilmiş tehlike işaretleri
4.Emniyetli su işaretleri
5.Özel işaretler
6. Ek olarak, yeni tehlike işaretleri
Lateral işaretler nehir, kanal ve geçitler iskele ve sancak tarafları göstermek için kullanılır. Şamandıralar arasında kalan yer trafik akışı için kullanılacak yerdir. Sancak şamandıralara tek, iskele şamandıralar ise çift rakamlıdır.
Kardinal işaretler Tehlikelerin seyre elverişli olan yönlerini belirmek için kullanılır. Tehlike markalamanın merkezindedir. bu noktaya göre yönlendirme yapılır.
Tecri edilmiş tehlike işaretleri çevresinde seyre elverişli sular bulunan, izole edilmiş bir tehlikenin üzerine veya tepesine dikilmiş işaretlerdir. Küçük ve geniş bir alanı kaplamayan tehlikeler için kullanılır.
Emniyetli su işaretleri çevresinde seyre uygun suların olduğunu belirten, herhangi bir tehlike için markalanmamış işaretlerdir. Bir tehlikeyi belirmez, genellikle kanal girişlerini veya kanalın ortasını markalamak için kullanılırlar.
 
Geri
Üst